Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cairnterriern Messi dödades av en varg

Hunden Messi. Foto: Privat
Vargen följde efter ägaren som Expressen pratat med. Foto: Shutterstock

Cairnterriern Messi, 4, attackerades och bets ihjäl av en varg.

Platsen var i närheten av Charlottenberg i Värmland.

Uppgifterna bekräftas av en rovdjursexpert på länsstyrelsen.

– Det otäcka i detta är att den tog följe på mig ända fram till huset. Det känns väldigt olustigt, säger den kvinnliga hundägaren till Expressen.

Hundägaren berättar att klockan var efter midnatt på måndagen när hon gick ut och rastade sina fem hundar utanför bostaden i Charlottenberg.

En av hundarna var Messi, en fyraårig cairnterrier.

Enligt kvinnan var det inte sig likt ute på gården.

– Ute vid hagen märkte jag att hästarna sprang runt i panik. Plötsligt stack en av hundarna in i hagen och fortsatte förbi hästarna. Jag hörde hur den skrek två gånger, sedan blev det tyst har hon berättat för tidningen Jakt och Jägare.

Hon plockade fram mobilen och ringde till sin sambo eftersom hon misstänkte att en av hundarna blivit attackerat av ett rovdjur – möjligen en räv eller ett lodjur, trodde hon.

Men plötsligt såg hon med ena ögon:

– När vi pratade i telefonen kom plötsligt en varg travande rakt mot mig, hästarna och alla hundarna. Den högg efter en av de andra hundarna.

Hon gjorde allt för att skrämma vargen. Hon stampade och skrek. Hon viftade med armarna. Då, plötsligt, vände vargen – och kom emot henne. Hon försökte backa undan – då ökade vargen sina steg.

Avståndet var till slut bara fyra, fem ett par meter.

Tre av hundarna fick hon med sig när hon flydde från platsen in i huset. Den fjärde lyckades ta sig in i säkerhet via altandörren.

Men en fattades:

Lille Messi.

Inifrån huset såg kvinnan sedan hur en varg smög runt kring huset. Den försvann efter en stund, men vid sextiden på morgonen såg hon på nytt en varg ute på tomten.

Först på eftermiddagen lyckades man med spårhund och spår av blod hitta resterna av cairnterriern.

Kvinnan betonar i samtal med Expressen att hon inte är en vargmotståndare – tvärtom.

Hon säger:

– Att vargen attackerar hunden är inte så konstigt. Det otäcka i detta är att den tog följe på mig ända fram till huset. Det känns väldigt olustigt.

Hur känner du dig efter det här?

– Lite skakig efter händelsen. Att vargen dödar en hund är ju normalt. Det värsta är ju att den kom efter mig. Att den här vargen inte är rädd för människor gör att jag vill ha skyddsjakt på den, säger hon till Expressen.

Urban Mossberg, besiktningsman på Länsstyrelsen i Värmland, är säker:

Det var med största sannolikhet en vargattack.

Till Expressen säger han:

– Den låg i skogen 400-500 meter från fastigheten. Den var biten i nacken/sidan/halsen uppifrån. Av bettet att döma var angriparen en varg. Min hund markerade dessutom för varg i området.

Enligt Urban Mossberg är det oklart vilket revir vargen härstammar från.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!