Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zuzana Caputova blir Slovakiens första kvinnliga president

Zuzana Caputova på valnatten.Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Zuzana Caputova blir Slovakiens första kvinnliga president.Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den liberala kandidaten Zuzana Caputova blir Slovakiens nya president. Med nästan alla röster räknade i lördagens val får hon drygt 58 procents stöd, rapporterar AFP.

Zuzana Caputova byggde sin kampanj på stark kritik mot korruption och den slovakiska regeringen. Hon ses också som en EU-positiv röst i en region där unionen annars tappat mycket i popularitet.

– Den här kampanjen har visat att värderingar som humanism, solidaritet och sanning är viktiga för vårt samhälle, sa Caputova när hon i ett tal på lördagskvällen tackade sina supportrar, enligt AFP.

– Låt oss söka det som binder oss sammas. Låt oss främja samarbete i stället för personliga intressen, sa hon senare när segern stod klar.

Lördagens val stod mellan klimatjuristen och EU-vännen Zuzana Caputova och EU-kommissionären Maros Sefcovic, som backas upp av Slovakiens regeringsparti.

Sefcovic erkände sig sent på lördagskvällen besegrad och berättade för reportrar att han gratulerat Caputova till segern och planerade att skicka blommor.

– Slovakiens första kvinnliga president förtjänar en bukett, sa han enligt AFP.

Mord på journalist väckte protester

Caputova vann den första valomgången för knappt två veckor sedan efter en kampanj som bland annat stärkts av mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak.

Hon saknar politisk erfarenhet och var relativt okänd fram till att mordet förra året väckte stora protester mot korruption.

Presidentens roll i Slovakien är främst ceremoniell, men en seger för Caputova ses som ett nederlag för regeringspartiet Smer vars ledare och trefaldige premiärminister, Robert Fico, tvingades avgå efter mordet på Kuciak, skriver Bloomberg.

Premiärministern Peter Pellegrini, från Smer, sa under natten att han förväntar sig ett ”konstruktivt samarbete”, enligt AFP.

Den avgående presidenten Andrej Kiska hyllade Caputova och sa att ”Slovakien befinner sig i en moral kris och behöver en president som Zuzana Caputova”.

– Många länder avundas antagligen oss för att vi har valt en president som symboliserar värden som anständighet, sa han enligt AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.