Cannabis har påträffats både vid Fyrisån, nära polishuset, och i vid Coop i Boländerna. Foto: Jakob Kindesjö
Cannabis har påträffats både vid Fyrisån, nära polishuset, och i vid Coop i Boländerna. Foto: Jakob Kindesjö

Cannibisplantor tar över Uppsala

Publicerad
Uppdaterad
UPPSALA. Under sommaren har cannabisplantor skjutit upp i rabatter och vägkanter över Sverige och i Uppsala. Bakom aktionen ligger nätverket Overgrow, som vill legalisera cannabis och marijuana. Men Uppsalapolisen tycker inte att aktivisterna behöver tas på allvar.
I Uppsala har cannabisplantor påträffats bland annat vid träbron över Fyrisån helt nära polishuset och i en rabatt vid Coop i Boländerna. Genom att så hampafrön i smyg, ofta i närheten av offentliga byggnader, vill det nationella nätverket bakom Overgrow skapa debatt kring legalisering av cannabis.

Inte så allvarligt

Den som medvetet planterar hampafrön gör sig skyldig till narkotikabrott av normalgraden. När polisen får tips om en cannabisplanta plockar de bort den och försöker hitta misstänkta och vittnen. Men polisen ser ändå inte särskilt allvarligt på nätverkets aktioner.
– Det här är ingenting man bör ta alltför allvarligt på, aktivisterna är mest ute efter att provocera. De flesta hampafrön som sås är ju självsådda frön som sprids genom fåglar. De får ligga i om de ska överträffa det., säger Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen, till Uppsala.expressen.se.

Industrihampa

En stor del av de frön som planteras är så kallad industrihampa, som används inom textilindustrin och som inte ger någon ruseffekt.
Ett av nätverkets argument är att eftersom cannabis kan ha negativa effekter borde det legaliseras, precis som alkohol. Det faktum att drogen är olaglig skapar en illegal marknad, anser aktivisterna.
Argumenten avfärdas helt av Kenneth Olsson.
– I de länder där man har en mer tillåtande inställning till cannabis, som i England och Holland, har det inte lett till något gott. Det har visat sig att fler söker vård för cannabisskador. Dessutom är cannabis en inkörsport till tyngre droger, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag