Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildt: Då kan Sverige gå med i Nato

Carl Bildt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nato-opinionen i Sverige har svängt skriver Carl Bildt.
Foto: PETROS KARADJIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kommer Sverige allt närmare ett Natomedlemskap efter Putins invasionskrig?

Det frågar sig Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt i en kolumn i Washington Post.

Enligt Bildt kan en maktkamp inom Socialdemokraterna, där den yngre generationen segrar, bli avgörande för att Sverige ska ansluta sig till militäralliansen.

Carl Bildt konstaterar att ett medlemskap i Nato skulle innebära en ”fundamental förändring” för både Sverige och Finland och att ett sådant ”noga måste övervägas”.

Bildt skriver vidare att opinionen för att gå med i Nato kraftigt svängt sedan kriget började och att förändringen märks i respektive lands politik.

Putins krig i Ukraina har enligt Bildt skapat en ”väldigt ny” säkerhetssituation. Både Sverige och Finland har, enligt Bildt efter viss inledande tvekan, skickat vapen och annat krigsmateriel till Ukraina, med insikten om att hela Europas säkerhet står på spel.

Sveriges val att skicka bland annat 5 000 pansarskott till Ukraina kommer försvåra Sveriges relation till Rysslands regim så länge Putin sitter kvar vid makten, resonerar Bildt.

Samtidigt fastslår Bildt att ”det inte finns någon väg tillbaka till illusionen om (svensk) neutralitet”

Kamp mellan äldre och yngre

Han skriver att allas ögon nu är på Socialdemokraterna som befinner sig i en ”svag” minoritetsregering, en regering som varit starkt emot att närma sig Nato för bara några veckor sedan.

Partiet kommer nu få se en kamp mellan en äldre generation och de yngre som ser på världen med nya ögon.”, skriver Bildt och menar att det skulle kunna bidra till en helomvändning, samtidigt som han liknar situationen vid tiden för Sveriges intåg i EU på 90-talet.

Carl Bildt är tidigare partiledare för Moderaterna och var Sveriges statsminister 1991-1994. Han var också utrikesminister i regeringen Reinfeldt 2006-2014.

Bilder uppges visa ryska soldater som skjuter en civil man.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.