Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuka Siv, 85, nekas färdtjänst – var en dag sen

Siv Eriksson, 85, har fått avslag på fortsatt färdtjänst.Foto: PRIVAT
Siv Eriksson vill få tillbaka möjligheten att åka färdtjänst.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

I flera år har cancersjuka Siv Eriksson, 85, haft färdtjänst.

Men när hennes senaste ansökan inkom en dag försent fick hon avslag om en fortsättning.

– Jag förstår inte hur man kan göra så här. Det kom som en kalldusch.

85-åriga Siv Eriksson bor i Hägersten i sydvästra Stockholm.

Hon är pigg och klar i huvudet, men har drabbats av benmärgcancer, har svullna fötter, svåra problem med magen och går dåligt.

Siv har därför sedan 2015 haft färdtjänst. Något som nu drabbats av en kraftig inbromsning. Skälet: Hennes senaste ansökan inkom en dag försent.

Anledningen till att Siv inte fick i väg sitt svar i tid är att hon under den pågående pandemin inte kunde få stöd av sin yngre vän Hanna, som hjälpt henne i kontakterna med myndigheterna. 

De två har dessutom bara kunnat ses utomhus, och mindre ofta nu i coronatider.

Siv har fått nej från två håll

Och på onsdagen fick Siv även avslag av förvaltningsrätten i Stockholm på sin överklagan – efter att först fått nej från färdtjänstnämnden.

Förvaltningsrätten skriver bland annat i sin dom:

”Sista dag att överklaga var 25 augusti. Din överklagan inkom till färdtjänstnämnden 26 augusti. Eftersom din överklagan är inkommit försent avvisar färdtjänstnämnden ditt överklagande.”

I dag är Siv förtvivlad.

– Jag fattar ingenting. Jag har ju haft färdtjänst så pass länge att den bara borde löpa på. Jag har knappast blivit bättre med åren, och äter väldigt mycket medicin. Jag förstår inte hur man kan göra så här. Det kom som en kalldusch, säger Siv.

”Jag vågar inte gå utomhus”

Hon hade färdtjänst till sista augusti, och måste nu – trots att hon är svårt sjuk – åka kommunalt för att till exempel ta sig till sin vårdcentral.

– Men jag vågar inte gå utomhus, eftersom jag hela tiden är rädd för att ramla.

Magnus Åhammar är rådman vid förvaltningsrätten och undertecknade Sivs sista avslag. Han berättar att domen står fast och att hon i stället får ansöka om ”återställande av försutten tid” hos kammarätten. Då kan eventuella skäl till varför överklagan kom in sent, vägas in.

Ordförande för färdtjänstnämnden i Stockholm är Pehr Elfstrand. Han säger att han inte vill kommentera enskilda fall, utan hänvisar till förvaltningslagen.

 

Se mer:

Uddevalla kommun avslog hennes ansökan – tyckte att hon kunde ta bussen i stället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.