MAKTMÖTET. Här anländer David Cameron tillsammans med Fredrik Reinfeldt till Fotografiska muséet i Stockholm. Bakom dem går de nordiska statsministrarna Jyrki Katainen, Finland, Helle Thorning-Schmidt, Danmark, samt Jens Stoltenberg, Norge. Foto: Jens L«Estrade
MAKTMÖTET. Här anländer David Cameron tillsammans med Fredrik Reinfeldt till Fotografiska muséet i Stockholm. Bakom dem går de nordiska statsministrarna Jyrki Katainen, Finland, Helle Thorning-Schmidt, Danmark, samt Jens Stoltenberg, Norge.  Foto: Jens L«Estrade

Cameron har fått
upp ögonen för Rut

Publicerad

KISTA. Storbritanniens premiärminister har tidigare visat beundran för svensk barnomsorg. Nu har han fått upp ögonen för Rut - och super­entreprenörer som Ericsson.

Expressen följde honom exklusivt under ett hemligt stopp i Kista - och pratade efteråt med Ericssonchefen Hans Vestberg om kvinnor och äldre i näringslivet.

Foto: Robban Andersson

David Cameron kom till Sverige och toppmötet Northern Europe Forum på jakt efter idéer på hur andelen kvinnliga företagare kan öka och hur fler äldre ska lockas stanna kvar i arbetslivet.

Han har tidigare besökt Sverige för att studera svensk barnomsorg och max­taxans betydelse för att företagen ska växa var ett huvudämne när Cameron bjöd in nordiska och baltiska regeringschefer till London förra året.

Efter några timmar tillsammans med Reinfeldt, företagare och andra experter under toppmötet på Fotografiska museet i Stockholm var Cameron såld på Rut. Avdrag för hushållsnära tjänster är något som den brittiska regeringen nu ska utreda vidare, uppgav källor nära premiärministern för Expressen efter mötet.

- Det här kommer bli en stor sak i Storbritannien, konstaterade Cameronkällan.

Smet till Ericsson i Kista

Premiärministern hade då smitit från Reinfeldt för att göra ett kort stopp hos Ericsson i Kista. Expressen var som enda tidning på plats när Cameron togs emot av Ericssonchefen Hans Vestberg, som dagen till ära tagit på sig slips, bjöd på berättelsen om det svenska entreprenörsundret Ericsson och hans framtida visioner om 50 miljarder uppkopplade enheter.

- Men så många är vi inte i världen. Hur många måste vi ha per person då, invände Cameron.

- Sju, svarade Vestberg.

- Jag har bara tre. En mobil, en dator och en Ipad, påstod Cameron först men efter att Vestberg hjälpt honom på traven medgav han att det var betydligt fler och Vestberg konstaterade att han hade ett tiotal.

Cameron var också nyfiken på den höga svenska bredbandspenetrationen och snitthastigheten på internet i Sverige - och det var tydligt att han kopplade ihop möjligheter som det svenska telekombolaget erbjuder med tillväxt.

Vestberg vill ha mer mångfald

Efteråt var Hans Vestberg nöjd, särskilt med att politikerna engagerar sig för fler kvinnliga företagare.

- I vårt fall är det otroligt viktigt. Vi pratar om mångfald och tror stenhårt på att om vi ska få det bästa laget behövs olika erfarenheter med män och kvinnor, svenskar och icke-svenskar, säger Vestberg till Expressen.

Är det viktigt att ni från näringslivet lyfter de här frågorna ihop med politikerna?

- Vi är en stor arbetsgivare i många länder så självklart är det viktigt att vi har en dialog med regeringsföreträdare och förstår hur de tänker.

Skulle det vara bra för er om en del av de anställda stannar kvar lite längre?

- Jag vet inte. Alla blir vi mer och mer arbetsföra längre upp i åren så det är klart att sam­hället går i den riktningen.

Den svenska regeringen pekar på att en del företag tappar kompetens när äldre slutar. Är det ett problem för er?

- För oss är det viktigt med kompetens men det är också viktigt att fylla på med ny kompetens och nya ingenjörer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag