Camilla Lindberg har stöd nog att få åtta stolar i riksdagen. Illustration: Johanna Syrén
Camilla Lindberg har stöd nog att få åtta stolar i riksdagen. Illustration: Johanna Syrén

Camilla - du har fått röster för tio stolar

Publicerad
Uppdaterad
Hon är mobbad och utfryst i riksdagen, dit hon röstades in med nöd och näppe.
Men Camilla Lindberg, folkpartisten som blev folkhjälte när hon röstade mot FRA-lagen, behöver inte oroa sig för sin riksdagsplats.
Nu har hon uppbackning nog att få tio stolar i riksdagen.
- Jättehedrade, jättesnällt, säger Camilla Lindberg om stödet från Expressen.se-läsarna.
Folkpartisten Camilla Lindberg sitter sin första mandatperiod i riksdagen, invald på personkryss.
I valet 2006 fick Camilla Lindberg 756 kryss, vilket tog henne precis över gränsen med 8.71 procent av folkpartiets röster i Dalarna. För att komma in krävdes åtta procent.
Väl i riksdagen blev Camilla Lindberg den enda borgerliga riksdagsledamot som röstade emot den kontroversiella FRA-lagen.
Hennes ståndpunkt har fått partikollegerna att börja mobbas och hota med utfrysning.
- När du kommer tillbaka har du inga kompisar kvar, har folkpartitoppar sagt till henne.
Men väljarna står bakom henne.

Glatt överraskad

Nu uppger tusentals läsare i en omröstning på Expressen.se att de tänker lägga sin personröst på Camilla Lindberg.
Rösterna räcker inte bara till den stol som hon sitter på nu för Dalarna.
Hon skulle även kunna ta över folkpartiets stolar för bland annat Västernorrland, Västra Götalands län östra, Gävleborg och Värmland om systemet tillät.
Camilla Lindberg blir glatt överraskad av väljarstödet:
– Men vad synd att de inte bor i Dalarna allihop, säger Camilla Lindberg till Expressen.se.
– Vi får se om stödet ser likadant ut om två år. Just nu är frågan väldigt het så man får nog ta siffrorna med en nypa salt.

Har fått mycket stöd

Sen FRA-omröstningen har Camilla Lindberg tagit emot sammanlagt 214 blombuketter.
– Den här blomsterbombningen är inte klok. Men tack och lov kommer blommorna i omgångar. I tisdags åkte vi i väg med fyra hinkar blommor till ett pensionärshem.
– Det luktar liljor precis överallt!
Camilla Lindberg gick ut i SVT:s Rapport och berättade om mobbningen i riksdagen. Uttalandet har väckt mycket sympatier.
– Många partikollegor från runtom i Sverige har hört av sig och stöttat. De riksdagsledamöter som är kvar i riksdagen har hållit väldigt god min. Det känns som att man tycker att det är bra att man talar öppet om det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag