Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cannibisplantor tar över Uppsala

Cannabis har påträffats både vid Fyrisån, nära polishuset, och i vid Coop i Boländerna.Foto: Jakob Kindesjö
UPPSALA. Under sommaren har cannabisplantor skjutit upp i rabatter och vägkanter över Sverige och i Uppsala. Bakom aktionen ligger nätverket Overgrow, som vill legalisera cannabis och marijuana. Men Uppsalapolisen tycker inte att aktivisterna behöver tas på allvar.
I Uppsala har cannabisplantor påträffats bland annat vid träbron över Fyrisån helt nära polishuset och i en rabatt vid Coop i Boländerna. Genom att så hampafrön i smyg, ofta i närheten av offentliga byggnader, vill det nationella nätverket bakom Overgrow skapa debatt kring legalisering av cannabis.

Inte så allvarligt

Den som medvetet planterar hampafrön gör sig skyldig till narkotikabrott av normalgraden. När polisen får tips om en cannabisplanta plockar de bort den och försöker hitta misstänkta och vittnen. Men polisen ser ändå inte särskilt allvarligt på nätverkets aktioner.
– Det här är ingenting man bör ta alltför allvarligt på, aktivisterna är mest ute efter att provocera. De flesta hampafrön som sås är ju självsådda frön som sprids genom fåglar. De får ligga i om de ska överträffa det., säger Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen, till Uppsala.expressen.se.

Industrihampa

En stor del av de frön som planteras är så kallad industrihampa, som används inom textilindustrin och som inte ger någon ruseffekt.
Ett av nätverkets argument är att eftersom cannabis kan ha negativa effekter borde det legaliseras, precis som alkohol. Det faktum att drogen är olaglig skapar en illegal marknad, anser aktivisterna.
Argumenten avfärdas helt av Kenneth Olsson.
– I de länder där man har en mer tillåtande inställning till cannabis, som i England och Holland, har det inte lett till något gott. Det har visat sig att fler söker vård för cannabisskador. Dessutom är cannabis en inkörsport till tyngre droger, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.