Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C: Vi måste släppa in flera arbetsförmedlare

Efter Expressens artiken om Josefine Wahlberg, 34, som startade företaget Jiddr.com har många höjt rösten mot Arbetsförmedlingen. Bland andra Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl. Foto: Sven Lindwall

Artikeln om Josefine Wahlberg, 34, som startade företaget Jiddr.com – och som fick vänta förgäves på Arbetsförmedlingens hjälp att anställa personal – har väckt stor uppståndelse.

Många företagare har mejlat och berättat om liknande erfarenheter.

Och nu går Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl ännu längre.

– Det är bara en av 15 småföretagare som självmant anlitar Arbetsförmedlingen när de ska anställa. Nu måste Arbetsförmedlingen utsättas konkurrens. Vi vill belöna de arbetsförmedlare som kan sätta människor i arbete, säger han till Expressen.

Josefine Wahlberg bloggade om hur hon försökte få hjälp av Arbetsförmedlingen att anställa en ung person till företaget Jiddr.com som hyllats och fått Stockholms stads innovationspris.

– 50 000 ungdomar mellan 13 och 19 år har möjlighet att gratis använda appen och ringa till oss. Vi har experter på olika områden som sitter och svarar på frågor. Det är ungefär som Bris-telefonen, Barnens rätt i samhället, berättade Josefine Wahlberg i Expressen.

Först vände hon sig till den lokala Arbetsförmedlingen i Tyresö.

– Då vi vänder oss mot ungdomar och många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden såg vi också detta som en möjlighet att bidra till något bra. Vi hade inga större krav på erfarenhet eller utbildning, men krävde datorvana och att man kan komma i tid, skrev hon på Internetworlds gästblogg Loggenbloggen.

"Inte hört ett ljud"

Efter en månad hade hon inte fått svar från Arbetsförmedlingen.

Många turer senare vände hon sig till Arbetsförmedlingen centralt.

– Jag fick tala med en person som var ansvarig för ungdomsfrågor. Jag berättade om vad jag hade varit med om. Hon lovade att ta tag i saken. Det var för fem månader sedan och jag har fortfarande inte hört ett ljud.

Nu har det gått elva månader sedan första kontakten med Arbetsförmedlingen – och Josefine Wahlberg har ännu inte kunnat anställa någon via Arbetsförmedlingen.

Fredrik Möller på Arbetsförmedlingens informationsavdelning:

– Om det stämmer det som Wahlberg skriver är det bara att beklaga. Så här får det inte gå till. Det får anses vara ett olycksfall i arbetet. Vårt mål är att snabbt hitta en kompetent person till den som vill anställa.

"Måste släppa in flera"

Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl är mycket kritisk. Han säger:

– Tyvärr visar det här att Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form inte fungerar utan måste förändras i grunden, vilket vi har föreslagit. Vi måste släppa in flera olika arbetsförmedlare så att småföretagen och de arbetslösa har fler än en enda arbetsförmedlare att vända sig till. Arbetsförmedlingen måste på ett smartare sätt svara upp till de förfrågningar som företagen har.

– Arbetsförmedlingen gör, på många ställen, ansträngningar att nå ut till småföretagen, men det är uppenbart att det inte fungerar i praktiken, därför att de byråkratiska rutinerna dominerar.

Martin Ådahl säger att småföretagare som har tur möts av en klok och effektiv arbetsförmedlare, men om man har otur blir det samma resultat som Josefine Wahlberg fick, menar han.

– Vi stöter på det faktum på många ställen i landet att Arbetsförmedlingen inte fungerar längre. En utredning om Arbetsförmedlingen pågår och den ska landa om två år. Men under mellantiden måste Arbetsförmedlingen förbereda sig för att förändra organisationen i grunden.

– Vårt förslag är att ge en belöning till de arbetsförmedlare som kan ordna jobb till de arbetslösa. Det har prövats med gott resultat efter samarbete mellan socialdemokrater och borgerliga partier i Australien, Tyskland och Holland. Nu är det dags att pröva det också i Sverige, säger Martin Ådahl.

Starka reaktioner

Artikeln i Expressen om Josefine Wahlberg har väckt känslor och många företagare har mejlat till Expressen om liknade erfarenheter.

En företagare i Kungsbacka skriver i ett mejl:

"Jag och några kolleger har drivit ett företag i snart 20 år och vi har alltid försökt satsa på ung personal när vi anställer. Inte för att det är billigt då minimilönen inte är långt ifrån vad en erfaren arbetare i metall tjänar men för att vi kan forma den anställde för att passa i vårt företag.

Det tragiska är att det inte tycks finnas några unga, 20-24 år, som är arbetslösa. De senaste gånger jag kontaktat AF för att få förslag på passande personal får jag ett tiotal personer att kontakta. Man sätter sig och ringer/ jagar dessa ofta med knapphändig information om telefon. När man lyckas få tag i någon och berättar att man har behov av arbetskraft du kan komma i morgon om du vill. Är intresset svagt eller obefintligt.

Man får höra:

– Nä, jag vill egentligen göra något annat än verkstad.

– Jag skall resa bort en månad.

– Jag kan komma om två veckor.

En favorit är:

– Kan du ringa i eftermiddag jag sover, och då är klocka lunch".

En annan företagare skriver:

"Man kan säga att mina så kallade kontakter med Arbetsförmedlingen inte gett ett dugg. Med ett enda undantag: jag träffade en kille i väntrummet en gång och pratade med honom. Det slutade med att han följde med mig därifrån. Sen dess har jag aldrig besvärat Arbetsförmedlingens personal."

Går igenom ärendet

Fredrik Möller på Arbetsförmedlingen har tagit del av Martin Ådahls kritik samt synpunkterna från de företagare som har hört av sig till Expressen.

– Vi går igenom ärendet för att se vad som hänt för att undvika att det upprepas. När det gäller hur vårt uppdrag ser ut är det en fråga för politikerna att debattera och avgöra. Det har påbörjats en utredning av vårt uppdrag. Under tiden arbetar vi vidare med de prioriterade uppdrag vi har, där ingår bland annat kontakter med arbetsgivare. Det viktiga för oss är att se till att skapa möjligheter och ge stöd för arbetsgivare att hitta personal och arbetssökande en anställning.