Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carinas "fettknöl" var dödlig cancer

Carina Ysing-Pryba, 47, upptäckte en knöl på låret som visade sig vara dödlig cancer. Foto: Privat

Läkarna hävdade att "fettknölen" var ofarlig – men det visade sig vara cancer.

Knappt ett år senare avled Carina Ysing-Pryba, 47.

Nu anmäler hennes make sjukvården till socialstyrelsen.

– Jag vill att de ansvariga ska ta ansvar för det som har hänt, säger Daniel Pryba.

När Carina Ysing-Pryba i sörmländska Torshälla följde med sin mor på en läkarundersökning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna passade hon på att fråga läkaren om en knöl som hon hade på sitt vänstra lår. Läkaren ordnade så att hon fick en tid för ultraljudsundersökning, och därefter remitterades hon till Karolinska sjukhuset i Solna, berättar maken Daniel Pryba.

I november 2010 gjorde hon det första besöket på sjukhuset. En dryg månad senare gjordes en biopsi, varpå hon fick beskedet att det var en fettknöl som inte behövde åtgärdas.

– Carina upplevde inte att de stack i själva "ägget" – som hon kallade det – vid biopsin, utan vid sidan av det, säger maken Daniel Pryba.

Knölen fortsatte att växa. Carina Ysing-Pryba tyckte att det kändes obehagligt och fick en läkartid för att ta bort den.

Lång väntan

Efter operationen på Karolinska sjukhuset fick hon besked om att läkarna misstänkte att knölen i själva verket var en cancertumör.

Sedan följde en lång väntan på provsvaret.

– Det dröjde minst sex veckor innan vi fick veta vad det var. Vi ringde flera gånger och försökte få ett besked.

När de slutligen fick reda på att det verkligen rörde sig om cancer hade tumören växt och blivit minst lika stor som före operationen.

Carina Ysing-Pryba fick en ny tid för operation i maj 2011. Men när hon kom dit ställdes operationen in, eftersom läkarna ansåg att ingreppet var för stort och kunde leda till betydande men.

– De ansåg att den kunde förstöra lårmuskeln, så vi fick åka hem igen.

I stället satte läkarna in cellgiftsbehandling. Efter tre kurer visade det sig att behandlingen inte hade effekt, och att tumören hade blivit ännu större. Då påbörjades strålbehandling.

Svårläkt sår

I slutet av strålbehandlingen fick Carina Ysing-Pryba sår på låret, som lades om av en sköterska på en vårdcentral i Södermanland.

– Det blev en inflammation och luktade illa om såret. Vi misstänkte att allt inte stod rätt till, men fick inget gehör när vi påtalade det. Senare konstaterades det att hon hade en infektion i såret.

Samtidigt hade cancern spridit sig till lungorna, och den 1 oktober lades Carina Ysing-Pryba in på sjukhus på grund av vatten i lungorna.

Den 11 oktober avled hon av hjärtstillestånd.

Gjort en anmälan

Nu har Daniel Pryba anmält vården på karolinska sjukhuset och på vårdcentralen i Södermanland till socialstyrelsen.

Han är kritisk till att sjukhuset inte upptäckte cancern vid biopsin, att det dröjde så lång tid att få provsvaret efter operationen samt att vårdcentralen inte lyckades behandla såret ordentligt.

Dessutom anser Daniel Pryba att de borde ha informerats om att det fanns andra behandlingar än cellgift – som till exempel amputation.

– Men man pratade bara om cytostatika.

Den sista tiden på sjukhuset var hemsk.

– Hon fick ingen luft och hade känslan av att hon höll på att drunkna på grund av vätskefyllda lungor. Jag vill inte att det här ska drabba någon annan och jag vill att de ansvariga ska ta ansvar för det som har hänt.

Vill inte kommentera

Landstinget Sörmland har ännu inte tagit emot anmälan från socialstyrelsen och vill därför inte kommentera ärendet, uppger Lena Bosdotter Rosten, informatör på Landstinget Sörmland.

Inte heller Karolinska sjukhuset vill uttala sig om saken.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men utifrån den beskrivning som ges av maken och den kritik som han har framfört tycker jag det är bra att en anmälan görs, så att man får gå till botten med det som har hänt, säger Johan Bratt, chefläkare på Karolinska sjukhuset.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!