Camilla Lindberg: Federley avböjde

Publicerad
Uppdaterad
I dagens chatt med läsarna avslöjar Camilla Lindberg att Fredrick Federley inte ville vara med i upproret.
Läs hela chatten här!
tösen: Camilla, hur ställer du dej till att ta steget fullt ut och kräva/ motionera om en full upprivning av FRA-lagen eftersom jag personligen inte tror folket nöjer sej med en omsminkning av det mest kränkande vi tycker oss upplevt någonsin?
CamillaLindberg: Äntligen börjar de lyssna på oss kritiker, så jag känner en större optimism än jag gjorde för en månad sedan. Vi ska precis starta vårt arbete i referensgruppen. När det arbetet är avslutat får man ta ställning till resultatet. Jag är inte helt främmande att skriva på en sån motion, om så krävs.

Kats: Allt det bästa till dig Camilla. Du har gjort landet en stor tjänst. Tror du att vi nu kan slippa det här hemska övergreppet?
CamillaLindberg: Tack för dina vänliga ord. Jag hoppas, önskar och vill tro att vi tar oss ur det här på bästa möjliga sätt. Jag lovar att jag ska göra mitt bästa.

Karin: Varför har inte fler av er reagerat tidigare? Känns konstigt att några inte vaknar förrän nu?
CamillaLindberg: Sent ska syndaren vakna... :-) Nej, det här är en komplicerad fråga och den har varit väldigt svår. Jag är nog inte rätt person att svara för andra.

Hans Levander: Hejsan! Kan du tänka dig någon form av "lightversion", korrigering av FRA?
CamillaLindberg: Smärre kosmetiska förändringar biter inte på mig. Men om vi kan ha signalspaning utan massavlyssning så ja.

Kattan: Är du inte besviken på de fem andra som FÖRST NU vågar reagera???? Det är bra att de gör det till slut men ändå!!!
CamillaLindberg: Nej, jag är inte besviken men självklart hade det varit lättare om vi hade varit fyra eller sex personer den 18 juni. Det är ett mer komplicerat läge nu.

tösen: Men Camilla...kan du tänka dej att hyllas som folkhjälte genom att själv motionera om en upprivning? För jag tror inte folket nöjer sej med mindre.
CamillaLindberg: A woman's got to do what a woman's got to do. :-)

Karin: Äventyrar ni hela regeringen nu?
CamillaLindberg: Nej, det här är ingen kabinettsfråga. Dessutom tror jag att vi har en så pass lyssnande regering att vi kan lösa det här.

Stina: Är du orolig att det här får konsekvenser för din kärriär inom partiet?
CamillaLindberg: Det kan man aldrig veta innan, men jag kan inte heller gå och tänka så. Allt för många politiker styrs av karriärsambitioner. Ytterst är det mina väljare och mitt länsförbund som avgör. Partiledningen har visat stor respekt för mitt handlande.

Eodman: Hej, Om ni river upp lagen vad är planen för jättetadorn som är planerad att användas för avlyssningen?
CamillaLindberg: Vill du köpa den? :-) FRA har fortfarande en viktig uppgift att lyssna på radiosignaler, även om de inte är lika många.

Semester: Frågade ni Frederick Federley om han ville delta i denna protest?
CamillaLindberg: Ja, det har vi gjort.

Kränkt medb.: Hej Camilla Hur tycker du vi ska gå vidare? Vi de 103 som har hamnat på FRA:s hemliga lista. För min del känner jag mig både kränkt och förnedrad av svenska staten. Det är ju en tidsfråga innan listan är offentlig och på internet. När man läser GD:s Ingvar Åkessons uttalande där han skriver följande: "Såhär går det inte till nu. I dag gäller betydligt striktare regler." Det låter som saxat ur Grönköpings veckoblad. Tacksam för tips och svar från dig.
CamillaLindberg: Jag beklagar, jag förstår att du är kränkt. Jag känner starkt för dig. Det här är ändå ett exempel på varför lagstiftning - och kontroller - behövs. Tyvärr har jag inte mer konkreta tips än så. En av de saker vi försöker uppnå, är att stoppa sånt här.

Semester: Har du talat med Erik Ullenhag, Jan Björklund eller fp:s gruppledare i riksdagen sedan gårdagens protest blev känd och vad sa de i så fall?
CamillaLindberg: Jag har talat med Erik nu på morgonen. Han har sedan länge vetat om min ståndpunkt. Nu har jag lovat att gå in i referensgruppen med öppet sinne. Det gäller att ta vara på möjligheten att påverka.

FZR: Vad tycker du om mediernas bevakning av FRA-frågan? Var gärna ärlig nu!
CamillaLindberg: Kanske något överdriven och förenklad. Det här ÄR en komplex och svår fråga. Men viktigt att det uppmärksammas.

Andy: Varför tror du Socialdemokraterna hycklar så mkt i denna frågan? det var ju trots allt dom som kom med förslaget från första början?
CamillaLindberg: Jag är nog fel person att svara på det. Fråga Mona.

Svempa: FRA-lagen är inte det enda integritetskränkande lagförslaget etc som är på gång. Hur ser du på saker som registrering av bloggar, ACTA-avtalet, hemlig virusinstallation på bekanta till misstänkta osv? Är du beredd att ta strid även om de frågorna?
CamillaLindberg: Ja, registrering av bloggar är förkastligt. Det behövs en starkare integritetslagstiftning i Sverige. Och i EU.

Kattan: Vad tror du det beror på att ni enbart är kvinnor som protesterar. Är männen så rädda för Björklund eller har männen inom Fp ett annat perspektiv?
CamillaLindberg: Folkpartiet har alltid haft starka kvinnor. Det beror kanske på att det är "fruntimmersveckan" nu? Fruntimmersupproret är i full blom. :-)

Mattias: Vilket är viktigast för folkpartiet? Folkets eller riksdagens stöd?
CamillaLindberg: Folkets. Men poängen med vårt demokratiska system är ju att riksdagen ska reflektera folkets åsikt. Det viktigt att man vågar stå för det.

Harriet: Hur kan jag få information om "listan" på personer som kollats
CamillaLindberg: Det vet jag tyvärr inte. Ringa FRA och fråga.

Banarne: Tror du Reinfeldt är skakad över att regeringen nu befiner sig i en allvarlig kris. Den har ju inte riksdagens stöd längre!
CamillaLindberg: Han är nog inte orolig, han är en klok och lyssnande person. Jag hoppas han tar till sig kritiken och släpper prestigen. Det är ändå inte en sån att regeringen måste avgå. Jag gillar trots allt vår statsminister mycket, mycket bättre än alternativet.

BROLLAN: VARFÖR GNÄLLA OM DETTA? HAR MAN INGET ATT DÖLJA BEHÖVER MAN INTE VARA OROLIG.
CamillaLindberg: Uppfattningarna är delade. Somliga anser som du, att det inte är något att gnälla om. Andra känner sig kränkta och har en stor en stor oro. Jag representerar den delen av befolkningen.

Lars-Erik: Det känns som om man blivit avlyssnad helt godtyckligt av statens förlängda arm. Bara för att man varit i Ryssland så betraktas man i statens ögon som en landsförädare. Inte kul. Hur ska ni kunna hålla koll på vad som avlyssnas och inte. Hur goda intentionerna än är för att avlyssna folk så kommer det att bändas och vridas på lagarna så att det om tio år sägs "Men vi gjorde inget fel. Vi följde bara gällande lagar". Känns inge bra.
CamillaLindberg: Jag håller med Lars-Erik. Jag delar din oro. Men det är därför vi behöver en laglig kontroll, den behöver bara vara tillräckligt hård.

Nisse: På vilket sätt är "brottsmisstanke" relevant för att bedriva försvarsunderrättelsetjänst vars huvudsakliga syfte ju inte är nationell brottsbekämpning?
CamillaLindberg: Det handlar ju om att hitta en motsvarighet till brottsmisstanke. "Synnerliga skäl" är en sån formulering. För mig är det självklart att ingen ska utsättas för en godtycklig avlyssning.

Mattias: Vet du om att FRA lagen strider mot regeringsformen, i vilken medborgarna vs det "allmänna" utlovas frihet från avlyssning av förtroeliga meddelanden?
CamillaLindberg: Det är svårt att svara på, däremot har ju lagrådet gett klartecken så den svenska grundlagen borde det passera. Frågan är hur det bir med Europakonventionen.

Klarsynt: Hej! Enkel fråga Du/ni hade möjlighet att rösta mot FRA men det gjorde ni inte,du/ni hade väl samma ståndpunkt då? Det känns lite som om detta är ett utspel för att locka väljare till er?
CamillaLindberg: Jag röstade emot, jag var den ende på den borgerliga sidan som gjorde det. Birgitta Ohlsson lade ned sin röst. Jag kan bara vara ledsen att det inte räckte. Sen är det väl bättre att andra som brottats med frågan ansluter sig nu, så vi blir starkare att kräva förändring.

Anna: Jag förstår faktiskt inte mig på detta alls. Varför är alla så upprörda över att man vill bevaka främmande makter? Jag blir mer upprörd och kränkt över att vem som helst kan gå in och hitta var jag bor, tom se mitt hus, även zooma in, hitta hur ,ycket jag har i årsinkomst mm mm, Jag är övervakad var jag än befinner mig i stan (tack o lov kunde Anna L mördare sättas faast pga kameraövervakning, men vad är mest kränkande frågar jag mig? rejen
CamillaLindberg: Ja, det är väl det här som visar att det är en svår avvägning mellan integritet och skyddsbehov.

Andy: Den bästa informationen ang FRA lagen fick jag på FRA:s hemsida. Varför är politiker så dåliga på att förklara för folket vad som egentligen gäller när det gäller denna lagen?
CamillaLindberg: Tyvärr kan jag bara hålla med dig Andy. Informationen har varit undermålig. Sen finns det teknik i det här som är komplicerad.

Daniel: Varför kan inte lagen skrivas så att den direkt FÖRBJUDER avlyssning av svensk medborgare, möjligtvis med undantaget om en domstol godkänner just den personen och att han/hon ska kunna få reda på det i efterskott.
CamillaLindberg: Det är åt det hållet jag vill. Men det måste vara juridiskt oantastliga formuleringar i lagen och tydliga kontrollfunktioenr för att garantera att det efterlevs.

Stefan: Kan man fortfarande skicka blommor? Eller har du så du klarar dig? Kanske man ska skicka ris i stället till försvarsministern?
CamillaLindberg: De flesta av mina blommor har vissnat nu. Men du behöver absolut inte skicka några mer. Jag känner brett stöd ändå. Dock bör du nog undvika att skicka något elakt till försvarsministern. Det är inte så taktiskt om man vill bli lyssnad på...

Robert: Hej Camilla. Hur ser din dag ut idag, förutom chatta med människor på expressen.
CamillaLindberg: Jag ska tvätta och sen åka ut till sommarstugan. Där ska jag umgås med min familj för första gången på länge.

: JAg har egentligen två frågor så , 1, Ja trodde att ni redan röstat igenom FRA-lagen, kan man då ta tillbaka sin röst efter själva röstningen? 2. JAg förstår inte vad alla tjatar om, om man inte har något att dölja vad gör det då att FRA lyssnar av dig?
CamillaLindberg: Det är mer komplicerat läge nu, men eftersom det kommer en tilläggsproposition i höst går det att påverka fortfarande. (Din andra fråga har jag redan svarat på.)

CJ: Hej, vem var det som ursprungligen lade fram förslag på FRA-lagen? stämmer det att det var Sossarna och att Moderaterna bara gjort några ändringar? vilka är dessa i så fall?
CamillaLindberg: Ja, alliansregeringen ärvde frågan från den socialdemokratiska regeringen. Tillsammans i alliansen lade vi till ett tjugotal förändringar i det lagförslag som sossarna hade arbetat med. Jag var ändå inte nöjd, men det var verkligen stora förändringar.

Moderator:
Chatten är snart slut. Passa på att skicka dina sista frågor nu.
Hans: Varför skall det ske signalspaning mot kriminella (vid IT-brott, terrorism, spridning av massförstörelsevapen etc). Är polisens hemliga tvångsåtgärder, som telefonavlyssning otillräckliga eller för hårt reglerade idag? Fungerar inte det internationella rättsliga samarbetet kring dessa frågor?
CamillaLindberg: I de fallen ska det ju ske genom samarbete mellan FRA och säkerhetspolisen. Och om det innebär spaning mot enskilda, så ska polisens regler gälla (domstolsprövning). Internationellt samarbete fungerar mellan demokratiska rättsstater, men det finns många länder som struntar i sånt.

Anders:
Om ni lyckas stoppa lagen, och om Sverige i framtiden drabbas av ett överaskande terrordåd, vilket ansvar anser du att du personligen bör ta för att inte ha givit vårt land möjlighet att förebygga detta.
CamillaLindberg: Jo, jag vill ha ett fungerande skydd. Men jag tror ju inte att FRA kan erbjuda det idag. Om jag trodde att det skulle ta fast en massa terrorister, så hade det varit ett helt annat läge. Men nu tror jag inte det. Då måste vi sätta striktare regler.

Terrorist - vem: hej! Kan det bli aktuellt att övervaka den trafik som går till USA? jag menar USAs regim har ju begått upprepade krigsbrott i strid med FN och därför kunde det ju bedömas som misstänkt stöd till terrorism att ha kontakter i USA på federal nivå
CamillaLindberg: Nu har jag aldrig mejlat George Bush och jag tänker inte göra det heller. Men hur mycket jag än avskyr Bush utrikespolitik så är det ändå ingen terroriststat.

Magnus: Jag är jättebesviken på att folkpartiet numera svikit sina liberala ideal. Står folkpartiet endast för batong-liberalism, marknadsliberalism och höjda lärarlöner numera? Är det någon som bryr sig om individens frihet längre?
CamillaLindberg: Jag förstår att du känner en stor besvikelse i den här frågan. Men folkpartiet kämpar för många liberala frågor. EU, frihandel, human asylpolitik, lägre skatter, värdig psykiatri, slå vakt om trygghetssystemen osv. Jag tror fortfarande på individens frihet och jag vet att jag har många folkpartister med mig.

CamillaLindberg: Jag vill tacka alla så mycket. Alla frågor har varit intressanta. Jag har bara hunnit svara på några få. Men vi hörs säkert mer framöver. /Camilla
Moderator: Chatten är slut. Tack, Camilla Lindberg, för att du svarat på läsarnas frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag