Allianspolitiker vill sätta dit nazister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf och Centern vill att alla nazisymboler, inte bara hakkorset, jämställs med hets mot folkgrupp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordiska motståndsrörelsen har gjort den fornnordiska Tyr-runan till sin symbol. Centern menar att den ska jämställas med hets mot folkgrupp när NMR använder den i demonstrationer.
Foto: SVEN LINDWALL
"Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer", säger KD-ledaren till SVT.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centern vill ha en lag mot alla hakkorsliknande symboler.

– Att bära dem ska vara hets mot folkgrupp, säger Annie Lööf och syftar bland annat på den Tyr-runa som Nordiska motståndsrörelsen gjort till sin symbol.

KD-ledaren Ebba Busch Thor gör ett utspel i samma andra. 

– Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer, säger hon till SVT.  

Annie Lööf säger att man behöver göra lagstiftningen tydligare för att underlätta polisens arbete vid bevakning av exempelvis Nordiska motståndsrörelsen, som har tillstånd att demonstrera i Göteborg på lördag.

På torsdagskvällen kommer KD-ledaren Ebba Busch med ett utspel i samma anda. 

– Om man är man med och bidrar till kriminella, våldsbejakande organisationer då måste samhället slå ner på det. Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer, säger hon i SVT:s "Aktuellt".  

Föreningsfriheten finns inte till för att värna och möjliggöra terrororganisationer, menar KD-ledaren. 

– Vi måste hitta ett sätt att begränsa deltagandet i våldsbejakande extremism, fortsätter hon. 

"Vi måste visa ett moraliskt ledarskap"

Nu måste politikerna ta ansvar, menar Annie Lööf. 

– På något sätt måste vi som politiska ledare visa ett moraliskt ledarskap. Vi är beredda på att förtydliga vad som är hets mot folkgrupp, säger hon. 

Det är användandet av symboler som den pil, egentligen en fornnordisk Tyr-runa, vilken blivit en symbol för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som Centern vill sätta stopp för.


Polisen behöver tydligare lagar att luta sig mot när man ska ingripa mot extremister som demonstrerar, menar Annie Lööf, C.
Foto: NILS PETTER NILSSON

– Det är möjligt att nazisterna kommer att kringgå detta genom att rita om den där runan eller ta ett annat hakkors, men från lagstiftningens sida måste vi visa vad som är rätt och fel, säger Annie Lööf.

Det är ingen mänsklig rättighet att göra vad som helst i en demonstration, poängterar C-ledaren och pekar på en rad lagar som begränsar demonstrationsfriheten. Det är lagar om hatbrott, hets mot folkgrupp och ordningslagen.

"Vi kan inte sitta stilla och titta på"

– Visst, detta är en gråzon och jag märker att polisen tvekar om de ska kunna ingripa, säger Lööf och fortsätter:

– Jag tycker att det är helt oanständigt att vi tyst ska se på när dessa personer kallar poliser, politiker och journalister för landsförrädare, när de vill hänga upp oss i lyktstolpar och när de taktfast kan marschera och utmana medan vi stilla sitter och tittar på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.