Emma har drabbats av en sällsynt och dödlig cancer. Foto: PrivatEmma har drabbats av en sällsynt och dödlig cancer. Foto: Privat
Emma har drabbats av en sällsynt och dödlig cancer. Foto: Privat
Hennes tillstånd försämras snabbt. Foto: PrivatHennes tillstånd försämras snabbt. Foto: Privat
Hennes tillstånd försämras snabbt. Foto: Privat
Familjen hoppas att en klinik i Mexiko ska kunna hjälpa Emma. Foto: PrivatFamiljen hoppas att en klinik i Mexiko ska kunna hjälpa Emma. Foto: Privat
Familjen hoppas att en klinik i Mexiko ska kunna hjälpa Emma. Foto: Privat
De grå områdena i mitten av bilden visar tumörerna i Emmas hjärna. Foto: PrivatDe grå områdena i mitten av bilden visar tumörerna i Emmas hjärna. Foto: Privat
De grå områdena i mitten av bilden visar tumörerna i Emmas hjärna. Foto: Privat

Familjens sista hopp för cancersjuka Emma

Publicerad

Emma, 4, har en elakartad hjärntumör. Nu ska hon och familjen flyga till Mexiko – i ett sista försök att rädda Emmas liv.

Familjens sista hopp?

Donationer från främlingar – för att kunna finansiera den dyra behandlingen.

– Det är det enda sättet att rädda hennes liv, tyvärr, säger pappa Micke Askernäs.

Det var högst osannolikt att fyraåringen skulle klara sig så här långt. Tumören går inte att stråla eller operera, vilket Expressen tidigare skrivit om

Nu ska familjen resa till en klinik i Mexiko, som ska kunna rädda Emmas liv.

Just nu arbetar Emmas pappa, Micke Askernäs, med en insamling för att finansiera den dyra cancerbehandlingen utomlands. Han har också skapat sajten goemma.se, där familjen berättar om dotterns tillstånd.

Donationerna är familjens sista hopp.

– Det är det enda sättet att rädda hennes liv, tyvärr. Vi hittade det här centret tack vare att vi fick kontakt med en annan pappa med dotter som har samma cancer som Emma, säger Micke Askernäs.

Emmas tillstånd försämras

Cancerformen är sällsynt – och väldigt dödlig. Emmas tillstånd försämras i hög takt. 

– Ju mer vi väntar, desto färre är chanserna att det ska gå bra. Läkarna här i Sverige har sagt att det inte finns någon annan bra väg. De säger ”vi vet inte hur vi ska rädda henne”. Det finns inget bra botemedel här.

Hur mår Emma?

– Det varierar. Just i dag är hon väldigt, väldigt trött. Hon har dålig balans, sluddrar i talet och har inte mycket ork i benen. Vi försöker göra så mycket roligt som möjligt med henne. 

Och hur mår ni föräldrar?

– Tja … totalt söndertrasade, slutkörda. Men jag har inte tid att tänka på mig själv just nu. Jag måste göra allt för Emma. Om jag inte känner att jag har gjort allt jag kunnat kommer jag aldrig kunna se mig själv i spegeln igen.

Micke och Emma hoppas att behandlingen i Mexiko ska ge goda resultat.Foto: Privat

"Hon är fantastisk"

Beslutet att åka till Mexiko och ge behandlingarna en chans togs för två dagar sedan. Micke Askernäs är, trots omständigheterna, hoppfull.

– De har lyckats bota barn med den här typen av cancer; det finns hopp. Med bra resultat kan hon må ganska bra i kanske tio år. På den tiden kan det ske mycket inom cancerforskningen, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Cancersjuka Emma, 3, fick tomtebesök

 

Enligt Micke råder det ingen tvekan inom familjen – resan är nödvändig och det finns inga andra alternativ.

– Hon ska få tid att få vara ett barn, göra saker som är roligt och gå i skola. Man får aldrig ge upp hoppet. Finns inte hjälpen här måste man bege sig. Det är inget som en person kan göra, men om många personer hjälper till kan vi kanske bota henne, säger han. 

– Hon är fantastisk på alla sätt. Vi måste åka – för Emmas skull.

Foto: Privat
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag