Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon visade pride-flagga för nazister – slogs till marken

Camilla Wagner har i sin yrkesroll deltagit i Almedalsveckan under många år.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Camilla säger att personer med NMR-tröjor först stal den prideflagga som hon och hennes vänner höll i, och tacklade sedan omkull henne till marken. Bilden är en genrebild.
Foto: LUIS EDUARDO NORIEGA A. / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Camilla Wagner bar en prideflagga och konfronterade NMR-anhängare i Visby under Almedalsveckan – då blev hon omkulltacklad.

– Jag flög bakåt och slog axel och bakhuvudet i stenen, säger Camilla Wagner.

Polisen utreder attacken som misshandel med hatbrottsmotiv. 

Det var under onsdagskvällen som journalisten och debattören Camilla Wagner kom i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen. Camilla säger att personer med NMR-tröjor först stal den prideflagga som hon och hennes vänner höll i, och tacklade sedan omkull henne till marken.

”Jag började filma och frågade en tjej hur hon resonerade. Då blev jag omkullknuffad av en man som kom springande”, skriver hon till Expressen i ett sms. 

Händelsen inträffade klockan 20.43 vid Österport och polisen kunde gripa en person, skriver de på sin hemsida.

Under kvällen kunde den misstänkte anhållas och händelsen rubriceras som misshandel med hatbrottsmotiv.

– Jag kan inte berätta mer än att den här personen blev anhållen strax före midnatt, sade Jessica Larsdotter, stationsbefäl på polisen Gotland under onsdagskvällen.


LÄS OCKSÅ: Nazister skapade tumult vid svensk-israelisk förening

”Väldigt tumultartat”

Camilla Wagner och hennes vänner var på Wallers plats i Visby när de mötte tjugo-trettio personer med vita pikétröjor med NMR-symboler på.

”Jag blev förvånad och utbrast 'Det är ju nazister' En vänder sig till mig och säger 'Ja, livs levande...', skriver Camilla Wagner via sms och fortsätter:

”Det gjorde mig arg så jag sa till mina vänner att vi skulle skynda oss hem för att hämta en Pride-flagga och möta upp vid Södertorg. Sagt och gjort. Det blev väldigt tumultartat.”


LÄS OCKSÅ: Polisen ger nya tillstånd för nazistiska NMR i Visby 

Slås till marken

Camilla Wagner säger att hon och hennes vänner blev kallade för ”pedofiler”, samt att NMR-anhängarna stal deras prideflagga och kastade den i en papperskorg. Efter detta sökte vännerna återigen upp nazisterna, berättar hon.

”Då såg jag dem utanför porten, nu med blå piketröjor gående mot Österport på utsidan av muren. Jag ropade till alla att vi skulle springa till Österport och möta dem där med flaggan. Vi hann ifatt dem och gick bredvid. Då tog de flaggan igen.”


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 


Camilla började filma medan hon pratade med en av anhängarna. Då knuffades hon omkull av en springande man, berättar hon. 

På filmen från syns hur hon slås till marken.


LÄS OCKSÅ: Nazisternas grova våldsbrott: ”Dö kommunistjävlar, dö”

Uppsöker läkare i Stockholm

Hon berättar att hon inte vet varför hon attackerades av mannen.

”För mig har Almedalen varit essensen av ett öppet, inkluderande samhälle som utvecklas i dialog. Att attackera personer med en prideflagga är inte bara motsatsen till det, utan ett verkligt, på riktigt, hot mot det.” skriver hon.

Camilla Wagner har i sin yrkesroll deltagit i Almedalsveckan under många år. Under torsdagen är hon på färjan mot fastlandet – när hon kommer till Stockholm ska hon uppsöka läkare för att undersöka skadorna.


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.