Foto: Lars Andersson
 Foto: Lars Andersson

Carina Hägg stryks från riksdagslistan

Publicerad

Socialdemokraterna i Jönköpings län stryker nu Carina Hägg helt från riksdagslistan.

Efter att hon kritiserat partisekreterare Carin Jämtin på Expressen.se kallar man till en extra valkonferens - bara för att få bort Hägg.

Expressen.se har tagit del av protokoll från distriktsstyrelsens möte där man ger henne ett ultimatum: lämna självmant eller så tvingar vi bort dig.

– Det är ledsamt att partiet väljer den här vägen, att man väljer att tysta mig som kritiker, säger Carina Hägg till Expressen.se.

S-ledamoten Carina Hägg petades i november ned till plats 6, en så kallad icke valbar plats, på partiets riksdagslista i Jönköpings län. Hon hamnade därmed på en plats där hon sannolikt förlorar sin riksdagsplats - om hon inte kommer in med hjälp av personkryss. Carina Hägg har tidigare sagt i intervjuer att det är en bestraffning för att hon öppet kritiserade att Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen - och att valberedningen i Jönköpings län smarbetat med Islamiska förbundet för att få henne nedflyttad. Hon menade också att Socialdemokraternas förening Tro och Solidaritet varit inblandad.

"Ytterst ansvarig"

För en vecka sedan gick Hägg till angrepp mot partisekreterare Carin Jämtin i en artikel på Expressen.se. Hägg menade att Jämtin låg bakom en kampanj mot henne, där partikamrater sågade Hägg för hennes kritik mot partiets val av Omar Mustafa.

– Hon är ytterst ansvarig för den kampanj som startade mot mig, sade Carina Hägg till Expressen.se då.

Det blev droppen för partiet. Expressen.se kan nu avslöja att Socialdemokraterna i Jönköpings län stryker Carina Hägg helt från riksdagslistan och därmed eliminerar alla hennes chanser att sitta kvar i riksdagen efter valet.

Men först gav man Hägg ett ultimatum: lämna riksagslistan självmant eller så tvingar vi bort dig. I ett protokoll från ett sammanträde med distriktsstyrelsen i Socialdemokraterna i Jönköpings län som Expressen.se tagit del av står det:

"Efter diskussionen summeras det att Carina Häggs agerande är oacceptabelt och kan inte bara förbigås och samtliga arbetarekommuner saknar förtroende för Carina Hägg baserat på de anklagelser som riktats från henne rörande: 1. Valberedningens påstådda samarbete med Islamiska förbundet. 2. Anklagelserna mot Tro och Solidaritet. 3. Anklagelserna mot partisekreterare Carin Jämtin."

Det står också att Carina Hägg fått en uppmaning från partidistriktet att "friviligt ställa sin plats på riksdagslistan för 2014-2018 till förfogande". Vidare kan man läsa att "Hon har tills på fredag den 24 januari att återkomma med besked".

"Det är ledsamt"

Men Carina Hägg ville inte lämna sin plats frivilligt. Partidistriktet vidtar därför nu en drastisk åtgärd. Expressen.se har tagit del av en kallelse till en extra valkonferens. Den 12 februari samlar man alla ombud - igen - enbart för att peta Carina Hägg från listan.

"Distriktsstyrelsens förslag är att helt stryka Carina Hägg (plats 6) från riksdagslistan för mandatperioden 2014-2018", står det i kallelsen.

När Expressen.se når Carina Hägg är hon upprörd över att partiet agerar så här.

– Det är ledsamt att partiet väljer den här vägen, att man väljer att tysta mig som kritiker och tar bort mig från listan. Det är en stark markering mot andra som skulle vilja ta del av den här debatten. Jag vet att det finns en långtgående samverkan mellan Islamiska förbundet och partiet, men att lyfta den frågan har ett högt pris. Detta är första gången i partiets historia som det här sker. Carin Jämtin har ett stort ansvar för att kritik inte tillåts, säger hon.

"Islamofobiska konspirationsteorier"

Carina Ödebrink, ordförande för S-distriktet i Jönköpings län, menar att det här var den enda vägen att gå.

– Vi har haft diskussioner i partidistriktet kring Carinas agerande. Medlemmarna är jättebesvikna och har blivit väldigt upprörda. De tycker det är helt oacceptabelt att agera som Carina gör. Vi har fört samtal med Carina också och hon har inte på något sätta kunna styrka sina anklagelser. Kontentan är att medlemmarna och partidistriktet inte längre har det nödvändiga förtroende som Carina behöver för att kunna stå som kandidat på listan och göra ett jobb i valrörelsen, säger Ödebrink till Expressen.se.

Omar Mustafa tycker att Carina Häggs anklagelser om att Islamiska förbundet varit inblandade i processen att få henne nedpetad bara är "islamofobiska konspirationsteorier".

– Jag har aldrig hört så mycket islamofobiska konspirationsteorier som jag har hört från henne. Det går inte att kommentera på något annat sätt. Det är löjligt att det kommer från en, tidigare, så högt uppsatt person som henne, säger han till Expressen.se.

Carin Jämtin vill inte kommentera att Carina Hägg stryks helt från riksdagslistan.

– Det är en fråga för distriktet i Jönköpings län, säger Miriam Abu Eid, pressekreterare hos Jämtin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag