Det var en ren slump att de två skadade från asylboendet knackade på deras dörr. Foto: LäsarbildDet var en ren slump att de två skadade från asylboendet knackade på deras dörr. Foto: Läsarbild
Det var en ren slump att de två skadade från asylboendet knackade på deras dörr. Foto: Läsarbild
Carina och Anders tog fram handdukar för att hjälpa till att stoppa blödningen. Foto: LäsarbildCarina och Anders tog fram handdukar för att hjälpa till att stoppa blödningen. Foto: Läsarbild
Carina och Anders tog fram handdukar för att hjälpa till att stoppa blödningen. Foto: Läsarbild
"Man vill hjälpa till när det har hänt något" säger Carina Foto: Läsarbild"Man vill hjälpa till när det har hänt något" säger Carina Foto: Läsarbild
"Man vill hjälpa till när det har hänt något" säger Carina Foto: Läsarbild

Carina och Anders räddade de skadade

Publicerad

Det var en ren slump att det var just på deras dörr som männen knackade.

Men Carina och Anders gjorde allt de kunde för att rädda två av de knivhuggna från asylboendet i Söderhamn.

De tog fram handdukar och gjorde tryckförband för att stoppa blödningarna.

– Man vill hjälpa till när det har hänt något. Det bästa man kan, säger Carina.

En man knivdödades och ytterligare tre skadades vid ett bråk på ett asylboende utanför Söderhamn i Gävleborgs län på lördagen.

Slumpen ville att två av de drabbade sökte hjälp hemma hos Carina, 34, och Anders, 46.

Det var omkring klockan 16 som någon bankade på dörren.

– Det var en kille som knackade på. Han sa att två andra var knivskurna. Då pratade de redan i telefon med SOS Alarm, berättar Carina.

"Rädd att de skulle hamna i chock"

Hennes första reaktion då hon såg att de båda männen blödde kraftigt var att hämta handdukar.

– Då började de klä av sig. Jag tror att det var för att det skulle bli lättare att stoppa blodflödet. Men jag sa åt dem att klä på sig, för jag var rädd att de skulle hamna i chock om de kyldes ner, säger Carina.

Hon och hennes man Anders bad männen att komma in i köket och sätta sig ner på varsin stol.

– En av dem hade ett knivhugg i skuldran. Den andra hade allvarliga skärsår på händerna, ett knivhugg i armhålan som inte alls såg bra ut, och två hugg i armen. Han var kallsvettig och blek, säger Carina.

Men trots skadorna var båda männen, som var i 20-årsåldern, lugna och samlade hela tiden. De förlorade heller inte medvetandet utan var talbara hela tiden.

Carinas mamma är sjuksköterska, men själv är hon inte utbildad utan improviserade.

"Man vill hjälpa"

Trots det lyckades hon stoppa blödningen på en av männen.

– Ja, det slutade blöda av trycket. Men samtidigt såg man ju att hela ryggen på t-shirten var täckt av blod, säger hon.

Hon är glad att hon kunde göra skillnad.

– Man vill hjälpa till när det har hänt något. Det bästa man kan, säger hon.

Hon fick också uppskattning av ambulanspersonalen som kom till platsen.

– De tackade mig flera gånger. Och ett par timmar senare var det ytterligare någon som ringde. Det var väldigt snällt. Det är man inte van vid, att få sådan uppskattning, säger Carina.

För egen del tycker hon att det dramatiska knivdådet i det lilla samhället är mycket oroande.

– Man vet ju inte om det där händer igen. Nu låser man om sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag