Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Calle Jonssons offer berättar: "Det är inte mitt fel"

"Jag vill inte att han ska fängslas. Det enda jag vill ha är rättvisa.", säger Christoforos här på bild vid rättegången. Foto: Sven Lindwall
"Jag tror inte någon kan glömma något så hemskt som det som har hänt."
Så sent som i april 2012 dömdes Calle Jonsson för misshandel. Han dömdes till att betala skadestånd på 8 758 kronor och för att avtjäna 75 timmars samhällstjänst. Foto: Sven Lindwall

TESSALONIKI. Christoforos Serdaris anklagar Calle Jonsson för knivattacken på grekiska ön Kos. Det har snart gått 15 år sedan det hände och nu är fallet på väg att preskriberas.

Det innebär att grekerna inte kan få igenom sin begäran att få Jonsson utlämnad från Sverige.

Men Christofors Serdaris håller sig fast vid sitt vittnesmål om att det är Calle som högg ner honom i ett slagsmål.

– Åtta knivhugg. Han kunde ha stannat vid ett eller två, säger Christoforos Serdaris, 37.

CALLE JONSSON-FALLET

2001 Grips på Kos

Calle Jonsson är 18 år när han grips på den grekiska semesterön Kos som misstänkt för att ha knivskurit en grekisk man. Han nekar till anklagelserna men får sitta i häkte.

2002 Släpps mot borgen

I februari släpps Calle Jonsson mot borgen och lämnar omgående Grekland.

2004 Ska utlämnas till Grekland

Jonsson får avtjäna sitt straff i Sverige om han döms av grekisk domstol, meddelar grekiska myndigheter. I Svea hovrätt avgörs att Jonsson ska utlämnas till Grekland och kommande rättegång.

2005 Lämnas över till grekisk polis

I januari lämnas Jonsson över till grekisk polis. Han flygs till Grekland och placeras i häkte på Kos.

2005 Frias i grekisk domstol

Efter en lång rättsprocess frias Jonsson i grekisk domstol från anklagelserna om dråpförsök. Även åklagaren accepterar domen. Jonsson återvänder som en fri man till Sverige och möts på Arlanda av de anhöriga.

2006 HD beordrar ny rättegång

Högsta domstolen i Grekland granskar ärendet och beslutar att rättegången måste göras om från början.

2007 Jonsson vägrar infinna sig

Den nya rättegången skjuts upp eftersom Calle Jonsson vägrar infinna sig. Han litar inte på det grekiska rättsväsendet.

2014 Arresteringsorder

Grekiska myndigheter utfärdar en europeisk arresteringsorder för Calle Jonsson.

2015 Hörs av svensk polis

Jonsson hörs av polis i Sverige om händelsen på Kos 2001.

2015 Söks av polisen

Polisen söker Calle Jonsson för att delge honom beslut om förhandling i svensk domstol om han ska utlämnas till Grekland. Men svensk polis lyckas inte hitta honom. Enligt pappan är han utomlands på semester.

2016 Fallet preskriberas snart

I juli preskriberas fallet i Sverige och polisen slutar söka Calle Jonsson.

Det är första gången han låter sig bli intervjuad i journalistiskt syfte. Tidigare har han fått lämna vittnesmål i grekisk domstol mot Calle Jonsson, 33, som utpekades för att vara gärningsmannen som knivhögg Christoforos Serdaris.

Det har snart gått 15 år sedan han blev överfallen och knivhuggen åtta gånger när han var på väg hem på ön Kos.

– Ja, det har gått lång tid sedan det hände. För mig har jag förlorat mitt trygga liv, mitt självförtroende, min energi och tilliten till folk, säger Christoforos.

"Vi hamnade i slagsmål"

Han är gift och har två barn, en pojke på fem och ett halvt år och en dotter som är två månader gammal.

Det var i juli 2001 som den då 18-årige Calle Jonsson greps i Grekland. Foto: Cornelia Nordström

Han minns sommarnatten i juli 2001. Då hade han och en kompis varit på semester på ön Kos i cirka en vecka. På den där kvällen hade han tagit ett glas när de besökte en bar i närheten av den populära öns strand. Någon gång sent på kvällen, kanske vid midnatt, promenerade de hem.

– Vi hade kommit fram till närheten av en kyrka när jag hörde tre killar skrika mot oss. Jag stannade upp och sa ursäkta killar vad sa ni? De rusade mot oss och vi hamnade i slagsmål, säger Christoforos Serdaris.

Höger lunga punkterades

Slagsmålet på Kos har förändrat livet för honom radikalt, uppger han. Det var åtta knivhugg och han höll på att dö. Han hade inte råd att betala sin advokat och känner sig besviken över hur grekiska rättssystemet har hanterat fallet, och är förvånad över Sveriges stöd för mannen som han anklagar för att ligga bakom knivöverfallet.

Trots det tror han inte på hämnd och är övertygad om att mer av det onda bara gör livet ondare.

– Jag kände ingen smärta under slagsmålet. Kniven var så vass att knivbladet lämnade fina ärr och jag kände inte av huggen direkt. Bara när jag fick ett knivhugg i magen och i bröstkorgen. Det sista punkterade min högerlunga. Jag orkade stå kvar och mottog alla åtta knivhugg innan min vän fick Calle Jonsson ner på marken, säger Christoforos.

Efter att Calle Jonsson gripits beslagtogs hans tröja och man hittade blodfläckar från Christoforos på den. Det var det viktigaste beviset som åklagaren senare använde i rättegången. DNA plus vittnesmål.

Calle Jonsson häktades. I februari 2002 släpptes han mot borgen och lämnade Grekland till Sverige. Han vägrade infinna sig efteråt i rätten i Grekland och förklarade att han inte hade förtroende för grekiskt rättssystem. Samma rättssystem som frikände honom i april 2005.

– Att han inte har förtroende för grekiskt rättssystem är hans problem. Att han anklagar polisen för misshandel när han satt häktad är också hans problem. Det är inte mitt fel att han hugger ner mig åtta gånger med kniv, påpekar Christoforos.

Christoforos byxor visas upp i rätten Foto: Sven Lindwall

DNA-bevis och vittnesmål

Trots DNA-bevis och vittnesmål från Christoforos och hans vän som pekade ut Calle valde domstolen att gå på Calles advokat Leif Silberskys försvarslinje som ifrågasatte DNA-analysen och hävdade att offret pekade ut Calle efter påtryckningar från polisen.

Calles advokat ifrågasatte polisens hantering av Calle Jonssons beslagtagna tröja och man hävdade att den hade varit i en påse med andra plagg och att man inte bevarade det i rätt förvaringsbox.

– Jag vet att man gräver upp lik som gick bort för flera hundra år sedan och gör DNA-analys på dem. Kan Calle Jonsson förklara hur mitt blod hamnade på hans tröja? säger Christoforos.

Calle Jonsson erkände aldrig något brott.

– Han fick den bästa advokathjälpen. Han hade hela Sverige bakom sig och så småningom fick domstolen på sin sida, säger Christoforos.

Calle återvände hem för att få nytt besked från Grekland i slutet av 2006. Den här gången var det Högsta domstolen på Rhodos som rev upp den gamla domen för att ta om fallet på nytt. HD ville reda ut hur Calles tröja kom i kontakt med Christoforos.

"De erbjöd mig 50 000 dollar"

Svensk polis letade i flera veckor efter Calle Jonsson i Sverige efter ny arresteringsorder från Grekland, men utan framgång. Calle Jonsson har inte gått att hitta - och i juli preskriberas fallet i Sverige.

– Jag har fått information om att han har lämnat Sverige och befinner sig i ett annat land, säger Christoforos.

Sverige har sedan tidigare ställt krav på Grekland att Calle Jonsson ska få avtjäna ett fängelsestraff vid en eventuellt fällande dom i Sverige. Dessa garantier har man redan fått från Grekland.

Christoforos hävdar att i början av rättsprocessen kom Calles advokatteam med förslag om att lösa det med skadestånd och lägga ner hela fallet.

– De erbjöd mig skadestånd på 50 000 dollar. Pengar ersätter inte mina skador men jag ville gå vidare. Även han vill gå vidare med sitt liv. Det erbjudandet drogs tillbaka och de ersatte det med förnekelselinje, hävdar Christoforos.

Christoforos bär fortfarande på ärren från den där kvällen.

Christoforos känner inte något hat mot Calle Jonsson. Även om han ser honom på gatan i dag skulle han inte bli arg. Han är bara förvånad över hur Calle Jonsson agerade efteråt.

"Farlig för samhället"

Innan han försvinner i gråvädret som ligger tungt över Tessaloniki denna dag, vänder Christoforos sig mot mig och säger.

– Jag vill fråga Calle Jonsson, varför. Varför knivhögg han mig åtta gånger? Jag kan förstå att i raseriutbrott kan man bli tokig och tilldela ett, två eller tre knivhögg. Men åtta gånger ända från låren upp till bröstkorgen. Då är man farlig för samhället.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!