Carl Bildt erbjuder svenskt erbjuder stöd till Norge

Publicerad
Uppdaterad
Snart efter explosionen i centrala Oslo tog Sveriges utrikesminister Carl Bildt kontakt med sin norska kollega Jonas Gahr Störe.
- Han har erbjudit sitt stöd, säger Bildts presskontakt.
"Terrorism har slagit till. Polisen bekräftar bomb i Oslo. Vi är alla norrmän", skriver Bildt på Twitter.
Svenska UD hade knapphändiga uppgifter vid 17-tiden om explosionen i centrala Norge. Klart var dock att ingen svensk bekräftats skadad eller dödad.
– Vår ambassad försöker bilda sig en uppfattning om vad som har hänt, och naturligtvis om det finns drabbade svenskar, säger Teo Zetterman på UD:s pressjour.

Svenska ambassaden oskadad

Sveriges ambassadpersonal befann sig i den svenska ambassaden som ligger på 20 till 30 minuters gångväg från norska regeringskansliet.
Vid 17-tiden var det ännu för tidigt att uttala sig om huruvida svenska UD kommer att skicka mer personal till Norge.
– Vi hanterar det just nu med den personal vi har på plats, säger Zetterman.
Utrikesminister Carl Bildt skrev snabbt på Twitter att han tagit kontakt med sin norska kollega och utryckte sympati. När polisen bekräftat att det rör sig om ett attentat skriver Bildt:
"Terrorism har slagit till. Polisen bekräftar bomb i Oslo. Vi är alla norrmän."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag