Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Calle Jonsson är fortfarande försvunnen

Innan det kan hållas en förhandling i Attunda tingsrätt måste Calle Jonsson delges, det vill säga ta del, av den nya utredningen. Men det har man inte lyckats med från polisens sida – trots flera försök.Foto: Sven Lindwall
På en direkt fråga från Attunda tingsrätt, svarade nyligen den ansvariga åklagaren i målet, Marie Lind Thomsen, i ett yttrande: "Carl Jonsson befinner sig fortsatt på okänd ort och har inte kunnat delges utredningen."
Leif Silbersky har, som juridiskt ombud till Calle Jonsson, fått ta del av den svenska utredningen.Foto: Sigge Klemetz

Här är mejlet från vice chefsåklagare Marie Lind Thomsen, som avslöjar det nya bakslaget i sökandet efter Calle Jonsson, 32:

"Carl Jonsson befinner sig fortsatt på okänd ort och har inte kunnat delges utredningen", skriver hon i sitt yttrande.

– Det är min etiska skyldighet att inte kommentera detta, säger svenskens advokat Leif Silbersky.

Calle Jonsson är spårlöst försvunnen.

Detta sedan grekiska myndigheter begärt att få honom utlämnad till en ny rättegång efter mordförsöket på semesterön Kos 2001 – brott som han tidigare har frikänts ifrån.

Svensken har förhörts av polisen – och ska delges utredningen, som ska ligga till grund för om han ska bli utlämnad till Grekland eller inte.

Men en sak fattas innan det kan hållas en förhandling i Attunda tingsrätt: Calle Jonsson måste delges, det vill säga ta del, av den nya utredningen. Men det har man inte lyckats med från polisens sida – trots flera försök. På en direkt fråga från Attunda tingsrätt, svarade nyligen den ansvariga åklagaren i målet, Marie Lind Thomsen, i ett yttrande:

"Carl Jonsson befinner sig fortsatt på okänd ort och har inte kunnat delges utredningen."

"Skyldighet att inte kommentera"

Advokat Leif Silbersky är svenskens offentlige försvarare.

Har du haft några kontakter med Calle Jonsson på senare tid?

– Det är ingenting jag kommenterar i offentlighetens ljus.

Är det en känslig fråga?

– Nej, inte en sekund, men så förhåller sig mellan klient och advokat. Det är min etiska skyldighet att inte kommentera detta.

Under den nya utredningens gång har Calle Jonsson låtit folkboköra sig på en ny adress, också den i Stockholmsområdet.

Vet du var han befinner sig?

– Du hörde vad jag sa tidigare: Jag kommenterar det inte överhuvudtaget, säger Leif Silbersky.

Preskriberas i sommar

Den 26 juli i år preskriberas målet, enligt grekisk lag. Då är Calle Jonsson en fri man, som inte riskerar att hamna i ett utlämningsförfarande med grekiska myndigheter.

Om inte svenska myndigheter innan dess lyckats spåra upp var han befinner sig – och delgivit honom den svenska delen av polisutredningen.

Leif Silbersky har, som juridiskt ombud till Calle Jonsson, fått ta del av den svenska utredningen.

– Jag har fått en del material. Om jag har fått allt vet jag inte. Jag utgår ifrån att jag har fått allt.

Är det någon substans i materialet?

– Inte enligt mitt sätt att se på det. Det väsentliga är att det här tidigare har prövats i domstol. Den åklagare som då drev målet har förklarat att han saknade anledning att driva ärendet vidare. Sedan har målsäganden (mannen som knivhöggs på Kos 2001, red:s anm.) drivit det här vidare själv.

Hur kan du gå vidare i det här?

– Det är en sak mellan Calle och mig, säger Leif Silbersky.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.