C vill beskatta bilar med höga utsläpp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerpartiet lanserar i dag ett nytt förslag på Robin Hood-skatt för bilar. De bilar som har höga utsläpp ska betala en bonus till de som släpper ut mindre.
Foto: Cornelia Nordström

Centerpartiet vill införa Robin Hood-skatt på utsläppen i transportsektorn. Näringsminister och partiledare Annie Lööf (c) menar att det skulle kunna minska utsläppen med 25 procent, rapporterar SVT.

I dag är det Centerpartiets dag i Almedalen. Partiet har presenterat en ny modell för att minska utsläppen i transportsektorn. Den nya modellen kan liknas med principen bakom Robin Hood-skatten.

Systemet handlar om att bilar vars utsläpp går över ett visst värde beskattas med en försäljningsskatt. Skatten kommer att betalas när man köper bilen och gäller alltså inte de bilar som redan rullar på vägarna. Den här skatten ska i sin tur de bilar, vars utsläpp ligger under en viss gräns, få som bonus.

Finns redan i Frankrike

Modellen finns redan i Frankrike och heter där "Bonus-Malus". I praktiken innebär det alltså att malus, bilar med höga utsläpp, betalar pengar, en bonus, till bilar med låga utsläpp. Malus betyder dåligt på latin.

– Med det här systemet kan vi enligt regeringens egna experter minska utsläppen med 25 procent till år 2020, säger näringsminister och partiledare Annie Lööf (c) till SVT.

Modellen kommer som ett svar på koldioxidutsläppen i Sverige som har ökat kraftigt sedan 2010. Frågan kommer att drivas av Centerpartiet under förhandlingarna av höstbudgeten.

Lööf vill att det ska finnas flera olika skattenivåer, som bygger på grunden att ju större utsläpp, desto mer måste man skatta.

Tycker du att bilar med höga utsläpp bör beskattas extra?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.