Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cancersjuka Laura, 14, vårdades i Sverige – nu utvisas hon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Risken för ett nytt återfall är cirka 50%", skriver Nils Skanke, den läkare som haft medicinskt ansvar för Laura och som nu sköter hennes kontroller varje månad, i ett intyg till Migrationsverket. Han skriver också att den vård som krävs för att rädda Lauras liv vid ett återfall inte finns i Armenien.
Foto: Privat
Laura, född år 2000, insjuknade i Armenien 2005. Efter ett återfall 2010 sökte sig familjen till Sverige för nödvändig vård.
Foto: Privat
Familjen sålde allt man ägde för att kunna resa till Sverige och få vård. Nu utvisas man – trots att läkare i Sverige och hemlandet Armenien menar att Laura behöver vara under fortsatt uppsyn i Sverige.
Foto: Privat
Migrationsverket skriver i sin bedömning att "både Laura (bilden) som är 14 år och hennes 12-åriga syster Lyudmila har gått i skola i Sverige. De har fått vänner och anknytning hit".
Foto: Privat

Familjen sålde allt man ägde i Armenien och reste till Sverige och Eskilstuna för att rädda cancersjuka dottern Lauras liv.

Nu anser Migrationsverket att Laura Yeghiyan, 14, mår bra – och därför ska familjen utvisas inom fyra veckor.

Samtidigt säger läkare i Sverige och Armenien att Laura utvisas med risk för sitt liv.

– Om hon skickas tillbaka och får återfall har man ingen möjlighet att behandla henne i Armenien, säger Nils Skanke, en av Lauras läkare i Sverige.

Laura Yeghiyan insjuknade i blodcancersjukdomen leukemi i dåvarande hemlandet Armenien 2005 – blott fem år gammal.

Då inledde läkarna omedelbart en behandling.

Men 2010 fick Laura ett återfall och prognosen blev mycket sämre. Läkarnas råd löd: Sök bättre vård någonstans i Europa.

Familjen sålde alla sina tillhörigheter för att ha råd att resa till Sverige och fortsätta dotterns leukemibehandling där.

En behandling som avslutades 2013.

Men nu ska Laura, trots att hon inte är helt är friskförklarad, och hennes familj – mamma Eleonora, pappa Armen, lillebror Arman och lillasyster Lyudmila – utvisas.

"Laura har behandlats mot leukemi i Sverige men mår idag förhållandevis bra", motiverar Migrationsverket i den bedömning som Expressen har tagit del av.

– Men det handlar inte om hur hon mår i dag, förklarar Maria Ivic, familjens advokat.

Nils Skanke, den läkare som haft medicinskt ansvar för Laura på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, och som nu sköter hennes kontroller varje månad, förklarar att risken för ett återfall är cirka 50 procent.

– När man haft ett återfall i leukemi en gång är det en påtaglig risk för ett nytt återfall och den behandlingen kan inte ges i Armenien.

"Skillnaden mellan liv och död"

"Som del i vår behandling planerar vi att fortsätta täta kontroller åtminstone tills 5 år efter avslutad cytostatikabehandling, vilket för hennes del blir augusti 2018. Fortfarande måste risken för ett återfall anses vara relativt hög och det är därför viktigt att vi fortfarande har möjlighet att ha henne under övervakning och behandling", skriver Skanke i ett intyg till Migrationsverket, och fortsätter:

"Tidig upptäckt och snabbt insättande av livräddande behandling vid återfall i sjukdomen kan vara skillnaden mellan liv och död för Lauras del".

Vid ett återfall är en benmärgstransplantation det enda som skulle kunna rädda Lauras liv – och den möjligheten finns inte i Armenien i dag, enligt läkare i Armenien som Skanke har pratat med.

– Jag tycker inte att man följer det som barnkonventionen säger, och man ser inte till barnens bästa. Man utsätter familjen för enorm psykisk stress och barnet för en enorm risk. Det känns upprörande, säger Skanke.

Advokat Maria Ivic håller med.

– Frågan är varför man inte tillämpar den nya lagen som ger utrymme för att vara mer humana mot barn när det rör sig om särskilda omständigheter.

Familjen har rotat sig i Sverige

Migrationsverket skriva själva i sin bedömning att "både Laura som är 14 år och hennes 12-åriga syster Lyudmila har gått i skola i Sverige. De har fått vänner och anknytning hit".

Familjen talar svenska, pappa Armen arbetar och har tagit svenskt körkort.

Men det räcker inte.

– Migrationsverket gör allt för att krångla med familjen, säger advokat Maria Ivic.

– De har ju rotat sig i Sverige. Pappan arbetar, dottern går i engelsk skola. De är väl etablerade i Sverige. Och de har ytterligare ett syskon, ett relativt nyfött, men man fick avslag gällande uppehållstillstånd även för honom, säger läkare Nils Skanke.

"Alla är ledsna"

Ja, Lauras bror Arman föddes i Sverige 25 mars 2014 men fick nyligen avslag på en ansökan gällande uppehållstillstånd.

Avslaget är stämplat 25 mars 2015, på Armans ettårsdag.

Arman har även fått ett återreseförbud, vilket försvårar för familjen att återvända till Sverige inom två år efter utvisning.

– Vi är medvetna om flickans situation och det var akut för drygt ett år sedan, och det var då vi beviljade tillfälligt uppehållstillstånd för att hon skulle kunna slutföra sin behandling. Men i dag mår flickan bättre och går på efterkontroller, och det finns möjlighet att få dem även i Armenien. Men skulle vi få ytterligare medicinsk dokumentation kommer vi att titta på det, säger Karin Fährlin, avdelningschef på Migrationsverket.

Läkare i Sverige och Armenien menar ju att flickan inte kan få den vård som krävs vid återfall i Armenien.

– Det som vi har tittat på är hur det ser ut i dag för henne och hon mår bättre.

Enligt Lauras svenska läkare är det 50 procents risk för återfall och får hon inte den vård som krävs då så kommer hon att dö. Är det inget man bör ta hänsyn till?

– Vi tittar hela tiden på hur situationen ser ut nu, och det är klart att vi tittar extra mycket när det är barn, och vi tar särskild hänsyn till barn. Men den dokumentation vi har nu har gjort att vi har kommit fram till det här beslutet.

"Alla gråter"

I sommar fyller Laura 15 år.

Enligt Migrationsverket mår hon "förhållandevis bra".

Tack vare svensk läkarvård lever fortfarande hoppet om att hon blivit helt fri från cancer efter cellgiftsbehandlingar och flera års kamp.

Men hoppet om att få stanna i sitt nya hemland minskar för varje dag. Lauras lärare och klasskamrater i Eskilstuna engagerar sig i Lauras öde och hoppas att deras kompis ska få stanna i Sverige.

Under torsdagen var familjen i kontakt med sin advokat och nu hoppas man hinna överklaga innan det är för sent.

Och det är bråttom.

– Man mår inte bra. Alla i familjen gråter och är ledsna. Vi vet inte vad vi kan göra. Jag har bara fyra veckor kvar till utvisning, säger pappa Armen Yeghiyan uppgivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.