Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl, 16, mördades: ”Var älskad med stort hjärta”

Foto: Privat / Privat

Carl Fredrikson, 16, dödades i går under ett bråk i Björklinge.

Den misstänkte, en tonårspojke, sitter anhållen misstänkt för mord.

Nu berättar familjen om sorgen.

– Man kan prata om ett barn man älskar i timmar. Han var älskad med stort hjärta och stort civilkurage, säger Carls pappas sambo, Lena Svanborg.

Det var vid 20-tiden på fredagskvällen som polis och ambulans larmades till en plats i Björklinge, Uppsala kommun. 

Väl på plats hittade man en svårt skadad tonårspojke som i ilfart fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men hans liv gick inte att rädda. Under natten mot lördagen dog Carl Fredrikson, bara 16 år gammal. 

Han var en snäll och social kille med stor passion för såväl sina vänner som sin familj, säger Carls pappa Niclas Fredriksons sambo, Lena Svanborg, som nu berättar om sorgen efter 16-åringen. 

– Det är först nu på morgonen som man känner någonting. I går sa vi till psykologen att ”vi har inte fattat det här men vi förstår ju att vi kommer fatta det här till slut”, säger hon. 

En person anhållen 

En person, som greps på platsen, är nu anhållen misstänkt för mordet på Carl Fredrikson. 

– Personen kommer till oss självmant och grips, sa Daniel Wikdahl då. 

Vidare vill polisen varken kommentera motivet bakom mordet eller om det använts någon form av tillhygge eller vapen.

– Vi är mitt inne i en utredningsprocess och har bestämt oss för att inte kommentera mer än att personen har avlidit. Den misstänkte ska höras under dagen, säger åklagare Elin Blank.

Enligt familjen så var Carl hemma när han fick ett samtal från en orolig kompis. 

– Då är Carl en naturlig person att ringa till. Han är ganska orädd och han har mycket civilkurage. Han lägger sig i, ifrågasätter och reder upp, men han var ingen bråkmakare, säger Lena Svanborg.

”Var väldigt overkligt”

Pappa Niclas och sambon Lena hade precis satt sig ner på en restaurang för att äta middag när Carls bror Oscar ringde.

– Han berättade att Carl hade blivit knivhuggen och tio sekunder senare satt vi i en taxi, men då hade vi inte en aning om att han inte levde.

När de anländer till sjukhuset slussas de snabbt in i ett rum med psykologer och poliser för att vänta på en läkare som kunde ge besked om Carls tillstånd. 

Efter en stund släpptes familjen in till Carl som låg nedbäddad i en säng. Farmor, farfar, Carls mamma och sambo, och hans vänner kom och gick under vad Lena beskriver som flera timmars tid. 

– Det var väldigt väldigt overkligt. Det var så blandade reaktioner där i går. Folk bröt ihop totalt och där stod vi och kunde inte ens gråta. Vi förstod inte. 

 Nära relationen till brodern 

Bilden av en tajt familj med nära till skratt är vad som målas upp när Lena berättar om Carl och det tomrum som han lämnar efter sig.

– Kompisarna var allt. Han var väldigt social och tyckte inte så mycket om att vara själv.

I sin mopedbil kom och gick han i hemmet när han åkte ut för att träffa vänner eller åka och köpa en hamburgare inne i stan.

– Han ville hela tiden ringa och meddela vad han hade för sig. Hans bästa scenario var att vi var hemma och att han kunde åka och komma. Han var alltid ute men varannan timme var han hemma och bytte en tröja eller skulle fråga om han fick åka in till stan och köpa en hamburgare eller något, säger Lena och fortsätter:

– Vi brukar skratta åt det ibland. Vi har sagt länge att vi har haft sån tur med båda pojkarna. Med tanke på hur mycket som händer i samhället så har vi varit så förskonade från att behöva åka ut och leta efter dem eller vara misstänksamma kring någonting.

Tillsammans kompletterade Carl och den ett år äldre Oscar varandra.

– De har alltid varit nära. De är som ett.

”Han gick i försvar av de svaga” 

Att vara hjälpsam och snäll mot sina kamrater var något som Carl hyllades för även av andra än sin familj. 

– De har något i skolan som de kallar för Super School. Då fick han åka till Belgien för att vara med i massa olika grenar. Men för att få åka med ska man vara en förebild för andra barn. Inte röka, inte dricka, vara en bra vän och så. Och det var han. 

Trots att detta är personlighetsdrag som Carl ofta har fått beröm för har även hans familj stundvis varnat honom. 

– Var försiktig, du vet inte vem du har att göra med. Allt det vi läst om i tidningarna kan vara du, det har vi verkligen sagt, säger Lena och fortsätter:

– Han kunde till och med säga till den allra tuffaste killen, han gick i försvar av de svaga. Men absolut inte någon bråkmakare utan han var väldigt verbal och duktig på att uttrycka sig.

På söndagen meddelade polisen att den misstänkte tonårspojken sitter fortsatt anhållen.

Expressen har varit i kontakt med Carls mamma Sussi och pappa som valt att låta pappan Niclas Fredriksons sambo, Lena Svanborg, föra deras talan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.