C vill låta flyktingar söka asyl i hemlandet

Publicerad

Bara timmar innan Centerstämman i Karlstad inleds skapar migrationspolitiken återigen en spricka i partiet.

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson går till hård attack mot partistyrelsens förslag att flyktingar ska kunna söka asyl i sina hemländer.

– Om Sverige ensidigt gör detta skulle tillströmningen av asylsökande kraftigt öka, säger han.

Än en gång skapar migrationspolitiken konflikt i Centerpartiet. När förslaget till nytt idéprogram lanserades runt jul 2012 var tanken på fri invandring det som fick centerpartister över hela landet att gå i taket.

Efter en hård strid mildrades skrivningarna till det idéprogram som antogs av extrastämman i våras.

Men partistyrelsen vill fortfarande att Centerpartiet ska förknippas med en generös invandringspolitik. Därför föreslår de nu inför partistämman i Karlstad att flyktingar ska kunna söka asyl från sina hemländer. Syftet är att minska flyktingsmugglingen.

Danielsson emot

Men riksdagsledamoten Staffan Danielsson är helt emot den nya linjen. I sin debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida, Brännpunkt, tror Staffan Danielsson att den generösa flyktingpolitiken är orsaken till att Centerpartiet ligger så dåligt till i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får C 4,5 procent men i flera mätningar har de legat under riksdagsspärren.

– Det är inget framgångsrecept för Centern och jag måste reagera. Affärsidén är att vara mer generösa i migrationspolitiken än Miljöpartiet och det är en profilering som bidragit till våra låga opinionssiffror och försvårar en återhämtning.

"Ledningen är obekväm"

Det är inte första gången Staffan Danielsson profilerar sig med en mer restriktiv hållning i flyktingpolitiken än sin partiledning. Hans hållning har lett till skarp kritik från flera partikamrater.

Staffan Danielsson uppger att han har informerat partiledningen om debattartikelns innehåll innan publicering.

– Jag vet att jag är väl i samklang med medlemmarna och väljarna från i Östergötland men jag vet att jag inte är brett förankrad i Centerns ledning. Jag inser att ledningen är obekväm med detta men jag slåss för min heder, säger Staffan Danielsson.

Migrationspolitiken avhandlas på stämman i kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag