Carina Ysing-Pryba, 47, upptäckte en knöl på låret som visade sig vara dödlig cancer. Foto: Privat
Carina Ysing-Pryba, 47, upptäckte en knöl på låret som visade sig vara dödlig cancer. Foto: Privat

Carinas "fettknöl" var dödlig cancer

Publicerad

Läkarna hävdade att "fettknölen" var ofarlig – men det visade sig vara cancer.

Knappt ett år senare avled Carina Ysing-Pryba, 47.

Nu anmäler hennes make sjukvården till socialstyrelsen.

– Jag vill att de ansvariga ska ta ansvar för det som har hänt, säger Daniel Pryba.

När Carina Ysing-Pryba i sörmländska Torshälla följde med sin mor på en läkarundersökning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna passade hon på att fråga läkaren om en knöl som hon hade på sitt vänstra lår. Läkaren ordnade så att hon fick en tid för ultraljudsundersökning, och därefter remitterades hon till Karolinska sjukhuset i Solna, berättar maken Daniel Pryba.

I november 2010 gjorde hon det första besöket på sjukhuset. En dryg månad senare gjordes en biopsi, varpå hon fick beskedet att det var en fettknöl som inte behövde åtgärdas.

– Carina upplevde inte att de stack i själva "ägget" – som hon kallade det – vid biopsin, utan vid sidan av det, säger maken Daniel Pryba.

Knölen fortsatte att växa. Carina Ysing-Pryba tyckte att det kändes obehagligt och fick en läkartid för att ta bort den.

Lång väntan

Efter operationen på Karolinska sjukhuset fick hon besked om att läkarna misstänkte att knölen i själva verket var en cancertumör.

Sedan följde en lång väntan på provsvaret.

– Det dröjde minst sex veckor innan vi fick veta vad det var. Vi ringde flera gånger och försökte få ett besked.

När de slutligen fick reda på att det verkligen rörde sig om cancer hade tumören växt och blivit minst lika stor som före operationen.

Carina Ysing-Pryba fick en ny tid för operation i maj 2011. Men när hon kom dit ställdes operationen in, eftersom läkarna ansåg att ingreppet var för stort och kunde leda till betydande men.

– De ansåg att den kunde förstöra lårmuskeln, så vi fick åka hem igen.

I stället satte läkarna in cellgiftsbehandling. Efter tre kurer visade det sig att behandlingen inte hade effekt, och att tumören hade blivit ännu större. Då påbörjades strålbehandling.

Svårläkt sår

I slutet av strålbehandlingen fick Carina Ysing-Pryba sår på låret, som lades om av en sköterska på en vårdcentral i Södermanland.

– Det blev en inflammation och luktade illa om såret. Vi misstänkte att allt inte stod rätt till, men fick inget gehör när vi påtalade det. Senare konstaterades det att hon hade en infektion i såret.

Samtidigt hade cancern spridit sig till lungorna, och den 1 oktober lades Carina Ysing-Pryba in på sjukhus på grund av vatten i lungorna.

Den 11 oktober avled hon av hjärtstillestånd.

Gjort en anmälan

Nu har Daniel Pryba anmält vården på karolinska sjukhuset och på vårdcentralen i Södermanland till socialstyrelsen.

Han är kritisk till att sjukhuset inte upptäckte cancern vid biopsin, att det dröjde så lång tid att få provsvaret efter operationen samt att vårdcentralen inte lyckades behandla såret ordentligt.

Dessutom anser Daniel Pryba att de borde ha informerats om att det fanns andra behandlingar än cellgift – som till exempel amputation.

– Men man pratade bara om cytostatika.

Den sista tiden på sjukhuset var hemsk.

– Hon fick ingen luft och hade känslan av att hon höll på att drunkna på grund av vätskefyllda lungor. Jag vill inte att det här ska drabba någon annan och jag vill att de ansvariga ska ta ansvar för det som har hänt.

Vill inte kommentera

Landstinget Sörmland har ännu inte tagit emot anmälan från socialstyrelsen och vill därför inte kommentera ärendet, uppger Lena Bosdotter Rosten, informatör på Landstinget Sörmland.

Inte heller Karolinska sjukhuset vill uttala sig om saken.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men utifrån den beskrivning som ges av maken och den kritik som han har framfört tycker jag det är bra att en anmälan görs, så att man får gå till botten med det som har hänt, säger Johan Bratt, chefläkare på Karolinska sjukhuset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag