Carl Bildt: Finns ingen skandal i Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt i riksdagen på onsdagen.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

STOCKHOLM. Det finns ingen skandal, hävdade utrikesminister Carl Bildt, när riksdagen debatterade de omdiskuterade vapenaffärerna med Saudiarabien.

– Varför avgick då försvarsministern? undrade socialdemokraten Urban Ahlin.

Bildt menade att allting skett i enlighet med lagar och regler och att ramavtalet som S-regeringen 2005 slöt med Saudiarabien hade ett brett stöd i riksdagen.

– Det som skett sedan dess är mindre, inte mer, än vad som står i avtalet. Det finns ingen vapenfabrik. Det är en hägring, sade Bildt.

Urban Ahlin tyckte att Bildt gjorde det litet för enkelt för sig. Det fanns skäl till att försvarsministern avgick, framhöll han.

– Här har bollats mellan myndigheter, det har varit ett bulvanföretag och kontanta betalningar och ISP:s oberoende har ifrågasatts, sade han.

ISP, Inspektionen för strategiska produkter, är den myndighet som kontrollerar exporten av krigsmateriel.

"Litet gravid"

Ahlin efterlyste en skärpt lagstiftning för export till icke-demokratier, men kunde inte garantera att en S-regering river upp avtalet med Saudiarabien.

Det var Vänsterpartiet som begärt debatten, och partiledaren Jonas Sjöstedt blev inte riktigt klok på vad Socialdemokraterna egentligen vill.

– Det är som om ni försöker vara litet gravida. Vad vill ni ha, ett halvt demokratikriterium? undrade han.

En utredning ska tillsättas för att införa ett demokratikriterium i lagstiftningen. Enligt handelsminister Ewa Björling (M) kommer direktiven "inom kort".

Skärpt kontroll

Själv vet Sjöstedt vad han vill.

– Vi vill omedelbart ha en lag som förbjuder export av vapen till diktaturer och länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Saudiarabien är ett sådant land. Hade vi haft en sådan lagstiftning så hade denna export inte varit möjlig, sade han.

Miljöpartiets Åsa Romson efterlyste en skärpt vapenexportkontroll och framhöll att den nuvarande exporten strider mot Sveriges ambitioner att värna demokrati och mänskliga rättigheter, något även Désirée Pethrus (KD) varnade för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.