Utbildningsminister Jan Björklund är positiv till Centerpartiets förslag om studentexamination. Foto: Cornelia Nordström
Utbildningsminister Jan Björklund är positiv till Centerpartiets förslag om studentexamination. Foto: Cornelia Nordström

C vill ha studentexamen åter

Publicerad
Uppdaterad
Studentexamination med muntliga och skriftliga prov.
Det vill Centerpartiet återinföra och utbildningsminister Jan Björklund är positiv.
- Jag tycker att de tänker i rätt riktning, det är jättebra, säger han till SvD.
De som klarade sig sprang ut på framsidan, underkända gymnasister fick gå ut bakvägen.
Så gick det till fram till att den så kallade studentexamen avskaffades år 1968.
Studentexamen bestod av skriftliga och muntliga prov som eleverna fick genomgå i slutet av sista ring. Nu vill Centerpartiet ha tillbaka den gamla ordningen, säger Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för partiet och den som har lett kommitténs arbete i frågan till SvD.
Syftet är att få bukt med problemen med att olika kunskaper ger olika betyg på olika skolor.

"Eget arbete"

Centerpartiet vill att studentexamen ska vara ett komplement till dagens nationella prov, och de ska rättas av externa examinatorer.
Förslaget är en del i partiets nya utbildningspolitik som klubbas på stämman nästa vecka.
– När man har gått igenom sin gymnasieutbildning bör man få visa vad man kan, genom att i slutet av trean ha ett antal prov, till största delen skriftliga, men också med muntliga inslag, säger Ulrika Carlsson till SvD.
Jan Björklund är positiv till förslaget, och säger att de tittar på frågan på utbildningsdepartementet.
– Vi håller på med ett eget arbete på det här området, som vi så småningom kommer att offentliggöra, säger han till SvD.Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag