Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Call girl" JK-anmäld
- av en privatperson

Filmen "Call girl" har fått hård kritik för att peka ut Olof Palme som sexköpare.

Nu har filmen JK-anmälts av en privatperson.

"Framställningen utgör förtal som i detta fall med tanke på omständigheterna måste bedömas som grovt", skriver anmälaren.

Den svenska filmen "Call girl", som är inspirerad av bordellhärvan på 70-talet hade nyligen premiär. I filmen framställs en statsminister som sexköpare och enligt de flesta recensenter ger filmen på flera sätt intryck av att rollfiguren föreställer Olof Palme. Filmen har fått mycket kritik för likheterna och Olof Palmes son Mårten Palme har antytt att han kan komma att anmäla filmen för förtal.

Uppmande till anmälan

Nu har en privatperson lämnat in en anmälan till justitiekanslern, JK.

"Skildringen är sådan att man med hjälp av olika knep medvetet pekar ut Olof Palme som den person som i filmen har samlag med en fjortonårig flicka. Själva framställningen utgör en sådan uppgift som är till för at utsätta den avliden för andras missaktning. Det måste därmed bedömas som att det inte är försvarligt att föra fram den i filmen utan tydliga och noggranna belägg. ramställningen utgör förtal som i detta fall med tanke på omständigheterna måste bedömas som grovt", skriver anmälaren.

I kvällens direktsända "Bar&Politik" sa den tidigare justitieministern Thomas Bodström att han har uppmuntrat Mårten Palme att anmäla filmen för förtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.