Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C vill låta flyktingar söka asyl i hemlandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Bara timmar innan Centerstämman i Karlstad inleds skapar migrationspolitiken återigen en spricka i partiet.

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson går till hård attack mot partistyrelsens förslag att flyktingar ska kunna söka asyl i sina hemländer.

– Om Sverige ensidigt gör detta skulle tillströmningen av asylsökande kraftigt öka, säger han.

Än en gång skapar migrationspolitiken konflikt i Centerpartiet. När förslaget till nytt idéprogram lanserades runt jul 2012 var tanken på fri invandring det som fick centerpartister över hela landet att gå i taket.

Efter en hård strid mildrades skrivningarna till det idéprogram som antogs av extrastämman i våras.

Men partistyrelsen vill fortfarande att Centerpartiet ska förknippas med en generös invandringspolitik. Därför föreslår de nu inför partistämman i Karlstad att flyktingar ska kunna söka asyl från sina hemländer. Syftet är att minska flyktingsmugglingen.

Danielsson emot

Men riksdagsledamoten Staffan Danielsson är helt emot den nya linjen. I sin debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida, Brännpunkt,  tror Staffan Danielsson att den generösa flyktingpolitiken är orsaken till att Centerpartiet ligger så dåligt till i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får C 4,5 procent men i flera mätningar har de legat under riksdagsspärren.

– Det är inget framgångsrecept för Centern och jag måste reagera. Affärsidén är att vara mer generösa i migrationspolitiken än Miljöpartiet och det är en profilering som bidragit till våra låga opinionssiffror och försvårar en återhämtning.

"Ledningen är obekväm"

Det är inte första gången Staffan Danielsson profilerar sig med en mer restriktiv hållning i flyktingpolitiken än sin partiledning. Hans hållning har lett till skarp kritik från flera partikamrater.

Staffan Danielsson uppger att han har informerat partiledningen om debattartikelns innehåll innan publicering.

– Jag vet att jag är väl i samklang med medlemmarna och väljarna från i Östergötland men jag vet att jag inte är brett förankrad i Centerns ledning. Jag inser att ledningen är obekväm med detta men jag slåss för min heder, säger Staffan Danielsson.

Migrationspolitiken avhandlas på stämman i kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.