I bland annat USA har klorokin, malariamedicin, lyfts fram som en mirakelkur mot det nya coronaviruset. President Donald Trump har menat att klorokin är en möjlig ”gamechanger”. I Frankrike har man behandlat coronapatienter med läkemedlet och menat att flera av dem blivit friska efter sex dagars behandling, skriver La Provence.
Även i Sverige har man behandlat patienter som insjuknat i covid-19 med malariamedicinen. En av de som fått klorokin utskrivet är Carl Sydenhag, 40, från Stockholm.
Den 23 mars testade Carl Sydenhag positivt för coronaviruset efter att ha haft feber och andningssvårigheter. På Södersjukhuset i Stockholm fick han antibiotika intravenöst samt klorokin.
– Jag blev ordinerad att ta två tabletter på morgonen och två på kvällen, säger Carl Sydenhag.
Men i stället för att bli bättre började han må allt sämre.
– Jag fick kramper och en huvudvärk som jag aldrig tidigare har varit med om. Det kändes som att jag hade klivit in i ett högspänningsverk.
Påverkade synen
Carl Sydenhag berättar att även synen påverkades och att hans periferiseende blev nedsatt. Han bestämde sig då för att läsa på bipackssedeln och såg att biverkningarna han upplevde förekom vanligtvis hos en av 100 som tar medicinen.
– Då ringde jag till Giftinformationscentralen som sa att den dosen jag hade fått i mig var farlig, så jag slutade ta tabletterna och åkte in till sjukhuset igen.
Väl på sjukhuset menade läkare att Carl förmodligen fått en för hög dos av medicinen.
I dag har han inte längre några symtom för covid-19, men menar att synen fortfarande är sämre än vanligt och att han fortfarande känner sig yr.
– Men jag mår mycket bättre än vad jag gjorde tidigare. Det kan ha varit så att malariamedicinen hjälpte mot coronan och det är jag i så fall väldigt tacksam över, men man måste dosera rätt, säger Carl Sydenhag.
Har slutat ge klorokin
På flera sjukhus i Sverige har man gett klorokin mot covid-19. Men i förra veckan stoppade samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen medicinen.
– Det började komma rapporter om misstänkta svårare biverkningar än vi först trodde. Vi kan inte utesluta svåra biverkningar, framför allt från hjärtat, och det är ett svårdoserat läkemedel. Dessutom har vi inga starka bevis på att klorokin har effekt vid covid-19, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.
Södersjukhuset i Stockholm, där Carl Sydenhag fick klorokin utskriver för covid-19, har även de beslutat att sluta ge malariamedicinen till coronapatienter, enligt Göteborgs-posten.
I ett mejl till Expressen skriver Hedvig Glans, sektionschef för infektionsenheten på Karolinska universitetssjukhuset att man gett klorokin till de mer syrgaskrävande coronapatienterna och att man gjort en noga utredning innan läkemedlet satts in.
Vidare skriver Hedvig Glans att användningen av klorokin har minskat.
”Genom att följa utvecklingen, de vetenskapliga sammanställningarna och studier som pågår omprövas användningen av klorokinfosfat dagligen, och denna har i nuläget kraftigt reducerats och används inte rutinmässigt.”, skriver Hedvig Glans.