Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Camilla Henemark fick skandalboken

NYCKELPERSON. Här kommer boken paketerad från förlaget till Camilla Henemark, som pekas ut som kungens älskarinna i ett särskilt kapitel.
Foto: Christian Örnberg
Här kommer budet till artisten Camilla Henemarks lägenhet med skandalboken "Den motvillige monarken".
För första gången fick hon i går tillgång till hela skandalboken som pekar ut henne som kungens älskarinna.
- Jag har inte fått en krona för den här boken, säger Camilla Henemark.
Flera av de andra kvinnor som förekommer i boken lever nu i skräck för att deras namn ska läcka ut.
Expressen berättade i onsdags att författarna bakom boken "Den motvillige monarken" hävdar att Camilla Henemark och kungen i slutet av 1990-talet hade ett förhållande som varade ett helt år.
Camilla Henemark har sedan dess vägrat kommentera uppgifterna.
I går eftermiddags kom ett bud från författaren Thomas Sjöberg med den omtalade boken till Henemarks bostad i Stockholm.
För första gången fick hon nu chansen att läsa den färdiga boken där ett helt kapitel - med rubriken "Kurtisanen" - beskriver hennes påstådda relation med kungen.
Henemark är den enda av de kvinnor som intervjuats i boken som omnämns öppet med sitt namn.

"Det här är obehagligt"

Enligt författaren Thomas Sjöberg bygger Henemarks berättelse på intervjuer och samtal som han haft med henne under flera år.
Sjöberg säger att han inte vet varför Camilla Henemark nu inte vill prata om uppgifterna i boken.
- Jag kan inte kommentera det. Vill hon ge kommentarer så gör hon väl det, säger han.
Har hon fått läsa boken innan den kom i tryck?
- Jag kan inte svara på det.
Inte ens kapitlet som handlar om henne själv?
- Jag kan inte svara på det heller. Jag är rädd om mina källor, säger Sjöberg.
Utländska och svenska tidningar har de senaste dagarna kontaktat Camilla Henemark för en kommentar.
- Det här är obehagligt. Det är en sak att handskas med svensk press, de har alltid varit korrekta, men nu är vi inne på en annan nivå med de utländska tidningarna som inte känns komfortabel, säger hon.
Därför lämnar hon Stockholm ett par dagar.
- Nu har inte jag råd att åka till Kina, så jag åker upp till Norrland. Jag har inte ens haft tid att läsa boken som jag fick i eftermiddags, men jag tar med mig den upp. Jag kanske läser den på flyget och så kommenterar jag den i nästa vecka, säger Camilla Henemark.
Hon säger att författarna har kontaktat henne i tre års tid.
- Mig och tusen andra. Jag har vetat om att den skulle komma ut men jag hade inte en aning om att det skulle bli en sån cirkus. För mig är detta historia.
Camilla Henemark förnekar att det är hon som är källan.
- Jag behöver ingen personlig publicitet. Jag har inte fått en krona för den här boken, mig är det skit samma om det här kommer ut. Det är inte jag som skrivit den här boken.
Hon säger att hon endast fått stycken ur boken upplästa på telefon.
- Alla tycker synd om alla, men ingen har riktigt tänkt på hur jag känner det. Jag kommer säkerligen bli Sveriges mest hatade kvinna och det är jättesynd om Silvia, det förstår jag.

"Kontrollerat alla uppgifter"

I boken intervjuas ett tiotal kvinnor av Deanne Rauscher. Expressen har varit i kontakt med flera av dem. Rädslan är stor bland kvinnorna för att deras identiteter ska läcka ut i offentligheten. Flera av dem lever i dag vanliga liv med familj, barn och jobb.
- Jag lever i en liten stad, jag vill inte att mitt barn ska behöva höra det här om sin mamma, säger en av kvinnorna till Expressen.
Deanne Rauscher menar att samtliga intervjuade kvinnors berättelser är 100 procent trovärdiga.
- Det råder inga tvivel om det, säger Rauscher.
- Vi har träffat kvinnorna under ett och ett halvt års tid och kontrollerat alla uppgifter ytterst noggrant. Dessutom har vi fått uppgifterna kontrollerade i flera led.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.