Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Camilla vädjar till F-kassan: ”Lyssna på min läkare”

På måndag får Camilla Skogsberg besked av försäkringskassan. Foto: PRIVAT
Försäkringskassan vill att Camilla ska jobba 100 procent. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Camilla Skogsberg klarar maximalt av att arbeta 75 procent – något hon berättar att hon har läkarintyg på.

Ändå vill Försäkringskassan att hon ska jobba heltid.

– Det känns för jävligt helt enkelt. Jag vill bara att de ska lyssna på min läkare, säger Camilla.

För fyra år sedan opererade förskolläraren Camilla Skogsberg, 44, bort en godartad tumör som satt på hennes hypofys. Hypofysen skickar ut signaler till alla körtlar i hela kroppen och körtlarna producerar hormoner. 

– Jag har ett flertal hormonella brister som jag medicinerar för, säger Camilla, som bor och arbetar i Järfälla, nordväst om Stockholm.

– Men jag är inte rätt medicinerad ännu, det är väldigt individuellt och komplicerat det där.

 

 

Lider av kronisk trötthet

De hormonella bristerna yttrar sig främst i att Camilla har svårt att hantera stress, hon lider av kronisk trötthet, har låg ämnesomsättning och får migrän oftare. 

Trots detta arbetar Camilla 75 procent av en heltidstjänst. Enligt hennes läkare är det vad hon maximalt klarar av.

Men Försäkringskassan tycker annorlunda – och vill att Camilla ska gå upp till 100 procent. 

På måndag ska Försäkringskassan ta ett beslut, och vad Camilla har fått veta så kommer de inte godkänna att hon ska få någon ersättning. 

– Det tar väldigt lång tid att ställa in mediciner det drar ut på tiden, längre tid än vad Försäkringskassan tycker det ska ta. 

Camilla får stöd av sin läkare. 

– Min läkare har varit väldigt frågande, vad är de vill ha? Det verkar som om det måste stå ett speciellt ord på mitt läkarintyg för att det ska gå igenom, men när hon försöker ställa såna frågor till Försäkringskassan vill de inte ha kontakt med henne, säger Camilla. 

– Vi förstår inte vad vi ska göra. 

Försäkringskassans brev till Camilla Skogsberg.

 

 

Redan nu när Camilla arbetar 75 procent har hon det tufft.

– Eftersom jag har alla de här hormonella bristerna och inte fått rätt på medicinen är jag sjuk väldigt ofta. Jag har ett lägre immunförsvar, om jag drabbas av en grej drabbas jag lättare av nästa. 

Får inga ordentliga svar

Camilla tycker inte att hon får ordentliga svar. 

– När jag pratade med dem senast frågade jag om inte Försäkringskassan ska hjälpa sjuka människor för det är vad jag alltid har trott. Då svarade kvinnan jag pratade med ”nej det ska vi inte”.

– Det enda de hänvisar till är sina lagar, men jag är en människa, jag är inget papper. Jag vill bara att de ska lyssna på min läkare. Det känns för jäkligt just nu.

Vilken typ av jobb menar försäkringskassan att du klarar av?

– De vill att jag ska söka vad de kallar ett lättare jobb. De anser att mitt nuvarande är för stressigt. När jag sedan frågar vad ett lättare jobb är, kan de inte säga det. Nu har jag krävt ett möte med försäkingskassan och Arbetsförmedlingen för att få veta vad detta lättare jobb kan tänkas innebära.

Vill inte uttala sig om fallet

Expressen har varit i kontakt med Mimi Magnusson, lokal samverkansansvarig vid Försäkringskassan Stockholm sydväst. 

Hon vill inte uttala sig om Camilla Skogsbergs fall, utan hänvisar till Ann Sjöström, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan i Stockholm. Ann Sjöström har dock inte gått att nå.

Jacob Lagercrantz, pressekreterare på Försäkringskassans kommunikationsavdelning skriver i ett mejl:

”Jag har ingen kännedom om det enskilda fallet, och kan inte uttala mig i det utan ett samtycke. Rent allmänt är det dock så att villkoren i sjukförsäkringen är reglerade i lag och dessa blir hårdare över tid enligt den så kallade rehabiliteringskedjan. De första 90 dagarna har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete, eller ett annat tillfälligt arbete, hos sin arbetsgivare. Efter det har man endast rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare. Efter 180 dagar har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls på den vanliga arbetsmarknaden”.

”Försäkringskassan bedömer alltså arbetsförmåga, vilket innebär att de underlag vi får in, exempelvis läkarutlåtanden, måste sättas i relation till det arbete den försäkrade har. Om exempelvis en snickare drabbas av sjukdom som gör att hen inte kan använda sina händer så påverkar det arbetsförmågan på ett annat sätt än om hen hade arbetat som nyhetsuppläsare i radio. Det är alltså ingen yrkesförsäkring, utan man kan efter en viss tid behöva byta bana om man inte längre kan verka inom sitt tidigare yrke”.