Camilla, 46, kördes ihjäl – makens ilska mot domen

Se Expressens rapportering i samband med händelsen.
Camilla och Jonas Palmdahl. Camilla dödades i en smitningsolycka på Cypern.
Foto: PRIVAT
Camilla Palmdahl från Göteborg dödades i en smitningsolycka på Cypern.
Foto: PRIVAT
Jonas Palmdahl från Göteborg. Hans fru Camilla Palmdahl dödades i en smitningslycka på Cypern.
Foto: PRIVAT
Camilla Palmdahl från Göteborg dödades i en smitningsolycka på Cypern.
Foto: PRIVAT
Camilla dödades under semestern.
Foto: PRIVAT

En brittisk turist körde ihjäl Camilla Palmdahl från Göteborg på Cypern – och smet från olycksplatsen.

Bilföraren, som greps med hög promillehalt och droger i blodet, har nu dömts till ett års fängelse.

Camillas man rasar mot den korta strafftiden.

– Jag är helt chockad, var är rättvisan? säger Jonas Palmdahl.

Camilla Palmdahl, 46, från Göteborg var på en veckas semester tillsammans med sin femåriga dotter i Ayia Napa på Cypern. ”Var är rättvisan?”

Den 5 maj blev hon överkörd på ett övergångsställe när hon gick från hotellet för att handla i en mataffär. Hon fördes till sjukhus där läkarna fastslog att hon var död vid ankomsten.

En cypriotisk domstol har nu dömt bilföraren, en 26-årig brittisk turist som körde en strandbil av typ Beach Buggy, till ett års fängelse för att ha gjort sig skyldig till bland annat en ”farlig och vårdslös handling som vållade en persons död” samt för att han ”övergett platsen fören dödsolycka”.

Greps med hög promillehalt

Mannen flydde till fots från olycksplatsen, men greps av polis några timmar senare. Då hade han en promillehalt fyra gånger över den tillåtna och testade positivt för cannabis. Han körde på Camilla när han körde om en bil som hade stannat vid övergångsstället.

Camilla Palmdahl från Göteborg dödades i en smitningsolycka på Cypern.
Foto: PRIVAT

Föraren kunde spåras eftersom han hade kört en hyrbil.

– Jag är helt chockad av beslutet. Hur kan domaren ge honom bara ett år? Är det sant, var min första tanke. Det är som ett slag i ansiktet, säger Jonas Palmdahl, 51.

– Bilföraren hävdar att han drack alkohol och tog droger efter olyckan, det är ett klassiskt trick. Han fick vänner att intyga att han var nykter när han körde. Hela rättsprocessen verkar ha gått mycket snabbt, mindre än två månader, säger han.

Bara staten kan överklaga

Familjens cypriotiske advokat Alexandros Alexandrou säger att de hoppas på att domstolens beslut ska överklagas. Men bara staten kan överklaga, så advokaten försöker skapa opinion.

”I brottsprocesser kan bara staten överklaga. Vi har publicerat ett uttalande av familjen i alla cypriotiska medier. Nästa vecka ska försöka ha ett möte med statsåklagaren som var ansvarig för fallet”, skriver han i ett mejl.

Advokaten förklarar att ett särskilt upprop har kommit från svenskar som bor på Cypern via deras Facebookgrupp, som har runt 2 000 medlemmar.

Camilla och Jonas Palmdahl.
Foto: PRIVAT

Jonas Palmdahl berättar att hans fru brukade åka med dottern på barnvänlig semester varje år. Förra året Spanien, i år Cypern.

– Vi hade kontakt varje dag när de var på Cypern. En dag tyckte jag att det var konstigt att Camilla inte hörde av sig. Samma kväll kom polisen och ringde på hemma i Göteborg, så fick jag veta det fruktansvärda som hänt, säger Jonas.

Många sömnlösa nätter

Han säger att han haft många sömnlösa nätter sedan dess, men fokuserar på dottern som ska börja i förskoleklass i höst. 

– Jag hoppas den milda domen kan överklagas. Och jag vill berätta vad som hänt för att andra människor ska veta vad som kan hända när man åker utomlands och kanske inte ens har rättssäkerhet, säger Jonas Palmdahl.

Advokat Alexandros Alexandrou kallar domen ”en enorm förolämpning”

”Beslutet att döma föraren till tolv månaders fängelse är en enorm förolämpning mot minnet av offret och hennes familj, men också en förolämpning mot hela det cypriotiska samhället ... Man undrar om cypriotiska domstolar visar mildhet mot förare som överger sina offer och flyr från platsen”, skriver han i ett mejl.

Körde ”extremt farligt”

Advokat Alexandrou skriver att föraren lämnade platsen utan att erbjuda någon hjälp till Camilla och att han hade kört på ”ett extremt farligt och hänsynslöst sätt” en lång sträcka fram till olycksplatsen.

Han påpekar att en rysk bilförare som alkohol- och drogpåverkad körde ihjäl en man på Cypern för ett år sedan dömdes till nio års fängelse för dråp.

Enligt advokaten kan den dömde brittiske turisten friges om åtta månader eftersom han redan suttit häktat två månader och fängelsestraff brukar kortas med 20 procent ”för gott uppförande”.

Svensk kvinna död i smitningsolycka på Cypern

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.