Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

Carl Bildt avfärdar kritik om Libyen-uttalande

Publicerad
Utrikesminister Carl Bildt (M) har kritiserats för måndagens uttalande om Libyen.
Men Bildt, som på tisdagen var i Egyptens huvudstad Kairo, avfärdar kritiken.
I måndags sade Carl Bildt att "det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling". Uttalandet väckte kritik från flera håll på tisdagen.
Uttalande fick Miljöpartiets Gustav Fridolin att undra i en skriftlig fråga om Sverige står neutralt mellan demokrati och diktatur. Han jämför med uttalanden kring Tunisien och Egypten och efterlyser ett klargörande av Bildt.
Även Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Desirée Pethrus var kritisk och tyckte att uttalandet inte var tillräckligt.

Tydligt ställningstagande

Pethrus vill ha ett tydligt ställningstagande för det libyska folkets krav på demokrati och frihet. Hon efterlyser också en tydlig strategi från EU gentemot länderna i regionen i stället för de ad hoc-lösningar som tillgrips nu..
Men Carl Bildt avfärdar kritiken. Sverige har varit pådrivande för EU:s kritiska hållning, säger han i telefon från Egypten till TT. Gustav Fridolins fråga avfärdar han som bristande innantilläsning.
- Han vet ju själv svaret på den frågan givetvis, det framgår dessutom mycket tydligt av det uttalande vi gjorde, det vittnar om lite bristande förmåga till innantilläsning tycker jag, men det tillhör partipolitiken misstänker jag, säger Bildt.


Mötte bloggare

På tisdagen mötte Bildt bloggare, unga och nätaktivister i Kairo. Han säger att diskussioner förts kring användandet av internet och sociala medier i protesterna som ledde till Hosni Mubaraks avgång, och att det är spännande hur verktyg på internet hjälpt mobilisera en ungdom som önskat förändring.
- Trots att regimen på olika sätt ville stoppa och begränsa detta så gick det i grunden inte. De tog till så att de stängde av hela internet med det gjorde folk bara ännu argare och bidrog sannolikt till att ge reformrörelsen ökad kraft.
Bildt säger att de diskuterat hur utvecklingen har varit och han säger att ett antal personer bjudits till Sverige som del i en FN-process för frihet på nätet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag