Carin Götblad lämnar polisregion Mitt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carin Götblad.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 1 oktober slutar Carin Götblad som regionpolischef i polisregion Mitt, där Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län ingår.

I början av året anmäldes Götblad av rikspolisledningen till Statens ansvarsnämnd för ”systematiskt felaktig redovisning” men slapp en varning.

Ulf Johansson, i dag regionpolischef i Stockholm, tar över hennes jobb.

I en text på Polismyndighetens hemsida skriver Carin Götblad att hennes förordnande löper ut i slutet av hösten.

”Jag kommer sakna er väldigt mycket och vill verkligen tacka alla medarbetare, ledning och fackliga företrädare för mycket gott och roligt samarbete under de här sex åren”, skriver hon.

Om sina framtida arbetsuppgifter skriver Götblad:

”Själv har jag fått gehör av rikspolischefen i min önskan att jobba många år än och då i den operativa polisverksamheten. Det känns spännande att se vad det blir och att både kunna använda min kompetens och få utvecklas vidare.”

Ulf Johansson, som i dag är regionpolischef i Stockholm, kommer att bli ny chef för region Mitt.

Anmäldes till ansvarsnämnd – slapp varning

I början av året anmälde rikspolisledningen Carin Götblad till Statens ansvarsnämnd för ”systematiskt felaktig redovisning” och begärde att hon skulle varnas.

Hon hade bland annat låtit sin biträdande chef attestera hennes utlägg, i strid med reglerna. Under en stor del av 2018 hade hon inte redovisat tåg- och taxiresor mellan bostaden och arbetsplatsen som skattepliktiga förmåner, enligt anmälan.

Men Statens ansvarsnämnd beslutade att inte varna Götblad.

”För att besluta om varning krävs att det har skett fel som når upp till en viss nivå, det anser inte nämnden att det gör”, sade ordföranden Anders Perklev till P4 Uppland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.