Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl, 40, fick kramp och syn- problem av ”coronamedicin”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Carl Sydenhag fick svåra biverkningar efter att ha fått klorokin mot covid-19.
Foto: Privat / Privat
Carl Sydenhag.
Foto: Privat / Privat

I Sverige har flera sjukhus gett klorokin – malariamedicin – till coronapatienter.
Men nu har vissa slutat med detta, efter rapporter om svåra biverkningar.

En av de drabbade är Carl Sydenhag, 40.

– Jag hade inget periferiseende och fick kramper, säger Carl Sydenhag.

I bland annat USA har klorokin, malariamedicin, lyfts fram som en mirakelkur mot det nya coronaviruset. President Donald Trump har menat att klorokin är en möjlig ”gamechanger”. I Frankrike har man behandlat coronapatienter med läkemedlet och menat att flera av dem blivit friska efter sex dagars behandling, skriver La Provence.

Även i Sverige har man behandlat patienter som insjuknat i covid-19 med malariamedicinen. En av de som fått klorokin utskrivet är Carl Sydenhag, 40, från Stockholm.

Den 23 mars testade Carl Sydenhag positivt för coronaviruset efter att ha haft feber och andningssvårigheter. På Södersjukhuset i Stockholm fick han antibiotika intravenöst samt klorokin.

– Jag blev ordinerad att ta två tabletter på morgonen och två på kvällen, säger Carl Sydenhag.

Men i stället för att bli bättre började han må allt sämre.

– Jag fick kramper och en huvudvärk som jag aldrig tidigare har varit med om. Det kändes som att jag hade klivit in i ett högspänningsverk.

Påverkade synen

Carl Sydenhag berättar att även synen påverkades och att hans periferiseende blev nedsatt. Han bestämde sig då för att läsa på bipackssedeln och såg att biverkningarna han upplevde förekom vanligtvis hos en av 100 som tar medicinen.

– Då ringde jag till Giftinformationscentralen som sa att den dosen jag hade fått i mig var farlig, så jag slutade ta tabletterna och åkte in till sjukhuset igen.

Väl på sjukhuset menade läkare att Carl förmodligen fått en för hög dos av medicinen.

I dag har han inte längre några symtom för covid-19, men menar att synen fortfarande är sämre än vanligt och att han fortfarande känner sig yr.

– Men jag mår mycket bättre än vad jag gjorde tidigare. Det kan ha varit så att malariamedicinen hjälpte mot coronan och det är jag i så fall väldigt tacksam över, men man måste dosera rätt, säger Carl Sydenhag.

Har slutat ge klorokin

På flera sjukhus i Sverige har man gett klorokin mot covid-19. Men i förra veckan stoppade samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen medicinen.

– Det började komma rapporter om misstänkta svårare biverkningar än vi först trodde. Vi kan inte utesluta svåra biverkningar, framför allt från hjärtat, och det är ett svårdoserat läkemedel. Dessutom har vi inga starka bevis på att klorokin har effekt vid covid-19, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Södersjukhuset i Stockholm, där Carl Sydenhag fick klorokin utskriver för covid-19, har även de beslutat att sluta ge malariamedicinen till coronapatienter, enligt Göteborgs-posten.

I ett mejl till Expressen skriver Hedvig Glans, sektionschef för infektionsenheten på Karolinska universitetssjukhuset att man gett klorokin till de mer syrgaskrävande coronapatienterna och att man gjort en noga utredning innan läkemedlet satts in.

Vidare skriver Hedvig Glans att användningen av klorokin har minskat.

”Genom att följa utvecklingen, de vetenskapliga sammanställningarna och studier som pågår omprövas användningen av klorokinfosfat dagligen,​ och denna har i nuläget kraftigt reducerats och används inte rutinmässigt.”, skriver Hedvig Glans.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Ambulanssköterska sjuk i möjlig corona: ”Hostad i ansiktet”

Alexandra Ekengren, 47, jobbar som ambulanssjuksköterska men är för tillfället hemma sjuk i möjlig corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.