Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cancersjuke Roger låg 30 timmar på akuten – dog tre dagar senare

Roger Gustafsson, 72, fick ligga 30 timmar på Akademiska sjukhusets akutmottagning. Tre dagar senare avled han.
Änkan Eva Gustafsson berättar om hur Roger fick ligga och vänta i 30 timmar på sjukhuset: ”Han låg i bara blöjorna i en alkov i korridoren. Han hade dropp och han var övervätskad”, säger Eva.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Eva och Roger har varit tillsammans i 16 år – i somras dog Roger 72 år gammal.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Eva är kritisk till Akademiska sjukhuset och främst hur det fungerade på akuten.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Änkan Eva Gustafsson vill berätta om sin upplevelse på akuten – för att ingen annan ska behöva drabbas på samma sätt som hennes man.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Kris. Platsbrist, personalbrist och långa väntetider. Läget på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala har varit kritiskt i sommar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Roger Gustafsson, 72, låg 30 timmar på akutmottagningen. Tre dagar senare avled han.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
”Vi visste att han skulle dö. Men han fick ingen värdigt slut. Han borde fått dö i lugn och ro”, säger Eva Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Socialstyrelsen anser att man ska behöva ligga högst fyra timmar på akuten och flera regioner har det som mål. På Akademiska sjukhusets akutmottagning fick Roger ligga i 30 timmar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
”Roger liknade Paul Newman, min idol. Han hade charm, han var glad, han hade humor. Han är mitt livs stora kärlek”, säger Eva Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
En krigszon. Akuten på Akademiska sjukhuset beskrivs som ”en krigszon varje kväll” i huvudskyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Kritisk. ”Han fick inte ett värdigt slut” säger änkan Eva Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
”Det är ett hån mot honom och ett hån mot mig. Han fick inte ett värdigt slut, säger änkan Eva Gustafsson”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Roger Gustafsson blev 72 år.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Eva och Roger Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Eva Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Eva Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Anmälts. Facket har anmält akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala till Arbetsmiljöverket.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Eva Gustafsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Beklagar. Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset, säger att det hör till ovanligheterna att patienter måste ligga 30 timmar på akuten. ”Ingen tycker att det är bra.”
Foto: Staffan Claesson / Staffan Claesson
1 / 20

En krigszon. Kaos. Kris.

Personal och patienter larmar om att sommarsituationen på sjukhusen varit värre än vanligt. 

Cancersjuke Roger Gustafsson, 72, fick ligga 30 timmar på Akademiska sjukhusets akutmottagning. Tre dagar senare avled han. 

– Det är ett hån mot honom och ett hån mot mig. Han fick inte ett värdigt slut, säger änkan Eva Gustafsson.  

Patienter i korridorer och skrymslen. Dygnslånga väntetider på akuten. Skriande vårdplatsbrist. Sjuksköterskor som inte hinner äta och jobbar i över ett dygn. 

Personal och patienter har larmat om att situationen i sommarvården på akutsjukhus från norr till söder har varit värre än vanligt. Enligt kartläggning Dagens Medicin gjort ska 3 000 vårdplatser, nästan var femte, hållas stängda i sommar. 

Akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala beskrivs som ”en krigszon varje kväll” i en framställan huvudskyddsombudet gjort till Arbetsmiljöverket, har SVT rapporterat.   

Roger Gustafsson, 72, låg 30 timmar på akutmottagningen. Tre dagar senare avled han.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Det var hit cancersjuke taxichauffören Roger Gustafsson kom i början av juli. Han skickades med ambulans från korttidsboendet där han vistats tillfälligt. 

– Han som aldrig varit sjuk i hela sitt liv. Nu fick ambulanspersonal lyfta över honom på britsen. 

Roger blev sjuk i höstas och opererades på Akademiska. Ingreppet var tvunget att göras om. Enligt Eva berodde det på att han fick ligga på fel avdelning, på ortopeden i stället för kirurgen, på grund av vårdplatsbrist. Personalen där hade inte rätt information och tog upp honom ur sängen så att operationssåret gick upp. 

– Det har varit väldigt struligt med Akademiska från början, säger Eva.

”Han är mitt livs stora kärlek”

Fram till midsommar vårdade Eva sin man själv i hemmet. 

– Vi har sexton år tillsammans och har inte varit ifrån varandra ens sekund sen dess.

– Roger liknade Paul Newman, min idol. Han hade charm, han var glad, han hade humor. Han är mitt livs stora kärlek.  

Eva Gustafsson med ett foto på Roger.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Men till sist blev det för tungt. Roger blev förvirrad, fick svårt att gå och ramlade. 

– Han är stilig, stor och ståtlig min man. Men jag orkar inte bära honom, jag har själv benskörhet. 

På akuten blev Roger liggande i 30 timmar i väntan på en vårdplats. 

– Han låg i bara blöjorna i en alkov i korridoren. Han hade dropp och han var övervätskad, säger Eva. 

”Han borde fått dö i lugn och ro”

Hon upplevde det som att det var ont om personal på akuten, att bemötandet var nonchalant och att det var dåligt med information om vad som skulle hända med Roger. Till sist fick han ändå komma till en onkologavdelning där han avled tre dagar senare.

– De ringde på morgonen, jag tog taxi och hann i tid. Kramade och pussade honom, höll hans händer. Kanske väntade han på mig.  

Eva är kritisk till Akademiska sjukhuset, i synnerhet hur det fungerade på akuten. Svårt sjuka människor ska inte behöva ha det så här, tycker hon.  

– Vi visste att han skulle dö. Men han fick ingen värdigt slut. Han borde fått dö i lugn och ro. 

Beklagar. Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset, säger att det hör till ovanligheterna att patienter måste ligga 30 timmar på akuten. ”Ingen tycker att det är bra.”
Foto: Staffan Claesson / Staffan Claesson

Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset, kan inte kommentera enskilda fall. Enligt honom har den här sommaren varit mer ansträngande än förra året, både för akuten och vårdavdelningarna men att ”all personal försöker stötta och hjälpa varandra och tack vare detta fixar vi det”. 

Att någon måste ligga 30 timmar på akuten hör till ovanligheterna. 

– Det är beklagligt. Ingen tycker att det är bra.

Sjukhuset har stängt var fjärde vårdplats, vilket gör att patienter får vänta längre på akuten. Dagligen har de även haft 40 till 50 patienter som måste ligga på fel vårdavdelning.    

– Pressen på akuten har varit konstant. Vi har dagligen haft långa väntetider som tolv timmar. När det finns för få vårdplatser så stasar det på akuten, säger Claes Juhlin.

Han uppmanar Eva att anmäla händelsen till patientnämnden. Sjukhuset själv kan också göra en intern utredning och eventuellt en lex Maria om man anser att händelsen är allvarlig. Men han vet inte om någon sådan ska göras. 

– Många saker som hänt under sommaren dyker upp senare i augusti, säger han.

Änkan Eva Gustafsson vill berätta för att hon hoppas att andra inte ska behöva drabbas på samma sätt som hennes man. 

– Men jag vet inte om jag orkar göra en anmälan.  

Sjuksköterskebrist. Harald Grönqvist, sakkunnig på Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att årets sommar är unik för att det fattats så många sjuksköterskor.
Foto: SKL

Harald Grönqvist, sakkunnig på Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att årets sommar är unik. För att ha vårdplatser öppna måste man ha tillräckligt med personal.  

– Resurstillgången är avgörande. Under sista året har man haft brist på sjuksköterskor av olika specialiteter vilket präglar ingången på sommaren.

Socialstyrelsen anser att man ska behöva ligga högst fyra timmar på akuten. Flera regioner har det som mål. 

– Men det behöver inte vara negativt i sig att ligga 20 timmar på akuten, om det är säkert och man har resurser att ta hand om patienten. 

Efter sommaren ska SKL följa upp hur det gått. 

Det här innebär vårdgarantin.

Väntetider och vårdplatser

Väntetiderna på landets akutmottagningar ökar, men de regionala skillnaderna är stora. Socialstyrelsen anser att man inte ska behöva vänta längre än en timme på läkare och fyra timmars total vistelsetid. 

 Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare i EU

Under sommaren blir situationen extra tuff eftersom många vårdplatser stängs. 

Överbeläggningar och att patienter vårdas på fel avdelning är ofta vanligare på sommaren. 

I juni hade akutsjukhusen 105 patienter per 100 platser, enligt SKL:s statistik. 2,4 per hundra patienter ”omlokaliserades”, fick ligga på fel vårdavdelning. Det är välkänt att överbeläggningar och omlokaliseringar ökar risken för att patienter ska skadas i vården. 

Larmet från vården

* Trycket på Sunderby sjukhus utanför Luleå har varit mycket hårt. Personal går på knäna och kallar läget ohållbart. Patienter kan behöva vänta ett dygn på vård, enligt P4 Norrbotten. Patienter uppmanas också ta med egen mat och medicin eftersom möjligheterna att ordna det på akuten är begränsade.

* I Stockholm har bristen på vårdplatser varit akut, rapporterar DN. anställda vittnar om hur patienter vårdas färdigt på akuten för att de inte kan läggas in. Exempelvis har patienter med blindtarminflammation som kommit in på akuten på Danderyd, opererats och eftervårdats på akuten. 

* Akuten i Karlstad anmäldes till Arbetsmiljöverket. Facket anser bland annat att det är för låg bemanning på akuten. 

* Läget på Akademiska sjukhuset är mycket pressat och skyddsombudet har anmält akutmottagningen till Arbetsmiljöverket. Myndigheten gjorde en inspektion i våras, och nu vill facket ha en ny.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.