Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carina Hägg stryks från riksdagslistan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lars Andersson

Socialdemokraterna i Jönköpings län stryker nu Carina Hägg helt från riksdagslistan.

Efter att hon kritiserat partisekreterare Carin Jämtin på Expressen.se kallar man till en extra valkonferens - bara för att få bort Hägg.

Expressen.se har tagit del av protokoll från distriktsstyrelsens möte där man ger henne ett ultimatum: lämna självmant eller så tvingar vi bort dig.

– Det är ledsamt att partiet väljer den här vägen, att man väljer att tysta mig som kritiker, säger Carina Hägg till Expressen.se.

S-ledamoten Carina Hägg petades i november ned till plats 6, en så kallad icke valbar plats, på partiets riksdagslista i Jönköpings län. Hon hamnade därmed på en plats där hon sannolikt förlorar sin riksdagsplats - om hon inte kommer in med hjälp av personkryss. Carina Hägg har tidigare sagt i intervjuer att det är en bestraffning för att hon öppet kritiserade att Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen - och att valberedningen i Jönköpings län smarbetat med Islamiska förbundet för att få henne nedflyttad. Hon menade också att Socialdemokraternas förening Tro och Solidaritet varit inblandad.

"Ytterst ansvarig"

För en vecka sedan gick Hägg till angrepp mot partisekreterare Carin Jämtin i en artikel på Expressen.se. Hägg menade att Jämtin låg bakom en kampanj mot henne, där partikamrater sågade Hägg för hennes kritik mot partiets val av Omar Mustafa.

– Hon är ytterst ansvarig för den kampanj som startade mot mig, sade Carina Hägg till Expressen.se då.

Det blev droppen för partiet. Expressen.se kan nu avslöja att Socialdemokraterna i Jönköpings län stryker Carina Hägg helt från riksdagslistan och därmed eliminerar alla hennes chanser att sitta kvar i riksdagen efter valet.

Men först gav man Hägg ett ultimatum: lämna riksagslistan självmant eller så tvingar vi bort dig. I ett protokoll från ett sammanträde med distriktsstyrelsen i Socialdemokraterna i Jönköpings län som Expressen.se tagit del av står det:

"Efter diskussionen summeras det att Carina Häggs agerande är oacceptabelt och kan inte bara förbigås och samtliga arbetarekommuner saknar förtroende för Carina Hägg baserat på de anklagelser som riktats från henne rörande: 1. Valberedningens påstådda samarbete med Islamiska förbundet. 2. Anklagelserna mot Tro och Solidaritet. 3. Anklagelserna mot partisekreterare Carin Jämtin."

Det står också att Carina Hägg fått en uppmaning från partidistriktet att "friviligt ställa sin plats på riksdagslistan för 2014-2018 till förfogande". Vidare kan man läsa att "Hon har tills på fredag den 24 januari att återkomma med besked".

"Det är ledsamt"

Men Carina Hägg ville inte lämna sin plats frivilligt. Partidistriktet vidtar därför nu en drastisk åtgärd. Expressen.se har tagit del av en kallelse till en extra valkonferens. Den 12 februari samlar man alla ombud - igen - enbart för att peta Carina Hägg från listan.

"Distriktsstyrelsens förslag är att helt stryka Carina Hägg (plats 6) från riksdagslistan för mandatperioden 2014-2018", står det i kallelsen.

När Expressen.se når Carina Hägg är hon upprörd över att partiet agerar så här.

– Det är ledsamt att partiet väljer den här vägen, att man väljer att tysta mig som kritiker och tar bort mig från listan. Det är en stark markering mot andra som skulle vilja ta del av den här debatten. Jag vet att det finns en långtgående samverkan mellan Islamiska förbundet och partiet, men att lyfta den frågan har ett högt pris. Detta är första gången i partiets historia som det här sker. Carin Jämtin har ett stort ansvar för att kritik inte tillåts, säger hon.

"Islamofobiska konspirationsteorier"

Carina Ödebrink, ordförande för S-distriktet i Jönköpings län, menar att det här var den enda vägen att gå.

– Vi har haft diskussioner i partidistriktet kring Carinas agerande. Medlemmarna är jättebesvikna och har blivit väldigt upprörda. De tycker det är helt oacceptabelt att agera som Carina gör. Vi har fört samtal med Carina också och hon har inte på något sätta kunna styrka sina anklagelser. Kontentan är att medlemmarna och partidistriktet inte längre har det nödvändiga förtroende som Carina behöver för att kunna stå som kandidat på listan och göra ett jobb i valrörelsen, säger Ödebrink till Expressen.se.

Omar Mustafa tycker att Carina Häggs anklagelser om att Islamiska förbundet varit inblandade i processen att få henne nedpetad bara är "islamofobiska konspirationsteorier".

– Jag har aldrig hört så mycket islamofobiska konspirationsteorier som jag har hört från henne. Det går inte att kommentera på något annat sätt. Det är löjligt att det kommer från en, tidigare, så högt uppsatt person som henne, säger han till Expressen.se.

Carin Jämtin vill inte kommentera att Carina Hägg stryks helt från riksdagslistan.

– Det är en fråga för distriktet i Jönköpings län, säger Miriam Abu Eid, pressekreterare hos Jämtin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.