Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cancersjuka Ellen tvingas åka 9 mil buss varje dag

Jokkmokk kommun har struntat i att handikappanpassa skolan i Porjus.
PORJUS. Cancersjuka Ellen förlorade sitt högra ben i våras.
Nu riskerar hon att förlora sina kompisar också bara för att Jokkmokk kommun inte har handikappanpassat skolan i Porjus.
Jag orkar inte åka nio mil skolbuss varje dag, säger Ellen.
Sjuåriga Ellen Uusitalo bor i Porjus i Jokkmokk. Till våren skulle Ellen börja skolan i Porjus tillsammans med sin tvillingsyster Karin och storasyster Hanna. Men Jokkmokks kommun har struntat i att bygga om skolan så att Ellen kan kan gå där. Handikappombyggnaden beräknas kosta 670 000 kronor. I stället vill kommunen att Ellen ensam ska åka skoltaxi de nio milen fram och tillbaka till Jokkmokk. – Så stolliga är de i den här kommunen, säger Ellens pappa Bo-Lennart, 44. Han och mamma Ingrid, 42, säger att det aldrig kommer att bli tal om att skicka i väg Ellen till Jokkmokk. – Som sista utväg flyttar vi, säger Bo-Lennart.

Amputerades i våras

Ellen lider av osteosarkom, en cancersjukdom som 65 procent av de drabbade överlever. Cancern tvingade i våras läkarna att amputera Ellens ben. Föräldrarna anser att Jokkmokks-lösningen innebär för stora påfrestningar för Ellen. – Hon blir lätt trött och måste vila, dessutom måste hon sondmatas ibland och det är noga med medicinerna – pendling är utesluten, säger Bo-Lennart. Skolpolitikerna har under en veckas tid envist hållit fast vid beslutet. Men när Expressen pratar med kommunstyrelsens ordförande Sixten Eriksson (s) säger han: – Det här måste vi ordna, det blir för tufft för Ellen att åka de nio milen. Har ni råd med det? – Vi får väl ta oss råd. När klubbar ni det nya beslutet? – Ellen finns med som ärende när kommunstyrelsen har möte den 16 augusti.