Hunden Messi. Foto: PrivatHunden Messi. Foto: Privat
Hunden Messi.  Foto: Privat
Vargen följde efter ägaren som Expressen pratat med. Foto: ShutterstockVargen följde efter ägaren som Expressen pratat med. Foto: Shutterstock
Vargen följde efter ägaren som Expressen pratat med.  Foto: Shutterstock

Cairnterriern Messi dödades av en varg

Publicerad

Cairnterriern Messi, 4, attackerades och bets ihjäl av en varg.

Platsen var i närheten av Charlottenberg i Värmland.

Uppgifterna bekräftas av en rovdjursexpert på länsstyrelsen.

– Det otäcka i detta är att den tog följe på mig ända fram till huset. Det känns väldigt olustigt, säger den kvinnliga hundägaren till Expressen.

Hundägaren berättar att klockan var efter midnatt på måndagen när hon gick ut och rastade sina fem hundar utanför bostaden i Charlottenberg.

En av hundarna var Messi, en fyraårig cairnterrier.

Enligt kvinnan var det inte sig likt ute på gården.

– Ute vid hagen märkte jag att hästarna sprang runt i panik. Plötsligt stack en av hundarna in i hagen och fortsatte förbi hästarna. Jag hörde hur den skrek två gånger, sedan blev det tyst har hon berättat för tidningen Jakt och Jägare.

Hon plockade fram mobilen och ringde till sin sambo eftersom hon misstänkte att en av hundarna blivit attackerat av ett rovdjur – möjligen en räv eller ett lodjur, trodde hon.

Men plötsligt såg hon med ena ögon:

– När vi pratade i telefonen kom plötsligt en varg travande rakt mot mig, hästarna och alla hundarna. Den högg efter en av de andra hundarna.

Hon gjorde allt för att skrämma vargen. Hon stampade och skrek. Hon viftade med armarna. Då, plötsligt, vände vargen – och kom emot henne. Hon försökte backa undan – då ökade vargen sina steg.

Avståndet var till slut bara fyra, fem ett par meter.

Tre av hundarna fick hon med sig när hon flydde från platsen in i huset. Den fjärde lyckades ta sig in i säkerhet via altandörren.

Men en fattades:

Lille Messi.

Inifrån huset såg kvinnan sedan hur en varg smög runt kring huset. Den försvann efter en stund, men vid sextiden på morgonen såg hon på nytt en varg ute på tomten.

Först på eftermiddagen lyckades man med spårhund och spår av blod hitta resterna av cairnterriern.

Kvinnan betonar i samtal med Expressen att hon inte är en vargmotståndare – tvärtom.

Hon säger:

– Att vargen attackerar hunden är inte så konstigt. Det otäcka i detta är att den tog följe på mig ända fram till huset. Det känns väldigt olustigt.

Hur känner du dig efter det här?

– Lite skakig efter händelsen. Att vargen dödar en hund är ju normalt. Det värsta är ju att den kom efter mig. Att den här vargen inte är rädd för människor gör att jag vill ha skyddsjakt på den, säger hon till Expressen.

Urban Mossberg, besiktningsman på Länsstyrelsen i Värmland, är säker:

Det var med största sannolikhet en vargattack.

Till Expressen säger han:

– Den låg i skogen 400-500 meter från fastigheten. Den var biten i nacken/sidan/halsen uppifrån. Av bettet att döma var angriparen en varg. Min hund markerade dessutom för varg i området.

Enligt Urban Mossberg är det oklart vilket revir vargen härstammar från.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag