Carl Bildt. Foto: Roger Vikström
Carl Bildt. Foto: Roger Vikström

Carl Bildt: Beklagar riksdagens beslut

Publicerad
Uppdaterad
Utrikesminister Carl Bildt "beklagar starkt" riksdagens beslut på torsdagen.
- Det är fel att politisera historien på detta sätt och det kommer därmed att försvåra Sveriges möjlighet att verka för försoning, säger Carl Bildt, till TT.
Enligt Carl Bildt ska det ledande oppositionspartiet i Turkiet, det socialdemokratiska CHP, ha krävt att försoningsprocessen ska inställas efter riksdagens beslut.
- Exakt den typen av konsekvenser jag fruktade. Det jag befarar är att det utnyttjas av reformfiender i Turkiet och normaliseringsmotståndare i Armenien.
Han tycker inte att historien ska dikteras genom riksdagsbeslut.
- Min inställning är lika tydlig som utrikesminister Clintons i den här frågan: den här typen av försök att politisera historien motverkar försonings- och fredssträvanden, säger Bildt.

"Vill inte ta ställning"

Bildt anser att beslutet är ett resultat av ett maktskifte inom det rödgröna blocket.
- Orsaken till detta är att Mona Sahlin förlorade på socialdemokratiska partikongressen och att Vänsterpartiet har tagit över dominansen. Det var ingen tillfällighet att det var Hans Linde som förde debatten i dag, medan tyngre socialdemokratiska företrädare klokt nog höll sig på avstånd från hela frågan, säger Bildt.
Tycker du att det handlar om ett folkmord?
- Jag vill inte ta ställning för vare sig den ena eller andra sidan i denna debatt. Det tror jag försvårar försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet.
Turkiet och Armenien har beslutat att tillsätta en historikerkommission som ska titta på den frågan, berättar Bildt.
- Att rycka undan mattan för den kommission länderna har enats om, tycker inte jag är en klok politik, säger Bildt.
Han tror däremot inte att beslutet kommer att påverka Turkiets eventuella medlemskap i EU.
- Där har vi en mycket bred enighet i riksdagen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag