Gerda Högström, 95, bröt lårbenet i hemmet. Trots att hon fördes till sjukhus och sedan placerades på ett boende märkte ingen något. – I fem månader har min mor gått med brutet lårben. Hennes knä var svullet när jag besökte henne. Trots det gjorde ingen något, säger Lars Högström. Foto: Emma Johansson
Gerda Högström, 95, bröt lårbenet i hemmet. Trots att hon fördes till sjukhus och sedan placerades på ett boende märkte ingen något.
– I fem månader har min mor gått med brutet lårben. Hennes knä var svullet när jag besökte henne. Trots det gjorde ingen något, säger Lars Högström. Foto: Emma Johansson

Carema missade Gerdas benbrott

Publicerad

I fem månader låg 95-åriga Gerda Högström på ett vårdboende med brutet lårben, utan att få hjälp.

Nu anmäler sonen Lars Högström Caremaboendet.

– Jag är så förbannad och ledsen, säger han.

I våras fördes Gerda Högström till Sundsvalls sjukhus efter att ha ramlat i sitt hem. Där konstaterade läkarna att hon "bara" var blåslagen, enligt lokaltidningen Allehanda. Trots fortsatt smärta i benet placerades Gerd Högström på Caremas demens- och vårdboende Ugglan i Härnösand.

– Till slut kunde inte personalen duscha henne för att hon hade så ont, säger Lars Högström till Expressen.

En månad efter händelsen besökte Lars Högström, som bor i Stockholm, sin mamma.

– Knäet var svullet och nästan lika stor som en fotboll. Mamma bara skrek av smärta. Ingen hade brytt sig att röntga benet.

I stället fick Gerda Högström morfin mot smärtan.

Lars Högström bestämde sig då för att flytta på sin mamma till ett boende i Stockholm.

– När läkarna fick syn på mammas ben fördes hon med ambulans till S:t Görans sjukhus där hon röntgades.

Lårbenet var bruten och bilderna visade att skadan funnits där ett tag. Nu är Gerda Högström inlagd på Sabbatsbergs sjukhus medicinmottagning och väntar på operation. Under intervjun skriker hon flera gånger av smärta.

– Jag är så ledsen och arg. Så här ska det inte få gå till, säger sonen.

Lars Högström anmäler nu boendet till inspektionen för vård och omsorg, IVA.

Enligt Lena Westberg, verksamhetschef för Ugglan, har Gerda Högström under sin tid på boendet haft regelbunden kontakt med läkare.

– Jag vill inte gå in på hur många gånger hon undersöktes. Men har vi startat en utredning som ska visa sakförhållandena. Mer vill jag inte säga, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag