C vill försämra LAS för unga

Publicerad
Uppdaterad
Maud Olofsson vill försämra anställningsskyddet för unga.
Detta för att minska arbetslösheten.
Det sa hon i Agenda på söndagen.
Förslaget om ungdomsavtal för personer under 26 år väcktes förra gången inför valet 2006 och mottogs av häftig kritik.
I korthet går förslaget ut på att försvaga lagen om anställningsskydd (LAS) för yngre personer för att på det sättet hitta nya arbetsmöjligheter för den utsatta gruppen. Centern vill också göra det lättare för arbetsgivaren att säga upp ungdomar och ge dem en lägre ingångslön.
- Lagen om anställningsskydd drabbar folk med kort arbetslivserfarenhet helt enkelt, säger centerledaren i programmet.
Och fortsatte senare:
- Men även faktumet att vi har för höga ingångslöner i Sverige försvårar för de svaga grupperna.
Centern är i nuläget det enda regeringspartiet som vill införa ungdomsavtal.
- Vi tycker inte lika här, men Centern tänker föreslå detta. Dessutom har vi ungdomarna på vår sida.
Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson fanns också i studion. Som väntat var han skarp i sin kritik av Mauds förslag:
- Signalen ni sänder ut till ungdomarna ni tjänar för bra, ni ska tjäna mindre. Att ändra LAS förskjuter bara problemet. Det som behövs är utbildningsinsatser av hög kvalité till de som står längst bort från arbetsmarknaden, sade han bland annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag