C vill sänka elnätsavgifterna

"Uthålligaste sättet att minska elräkningarna är att effektivisera".
Annie Lööf presenterade Centerns förslag på en pressträff på fredagen.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet har presenterat flera förslag på hur elpriserna ska pressas ned i vinter.

Enligt partiets beräkningar ska förslagen leda till en sänkning på över 5 700 kronor i månaden för ett genomsnittligt hushåll.

Bland annat uppmuntras hushåll med direktverkande el att byta upp sig genom ett kostnadsavdrag på 50 procent.

– Det skulle innebära en besparing på 25 000 kronor omedelbart för den som installerar värmepump, fjärrvärme eller bergvärme, säger Annie Lööf (C).

Centerpartiet har sedan tidigare klargjort att de vill se en fördubblad elproduktion till 2030 för att hindra elpriserna från att bli ohanterliga för hushållen i framtiden.

Nu har partiet kommit med flera förslag som ska hålla elpriserna nere redan i vinter – då elräkningarna förväntas nå rekordhöga nivåer i framför allt södra Sverige.

Centerledaren Annie Lööf presenterade förslagen under en pressträff på fredagen.

– Förslag som skulle sänka elräkningen för ett normalhushåll i södra Sverige med nästan 6000 kronor i månaden redan nu i vinter och 48 000 kronor på ett helår, hävdar Lööf.

Erbjudandet: ”Besparing på 25 000 kronor”

För att pressa ned elpriserna i vinter vill Annie Lööf uppmuntra de cirka 150 000 svenska hushåll som använder direktverkande elsystem att byta till effektivare och miljövänligare alternativ. 

– Det säkraste och uthålligaste sättet att sänka sin elräkning här och nu redan under vintern, det är att effektivisera sin elanvändning, konstaterar Lööf.

Centerpartiet föreslår därför ett avdrag på 50 procent av kostnaden på upp till 50 000 kronor vid byte till fjärrvärme eller värmepump.

– Det skulle innebära en besparing på 25 000 kronor omedelbart för den som installerar värmepump, fjärrvärme eller bergvärme – och dessutom skulle den förändringen leda till lägre elpriser och lägre elräkningar.

Centerpartiet föreslår också en sänkning av elnätsavgifterna med minst 30 procent för alla hushåll – något som skulle bespara en genomsnittlig villa i Stockholmsområdet cirka 2500 kronor om året, enligt partiet.

Missa inte partiledardebatten.

Se även:

Liberalerna vill sänka elkostnaderna med halverad skatt och ny kärnkraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.