Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischeferna fick exklusiva hyresrätter – satt i styrelsen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Carin Götblad.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Ulf Johansson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera högt uppsatta polischefer fick exklusiva hyresrätter som förvaltas av Polisen till förmån för ”behövande” inom kåren, avslöjar Dagens Nyheter. 

Carin Götblad och Maria Mikko, samt en närstående till Ulf Johansson, fick hyreskontrakt i huset i Stockholms innerstad.

Alla tre satt i fastighetens styrelse när hyreskontrakten skrevs.

Polischeferna och deras familjemedlemmar har fått hyreskontrakt i fastigheten i centrala Stockholm medan de själva suttit i styrelsen för stiftelsen som förvaltar den, avslöjar Dagens Nyheters Lisa Röstlund och Viviana Canoilas i dag.

En av dem är Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, som fick kontrakt på en lägenhet med sex rum och kök på 161 kvadratmeter vid årsskiftet 2005/2006.

Hon var då ordförande i stiftelsen.

Hyresgäst fick flytta

Carin Götblad flyttade in efter att den tidigare hyresgästen – Filadelfia församling – avhysts.

Lägenheten fungerade då som tjänstebostad för Sten-Gunnar Hedin, dåvarande föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, som bodde där med sin familj.

– Plötslig en dag skulle vi ut. De sa att stiftelsens behov var större än församlingens, säger han till DN.

 Carin Götblad vill inte kommentera uppgifterna när DN når henne.

Ska gå ”till behövande poliser”

Fastigheten donerades till Polisen på 1940-talet och avkastningen på hyrorna ska ”gå till ekonomiskt stöd till behövande eller hjältemodiga poliser”.

Vem som helst kan dock ansöka om att få hyra lägenheterna på den attraktiva adressen – vem som får kontrakt bestämmer styrelsen, enligt DN.

Andra som fått lägenhet i fastigheten är kommissarie Maria Mikko, som sitter i stiftelsens styrelse sedan 2015.

Regionpolischef Ulf Johansson är ordförande för stiftelsen sedan 2015, och för två år sedan fick ett av hans barn ett hyreskontrakt på en etta i huset.

Andra tidigare ledamöter berättar för DN att de erbjudits lägenheter i fastigheten medan de suttit i styrelsen.

Enligt nuvarande styrelseledamot Ulf Pauli var ”ingen annan intresserad av lägenheterna som gått till Ulf Johanssons barn och till kollegan Maria Mikko.”

Se också: Carin Götblad anmäld av Polismyndigheten:

Hon anklagas för felaktig redovisning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.