Cameron har fått
upp ögonen för Rut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MAKTMÖTET. Här anländer David Cameron tillsammans med Fredrik Reinfeldt till Fotografiska muséet i Stockholm. Bakom dem går de nordiska statsministrarna Jyrki Katainen, Finland, Helle Thorning-Schmidt, Danmark, samt Jens Stoltenberg, Norge.
Foto: Jens L«Estrade

KISTA. Storbritanniens premiärminister har tidigare visat beundran för svensk barnomsorg. Nu har han fått upp ögonen för Rut - och super­entreprenörer som Ericsson.

Expressen följde honom exklusivt under ett hemligt stopp i Kista - och pratade efteråt med Ericssonchefen Hans Vestberg om kvinnor och äldre i näringslivet.

Foto: Foto: Robban Andersson

David Cameron kom till Sverige och toppmötet Northern Europe Forum på jakt efter idéer på hur andelen kvinnliga företagare kan öka och hur fler äldre ska lockas stanna kvar i arbetslivet.

Han har tidigare besökt Sverige för att studera svensk barnomsorg och max­taxans betydelse för att företagen ska växa var ett huvudämne när Cameron bjöd in nordiska och baltiska regeringschefer till London förra året.

Efter några timmar tillsammans med Reinfeldt, företagare och andra experter under toppmötet på Fotografiska museet i Stockholm var Cameron såld på Rut. Avdrag för hushållsnära tjänster är något som den brittiska regeringen nu ska utreda vidare, uppgav källor nära premiärministern för Expressen efter mötet.

- Det här kommer bli en stor sak  i Storbritannien, konstaterade Cameronkällan.

Smet till Ericsson i Kista

Premiärministern hade då smitit från Reinfeldt för att göra ett kort stopp hos Ericsson i Kista. Expressen var som enda tidning på plats när Cameron togs emot av Ericssonchefen Hans Vestberg, som dagen till ära tagit på sig slips, bjöd på berättelsen om det svenska entreprenörsundret Ericsson och hans framtida visioner om 50 miljarder uppkopplade enheter.

- Men så många är vi inte  i världen. Hur många måste vi ha per person då, invände Cameron.

- Sju, svarade Vestberg.

- Jag har bara tre. En mobil, en dator och en Ipad, påstod Cameron först men efter att Vestberg hjälpt honom på traven medgav han att det var betydligt fler och Vestberg konstaterade att han hade ett tiotal.

Cameron var också nyfiken på den höga svenska bredbandspenetrationen och snitthastigheten på internet i Sverige - och det var tydligt att han kopplade ihop möjligheter som det svenska telekombolaget erbjuder med tillväxt.

Vestberg vill ha mer mångfald

Efteråt var Hans Vestberg nöjd, särskilt med att politikerna engagerar sig för fler kvinnliga företagare.

- I vårt fall är det otroligt viktigt. Vi pratar om mångfald och tror stenhårt på att om vi ska få det bästa laget behövs olika erfarenheter med män och kvinnor, svenskar och icke-svenskar, säger Vestberg till Expressen.

Är det viktigt att ni från näringslivet lyfter de här frågorna ihop med politikerna?

- Vi är en stor arbetsgivare i många länder så självklart är det viktigt att vi har en dialog med regeringsföreträdare och förstår hur de tänker.

Skulle det vara bra för er om en del av de anställda stannar kvar lite längre?

- Jag vet inte. Alla blir vi mer och mer arbetsföra längre upp  i åren så det är klart att sam­hället går i den riktningen.

Den svenska regeringen pekar på att en del företag tappar kompetens när äldre slutar. Är det ett problem för er?

- För oss är det viktigt med kompetens men det är också viktigt att fylla på med ny kompetens och nya ingenjörer.

Det handlade toppmötet om

■ Regeringscheferna träffades för att diskutera hur norra Europa ska få upp konkurrenskrafen, jobben och tillväxten. Inga beslut togs, men iddéer kläcktes och tankegångar ventierades. Framförallt var två frågor i fokus:


HUR LÄNDERNA SKA FÅ FLER KVINNOR PÅ LEDANDE POSITIONER OCH STARTA FÖRETAG

David Cameron, som tyckte det var befriande med toppmöten utan långa statsministertal och annat inrutat, blev nyfiken på det i Sverige från oppositionen kritiserade avdraget för hushållsnära tjänster. Enligt Expressens källor nära premiärministern kan avdraget bli en fråga även för Storbritannien.

HUR REGERINGARNA SKA FÅ FLER ATT JOBBA LÄNGRE

Reinfeldt öppnar för pension vid 75 år och har varit i den inhemska hetluften för det. Men statsministerns tanke på att omskola människor för att förlänga arbetslivet fick medhåll från finske kollegan Jyrki Katainen. "Det är inte ett hälsosamt samhälle om den som passerat 50 år inte kan få ett nytt jobb på grund av sin ålder. Erfarenhet måste respekteras", sade han enligt Dagens Industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.