Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancern var svår att greppa för Nike, 11: ”Visste inte vad det var”

När Nike blir vuxen vill hon hjälpa barn som drabbas av cancer.
Sarah Sjöström fick kontakt med Nike genom Barncancerfonden. Den här intervjun gjordes för ett år sedan.

Ungefär ett barn insjuknar varje dag i någon form av barncancer och hjärntumörer är en av de vanligaste cancertyperna, enligt Barncancerfonden. 

Nike var sex år gammal när tumören i hjärnan upptäcktes. Det kom som en chock för henne. 

– Cancer visste jag inte vad det var. Men att tappa håret visste jag vad det var, säger Nike som i dag är elva år gammal.  

I dag är det internationella barncancerdagen. Hjärntumörer vid cancer hos barn är en av de vanligare cancerformerna. Uppskattningsvis drabbas ungefär en tredjedel av alla insjuknade barn av just hjärntumörer. 

– Ungefär en tredjedel av de barn som har barncancer har en hjärntumör, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare vid Barncancerfonden. 

Cancern var svår att greppa

Nike, 11 år, är en av de barn som drabbats av cancer. När hon var 3,5 år gammal började Nike och familjen misstänka sjukdomen.

– Jag började dricka och kissa mycket, säger Nike till Expressen TV. 

Det tog tre år och flera undersökningar innan man kunde fastställa att Nike hade en tumör i hjärnan. Då var hon sex år gammal. 

Nike berättar att när hon fick beskedet kändes det abstrakt, det var svårt att greppa. 

– Cancer visste jag inte vad det var. Men att tappa håret visste jag vad det var. Då försvinner mitt hår och då kanske det inte ser ut på samma sätt, säger Nike. 

”Hela livet påverkas”

Samtidigt som många barn drabbas av cancer, överlever ungefär 80 procent av alla de barn som insjuknat i cancern. 

– Jag tror att hela världen förändras när man får ett sånt besked, säger experten Thorbjörn Larsson, generalsekreterare vid Barncancerfonden. 

Larsson understryker att barncancer är en särskild sjukdom och att den inte är som vuxencancer.

– Föräldrar berättar för oss att det är som att ramla i ett stort svart hål,, säger Thorbjörn Larsson.

Finns hjälp att få

Det finns tre typer av cancerbehandling: strålbehandling, kirurgi och cytostatika. Strålbehandling behövs ofta för att bekämpa hjärntumörer, liksom leukemier och lymfom som har spritt sig till hjärnan, enligt Barncancerfonden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.