Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C10-priset delas ut
av Sophie Stenbeck

Sophie Stenbeck har startat organisationen C10 tillsammans med vännen Sara Damber, grundare av organisationerna Friends och Reach for Change.
Foto: Emil Nordin

I dag delas nyinrättade C10-priset ut i Stockholm till tio personer som jobbar mot trafficking.

Bakom priset står företagsledaren Sophie Stenbeck.

– Jag fick barn för 18 månader sedan, en liten flicka, och började tänka på alla andra små flickor som inte är trygga. Jag blir fortfarande tårögd när jag tänker på det. Vi kan göra något åt detta, säger hon till DN.

Tio personer som jobbar mot människohandel kommer att få pris i Stockholm i dag. Sophie Stenbeck har startat organisationen C10 tillsammans med vännen Sara Damber, grundare av organisationerna Friends och Reach for Change.

Sophie Stenbecks far Jan Stenbeck startade flera tv-kanaler, och han var en av de första som visade dokumentärer om trafficking i Sverige – trots att medarbetarna varnade honom.

– Han var modig och gjorde det ändå, vilket har påverkat mig. Han var varit en stor inspirationskälla. Det viktigaste han har lärt mig är att våga försöka. Han brukade alltid prata om sina misslyckanden, inte skamset, utan som lärdomar. Han gillade inte att höra historier om människor det var synd om, utan frågade alltid: vad ska du göra åt det? "Var ledsen bäst du vill, men gör något åt det", sa han, säger Sophie Stenbeck till DN.

Sohpie Stenbeck äger fortfarande delar av Kinnevik, Jan Stenbecks företag, men spelar ingen aktiv roll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.