Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bergqvist är Wiseman´s wisdoms

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Han guidade mig runt på Sigonellabasen på Sicilien när Expressen för två år sedan skulle göra reportage om Sveriges flygvapeninsatser mot Libyen.

Då anade jag inte att min gamle klasskompis Carl Bergqvist, i dag 35, är hjärnan bakom den mytomspunna och inflytelserika anonyma försvarsbloggen ”Wiseman´s Wisdoms”.

– Sedan min identitet röjts har min jobbmejl varit helt dränkt av brev där folk vill tacka för vad jag har gjort, säger stridsflygaren.

I tisdags kväll avslöjade den antimilitaristiska aktionsgruppen Ofog att du ligger bakom Sveriges mest omtalade blogg om försvaret, ”Wiseman´s Wisdoms”. Vilka reaktioner har du fått?

- Bara positiva reaktioner hittills. Jag har fått 500 nya följare på Twitter, Facebook och bloggen svämmar över av glada tillrop och alldeles nyss fick jag blommor och choklad från Officersförbundet.

Hur har du lyckats hålla din identitet hemlig?

- Jag har suttit i matsalen i militära försvarshögkvarteret i Stockholm och hört att man diskuterat om någon högt uppsatt politiker, överste eller centralt placerad person på Must är upphovsman. När jag läste till major häromåret drog läraren upp ett av mina blogginlägg på en stor powerpoint för alla åhörare och använde min analys i föreläsningen om management. Då gällde det att ha lite pokerfejs.

Pappa största hotet

- Det största hotet var nog min pappa, på så sätt att han fram till dess att han gick bort för några år sedan gärna stolt berättade att det var hans son som låg bakom bloggen. Jag har inte själv berättat för folk att det är jag som bloggar, men några har själva tagit reda på det och berättat för någon annan. Det är ett stort antal personer inom försvarsmakten som känt till det, men de vet uppenbarligen hur man behåller en hemlighet.

Varför har du bloggat anonymt?

- Ja, många har frågat det. För att skydda piloterna har vi en policy om att bara chefer ska framträda med namn och bild. Nu är jag ju outad i svenska medier, så nu får jag väl lätta på restriktionerna och inse att jag också får ta en mer offentlig roll. Men det huvudsakliga skälet då var att få ut mitt budskap utan att någon visste exakt vem jag var. I början var jag ju bara 29 år och löjtnant och många skulle nog ha ansett att man som sådan knappt var torr bakom öronen och inte hade något att tillföra.


- De första åren när jag bloggade sågs det mest som ett problem inom försvarsmakten att det fanns folk som uttryckte sig på bloggar och sociala medier.

Hur kom det sig att du startade ”Wiseman´s Wisdoms”?

- Jag hade skrivit några saker på debattforum på internet, men fick höra att det inte var lämpligt. De grejer jag skrev till debattsidorna refuserades, för som vanlig privatperson var jag ju inte någon som räknades.

- Nu har försvarsmaktens informationsdirektör startat en egen blogg och generaler och ÖB har gjort inlägg på min blogg, men på den tiden, 2007, var det mycket lägre i tak och jag blev lite bränd av det. Nuförtiden uppmuntras också personalen att uttrycka sig på sociala medier och delta aktivt i försvarsdebatten.

Inspirerad av Bildt

- Efter Almedalsveckan 2007, där Anders Borg plötsligt plockade bort 6 miljarder ur försvarsbudgeten, tänkte jag att varför ska jag bara diskutera det här med folk som håller med? Inspirerad av Carl Bildt och andra informativa bloggare bestämde jag mig för att starta en egen blogg, där jag diskuterade och länkade till artiklar om försvars- och säkerhetspolitik.

- Jag är opolitisk och vet inte vad jag ska rösta på, det finns inget parti som passar mig. På min blogg finns inlägg från alla politiska inriktningar.

Expressen hade i januari ett stort fördjupningsdokument med rubriken ”Vem är militärens hemliga bloggare?”, där det konstaterades att du var den mest inflytelserika av de hemliga bloggarna, att alla försvarsanställda, politiker och journalister läste dig och att självaste ÖB skrev inlägg på din blogg. Vilken betydelse har ”Wiseman´s Wisdoms” haft?


Foto: Foto: Privat

- Det borde du fråga andra om, men utan att överdriva kan jag nog säga att bloggen haft ganska stor betydelse försvarspolitiskt. Många politiker har hört av sig till mig med frågor och kommentarer. Jag har exempelvis citerats i försvarsdebatten och i riksdagen.

Hur får du fram informationen?

- Jag har alltid varit överintresserad av det här och är ganska duktig på att läsa rapporter. Jag har gått kurser i säkerhetspolitik och plöjer årsredovisningarna för försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut, riksrevisionens berättelser och mängder av facklitteratur. Många kontaktar mig via bloggen med tips, men det kan vara svårt att få ut information den vägen. Min blogg rör bara information som är öppen. Sedan berikar jag den informationen med egna synpunkter.

– Jag vet inte hur mycket tid jag lägger på bloggen. Fråga min fru! Kanske någon eller några timmar per kväll. Bloggandet är en av mina favoritsysselsättningar och ger mig intellektuell stimulans.

Du och jag ingick i samma skoltidningsredaktion på gymnasiet. Jag minns att du var väldigt engagerad i samhällsdebatten redan då, att du läste ryska och var med i flygvapenungdom. Men din mamma, som var läkare och medicine doktor och hade jobbat inom försvaret, tyckte inte att du skulle bli pilot?

- Med skoltidningen skötte jag väl mest layouten? Det var någon gång på mellanstadiet eller högstadiet som jag kom på att jag ville bli pilot. Jag sökte officersutbildningar redan innan jag mönstrade. På pappas sida är jag den fjärde generationen av officerare, men mamma tyckte att det var slöseri med studiebegåvning att jag skulle satsa på något som inte gav mer pengar, ha ha.

Du har över 1 100 flygtimmar i stridsplanet Jas Gripen. Vad är det bästa med att vara stridspilot?

- Kamratskapet. Vår sammanhållning går inte att beskriva med ord. Vi piloter ställer alltid upp för varandra, i vått och torrt. Vi måste vara beredda att lägga våra liv i varandras händer i strid och träffas mycket på fritiden, även familjevis.

Hur fick du ditt pilotnamn ”Wiseguy”?

- Alla piloter har callsigns, en företeelse som är rätt praktisk när man samverkar mycket med andra länder. Norrmän och finländare förstår och kan uttala ”Calle”, men det blir svårare för amerikaner. Dessutom kan det finnas många ”Calle”. Säger man åt en person att leta upp ”Scooter” eller ”Wiseguy” så vet fler vilka man menar. Det är också en bra isbrytare att starta en konversation kring varför man kallas si eller så.

Döpt av brittisk pilot

- Man får sitt callsign utifrån speciella egenskaper och det är kamraterna som väljer namnet. Jag fick mitt callsign ”Wiseguy” 2005 när jag varit på F 21 i Luleå något år. Folk tyckte att jag hade smarta kommentarer och satt på mycket kunskap. Sedan var det en brittisk pilot som döpte om mig till ”Wiseman” och sedan dess har jag fått ha båda dessa callsigns. Det står till och med ”Wiseman” på min kaffemugg på F 21.

Hur gör du för att klara fysiken som pilot?

- Som officer ska man klara ett visst antal armhävningar och situps och ett beeptest, där man springer intervaller. Jag springer lite längre sträckor och kör egen styrketräning för att upprätthålla grundfysiken. Sedan håller jag på med hunden, åker skridskor och jobbar på stugan. Men jag gillar även att äta gott.

Vad blir nästa steg för dig inom försvarsmakten?

- Till våren ska jag gå överstelöjtnantkursen på försvarshögskolan i Stockholm. Jag vill fortsätta flyga så länge det går, sedan får jag väl någon stabsbefattning där jag behövs.

PS Så var mötet

Carl Bergqvist och jag har gått i samma klass hela grundskolan och gymnasiet. Han började skolan ett år tidigare och utmärkte sig redan från början med goda studieresultat och stort engagemang. Jag minns att Carls pappa brukade skjuta salut på Carls födelsedagskalas och att detta var väldigt exotiskt i lilla Kolbäck. Klassen tyckte även att det var toppen att leka sjukhus på Carls mammas läkarmottagning som låg vägg i vägg med familjens bostad. Mamman skrev ofta debattartiklar i lokaltidningen och när vi på gymnasiet var hemma hos Carl diskuterades det livligt.

Så sent som i fjol var Carl hemma hos mig och åt middag och vi pratade gamla lumparminnen. Men då visste jag som sagt var inte att det var han som var den topphemlige försvarsbloggaren. Den här gången hörs vi per telefon och Carl är beredd att lätta lite på den försiktighetsprincip som normalt råder inom försvaret i och med att hans identitet redan röjts.

Det här är Wiseman

NAMN: Carl Wilhelm Erik Bergqvist.

ÅLDER: 35.

YRKE: Ställföreträdande divisionschef på F 21 i Luleå (basar över 18 stridspiloter och ungefär lika många i i "mission support"/stödgrupen när chefen för divisionen inte är på plats).

BOR: Hus i Luleå.

FAMILJ: Hustru, hund.

SOMMARSTÄLLE: "Fritidshus som jag snickrar på i Norrtäljetrakten".

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Kolbäck i västmanländska Hallstahammars kommun. Två äldre halvsyskon på pappas sida.

MAMMA VAR: Var läkare, medicine doktor och förste försvarsläkare. Gick bort 2003.

PAPPA VAR: Överstelöjtnant med särskild tjänsteställning. Avled 2011.

UTBILDNING: Humanistiskt gymnasium, tekniskt basår. Värnplikt i Strängnäs, militärhögskolan i Östersund, flygskolan i Ängelholm (blev kursetta där), Jas-utbildning. Civila högskolestudier i historia, militärhistoria, säkerhetspolitik, samhällskunskap med inriktning på Ryssland och Mellanöstern, ryska. Militärhögskolans yrkesofficersprogram, Försvarshögskolans stabsutbildning.

KARRIÄR: Fänrik 2001, löjtnant 2003, kapten 2009, major 2012 (fick vid majorskursen 20 000 kronor i stipendium för "goda studieresultat" och "goda kunskaper"). Besökskoordinator, stf pressofficer, stf personalchef och huvudförtroendeman vid svenskarnas flygvapeninsats på Sigonella (mot Libyen 2011).

INKOMST: 49 400 kronor.

GODA EGENSKAPER: "Envis och vetgirig".

SÄMRE EGENSKAPER: "Morgontrött och tidsoptimistisk".

HISSAR: "Omtanke om sin nästa".

DISSAR: "Ytlighet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.