Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cancersjuka Solbritt fick ingen operation

Solbritt Björkstrand skulle ha opererats på onsdagen – men operationen blev inställd. "Man blir rädd och förbannad", säger dottern Annelie Hålén. Foto: Privat
På Norrlands universitetssjukhus i Umeå säger de att det inte är ovanligt att flytta fram operationer under sommaren. Foto: Petter Maaherra

"Mamma ligger hemma och gråter. Vi vet ingenting, vad ska vi göra nu?", säger Annalie Hålén.

Foto: Privat

Solbritt Björkstrand skulle opereras för aggressiv cancer på sjukhuset i Umeå – men skickades hem för att dö.

Det fanns inte plats eller personal att ta hand om 72-åringen.

– Jag känner mig bortkastad som en disktrasa, säger hon.

Sjukhuset beklagar – och säger att situationen är extremt pressad.

Några timmar efter att denna text publicerades fick Solbritt Björkstrand ett nytt besked från sjukhuset i Umeå. Hon har fått en ny tid för operation på onsdag nästa vecka. Läs mer här: Glädjebesked för cancersjuka Solbritt

 

För tre månader sedan fick Solbritt Björkstrand från Sundsvall veta att hon har cancer i bukspottskörteln, efter att ha haft besvär i ungefär ett halvår.

Det rör sig om aggressiv cancer, berättar dottern Annelie Hålén.

– Så man måste agera fort men ingenting har gått fort. Allt har gått långsamt och dragit ut på tiden. Men nu hade mamma fått en operationstid.

Solbritt Björkstrand: "Operationen var mitt sista hopp"

Mamman och dottern åkte upp till Norrlands universitetssjukhus i Umeå på tisdagen. På onsdagsmorgonen skulle Solbritt Björkstrand ha opererats – men operationen blev inställd.

– Vi hade väntat på att få skriva in oss i två timmar när en läkare kom och sa "tyvärr, det blir ingen operation. Ni får åka hem", berättar Annelie Hålén.

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå säger de att det inte är ovanligt att flytta fram operationer under sommaren. Foto: Petter Maaherra

72-åriga Solbritt blev upprörd och ledsen. Hon fick beskedet mitt bland folk i en matsal på sjukhuset.

– Det känns hemskt och fruktansvärt, jag känner mig bortkastad som en disktrasa. Att få en operation var min sista livsgnista, mitt sista hopp och det togs ifrån mig brutalt, säger hon.

Annelie Hålen: "Man blir rädd och förbannad"

Solbritt Björkstrand och dottern blev tvungna att åka hemma till Sundsvall igen – och de är förtvivlade.

– Väntan för mamma innebär ju att hon kommer att dö. En operation är nödvändig nu. Men läkaren sa att det är så det ser ut i Sverige. Att det är kris, säger Annelie Hålén.

Hon beskriver situationen som hemskt och förskräcklig. De anhöriga mår jättedåligt, berättar hon.

– Att det kan gå till så här i Sverige i dag. Man blir rädd och förbannad. Mamma har jobbat hela sitt liv och betalat skatt och så blir hon nekad operation. Hon känner sig helt bortprioriterad, säger Annelie Hålén.

Väntar på besked

Allt de kan göra nu är att vänta. De vet inte när Solbritt Björkstrand får opereras.

– Mamma ligger hemma och gråter. Vi vet ingenting, vad ska vi göra nu? Eftersom cancern är så aggressiv måste hon opereras nu, annars har hon bara några månader kvar att leva.

"Mamma ligger hemma och gråter. Vi vet ingenting, vad ska vi göra nu?", säger dottern Annelie Hålén.

Solbritt Björkstrand känner att hon blev hemskickad med en dödsdom.

Pressad situation på sjukhuset

På sjukhuset i Umeå säger de att det inte är ovanligt att stryka patienter och flytta fram operationer under sommaren. Det händer varje vecka.

– Vi har en extremt trängd situation med vårdplatser, särskilt den här veckan. Vi har varit tvungna att stryka planerade operationer för att skapa utrymme för akutpatienter, säger Malin Sund, tf verksamhetschef på kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Den här veckan har fem planerade operationer strukits, varav fyra cancerpatienter.

"Det är beklagligt"

Enligt Malin Sund är bristen på vårdplatser inte unik för Umeå, utan ett problem i hela Sverige. Och när patienter stryks är det ofta de som behöver krävande vård som blir lidande.

– Det blir onekligen en sådan effekt när det inte finns vårdplatser. Ju mer behov av vårdplats en patient har, desto större risk för en strykning. Det är lättare att genomföra dagoperationer på de patienter som inte behöver ligga kvar.

Malin Sund säger att det är ett svårt beslut att ta.

– Mycket av det planerade är väldigt angeläget. Jag tycker att alla cancerpatienter ska få opereras inom en månad, det är beklagligt att inte det kan ske och det är allra jobbigast för patienten.

Hon fortsätter:

– Det finns en planering för de närmaste veckorna men vi lever från dag till dag. I det här fallet är vår plan att operera så snart som möjligt men ingen av oss kan lova något i det här pressade läget.