Carl Bildt. Foto: Anna-Karin NilssonCarl Bildt. Foto: Anna-Karin Nilsson
Carl Bildt. Foto: Anna-Karin Nilsson
Göran Persson. Foto: Anna-Karin NilssonGöran Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Göran Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Pierre Schori. Foto: Themba HadebePierre Schori. Foto: Themba Hadebe
Pierre Schori. Foto: Themba Hadebe

Carl Bildt: "En kvinna skulle inte skada"

Publicerad

Tre hedersambassadörer utses till Sveriges kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Men för en av representanterna – Sveriges förra utrikesminister – är det ännu oklart hur arbetet ska gå till.

– Ingen aning faktiskt, svarar Carl Bildt till Sveriges Radio.

Han påpekar dessutom att han gärna hade sett en kvinna i gruppen.

Regeringen tar nya tag i sin kampanj för att få en av de europeiska platserna i FN:s säkerhetsråd. Margot Wallström har utsett Göran Persson, Pierre Schori och Carl Bildt till hedersambassadörer för Sverige i kampanjen.

Men vad själva jobbet kommer att gå ut på vet inte den förra utrikesministern.

– Ingen aning faktiskt, det får väl Margot Wallström svara på, svarar Carl Bildt i en intervju i P1-morgon.

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien har försvårat för Sverige att få en plats i rådet, enligt den förra utrikesministern.

– Misstag begicks, det är ingen tvekan om den saken. Då krävdes det samlade insatser med stor bredd för att hantera detta. Jag är inte säker på att det har gjorts tillräckligt men delsteg har tagits och det är bra, säger Carl Bildt till Sveriges radio.

Han säger också att det inte heller går att räkna med en rysk röst efter Sveriges kritiska inställning till den ryska politiken.

Carl Bildt kommenterade uppdraget med att säga att det behövs mer bredd i gruppen än just de här tre männen.

– Det bör vara en lite bredare församling än just den här. En kvinna skulle inte skada i dessa dagar, för att ta ett konkret exempel, säger han till P1-morgon.

"Självklart att ställa upp"

Men gjorde klart att det är en självklarhet att ställa upp.

– För mig är det självklart att ställa upp, kampanjen för säkerhetsrådet lanserades när jag själv var utrikesminister. Dessutom så har jag som princip att när Sveriges utrikesminister ber mig som före detta utrikesminister om hjälp i en fråga som det råder enighet i så är det klart att man ställer upp, säger Carl Bildt till P1-morgon.

En plats i säkerhetsrådet har varit regeringen Löfvens främsta mål med utrikespolitiken sedan regeringen tillträdde. Kampanjen fortsätter nu för att vinna en av de två platserna. På söndagskvällen landade Löfven i New York och ska under måndagen besöka FN:s högkvarter.

Sverige anmälde kandidaturen till FN:s säkerhetsråd förra året och själva valet sker nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag