Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cameron utlovar omröstning om EU

Foto: AP

Britterna ska att få rösta om landets framtid i EU. Men först vill David Cameron omförhandla Storbritanniens villkor med unionen.

- Därefter kommer det brittiska folket stå inför ett väldigt enkelt val: Acceptera eller lämna EU, sa premiärministern i sitt sedan länge väntade linjetal om EU.

Tycker du att Sverige ska folkomrösta om EU?

Storbritanniens premiärminister David Cameron höll till slut sitt linjetal om EU i dag. Och som rapporterats innan talet utlovade Cameron en folkomröstning om EU under den första delen av nästa mandatperiod - någon gång mellan 2015 och 2017 - om de konservativa vinner valet.

Först vill premiärministern bara omförhandla de brittiska villkoren för medlemskapet i EU.

- Om vi lyckas förhandla fram ett avtal jag är nöjd med så kommer jag att arbeta, med själ och hjärta, för att vi ska stanna i unionen, sa Cameron och fortsatte:

- Det är dags att det brittiska folket får säga sitt, det är dags att avgöra den europeiska frågan en gång för alla. Jag säger till det brittiska folket: Det här är ert beslut.

Utrikesminister Carl Bildt varnar på twitter för en utveckling där medlemsstaterna var för sig vill omförhandla sina villkor i EU-medlemskapet.

- Flexibilitet låter bra, men om vi öppnar upp för ett 28-växlat Europa har vi snart inget Europa kvar, bara en enda röra, skriver Carl Bildt.

Pressad

David Cameron har länge pressats hårt av falanger inom det konservativa partiet som är kritiskt inställda till EU - och nu kritiseras premiärministern av Labour för att ha gett efter för dessa krafter och för att vara en svag premiärminister som "styrs av sitt parti, inte av landets ekonomiska intressen", skriver BBC.

- Det här var en seger för de hårdföra inom partiet, säger Labours lord Peter Mandelson, som suttit i Tony Blairs och Gordon Browns regeringar och varit europakommissionär.

- Vi förstår att det finns saker som måste förändras, men jag tror inte att det bästa sättet att få till dem i en klubb med 27 medlemmar, är att ställa sig i dörren och hota med att gå, säger Labours skuggutrikesminister Douglas Alexander.

Allierad kritik

Även från de konservativas allierade, liberaldemokraterna, hörs kritik efter talet.

- I dag talade han inte som premiärminister, i dag talade han som en partiledare som tvingats in i ett hörn av vissa krafter inom partiet. Han utlovade en folkomröstning om en omförhandling som ingen vet vart den kan ta vägen, säger Fiona Hall, ledare för liberaldemokraterna i Europaparlamentet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.