Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cannabis blir lagligt i Kalifornien – men stoppas i flera städer

Cannabis blir lagligt i Kalifornien – men vissa städer i staten sätter stopp för försäljningen ändå. Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP TT NYHETSBYRÅN
Vid årsskiftet legaliseras cannabis i Kalifornien. Foto: ENRIQUE PEREZ HUERTA / DEMOTIX / ENRIQUE PEREZ HUERTA / DEMOTIX DEMOTIX

Från och med 1 januari blir cannabis lagligt i Kalifornien, och flera företag har fått grönt ljus för att sälja det. Men nu bromsar flera städer in lagändringen, och det kan komma att dröja innan lagändringen slår igenom i praktiken. 

– Vi får be människor ha tålamod, säger Lori Ajax från California Bureau of Cannabis Control.

Om några dagar blir Kalifornien den åttonde staten i USA att legalisera cannabis för privat bruk. Lagändringen slår igenom den 1 januari 2018 – men det verkar inte gå helt smärtfritt. Flera städer i staten sätter sig emot lagändringen, det skriver ABC News

Städerna är splittrade inför lagändringen

Exempelvis Glendale, Pasadena och Burbank vill inte tillåta försäljningen alls, med hänvisning till hälsoskäl. Andra städer, som Santa Ana och West Hollywood, välkomnar lagförslaget med öppna armar, och vissa menar att detta kan leda till mer momsintäkter för städerna. 

– Om städer beslutar sig för att förbjuda eller reglera cannabis är de inte berättigade till några finansierade bidrag som hjälper oss att hantera olagliga apotek, säger Raul Godinez, direktör i Santa Ana.

Han berättar att han väntar sig en ökning av momsintäkter på mellan 2.3 till 7 miljoner dollar av försäljningen av cannabis. 

"Vi ber människor ha tålamod" 

I Los Angeles kommer dock implementeringen att dröja tills staden har rett ut regleringar, och inte förrän nästa vecka tar man emot ansökningar från företag som vill vara med och sälja cannabis. 

– Det kommer att ta ett tag tills de här företagen är i gång, säger Lori Ajax, från California Bureau of Cannabis Control. 

Vi får be människor ha tålamod, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!