Foto: Ronny Johannesson
 Foto: Ronny Johannesson

Cancerpatienter kan tvingas söka heltidsarbete

Publicerad
Uppdaterad
Kroniskt sjuka cancerpatienter tvingas ut på arbetsmarknaden i väntan på döden, trots att de är trötta, har ont och mår mycket psykiskt dåligt.
Det hävdar specialistläkare vid Karolinska sjukhuset som nu slår larm.
- Många av dem har allvarliga planer på att ta sitt liv, säger kurator Aina Johnsson.
Det senaste ett och ett halvt året har Försäkringskassan skärpt tolkningen av regelverket på uppmaning av regeringen. I dag tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut i arbete – trots symptom som trötthet, psykiska reaktioner, smärta och biverkningar av behandlingen, menar sex läkare och en kurator på Karolinska sjukhusets onkologklinik som skriver om problematiken på dagens DN Debatt.
– Situationen är mycket allvarlig. Att få veta att man har obotlig cancer och samtidigt jagas av Försäkringskassan gör att många av våra patienter drabbas av djupa depressioner. Våra psykiatriker är överbelastade och jag träffar ofta patienter som mår så dåligt att de har allvarliga planer på att ta sitt liv, säger kurator Aina Johnsson till Expressen.se.

Tvingas säga upp sig

Läkarna är kritiska till att patientens arbetsförmåga numera prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning. I stället för att långsamt trappa upp arbetstiden hos sin befintliga arbetsgivare, eller arbeta deltid, tvingas patienter säga upp sig och söka ett nytt heltidsjobb som Försäkringskassan bedömer att de klarar av. Detta trots att sannolikheten att få ett nytt arbete under den tid patienten har kvar att leva med största sannolikhet är obefintlig, menar läkarna.
–  Alla patienter ifrågasätts men det är extra svårt för patienter som arbetar deltid. Om de gör sitt bästa för att klara arbetet anser Försäkringskassan att de klarar av att arbeta heltid på ett annat jobb som är maximalt anpassat för dem, säger Aina Johnsson.

"Det är absurt"

Personalen på onkologkliniken tror inte att det här är politikernas avsikt med regelverket, utan anser att det beror på okunskap hos lagstiftaren och Försäkringskassan. Nu vill de att ansvariga politiker ser över regelverket för att passa kroniskt sjuka cancerpatienter, samt att Försäkringskassan ändrar sina interna direktiv.
–  Det är absurt att patienterna ska behöva byta jobb, säger Aina Johnsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag