Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C-veteranen: Centern borde kräva fri roll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
3,3 procent. ­Annie Lööfs parti brottas med låga opinionssiffror. Tidigare Centerledaren Olof Johansson tycker att C ska lämna alliansen.
Foto: Christian Örnberg, Robban Andersson

Centern borde lämna alliansen. Och de skulle aldrig ha gått med.

Nu ger den tidigare Centerledaren Olof Johansson sin syn på krisen i partiet: Väx er starka - gå sedan ur.

- Man måste upp i tio procent i opinionsmätningarna för att kunna ta steget att göra sig fri, säger han.

Under riksmötets öppnande i går fanns den tidigare Center­ledaren Olof Johansson på plats. Hans gamla parti brottas i dag med låga opinionssiffror. Så sent som i förrgår fick ­Centern 3,3 procent i en ­mätning från Aftonbladet och ­United Minds.

Olof Johansson har varit restriktiv med att kommentera ­krisen i partiet och poängterar först för Expressen att han inte vill ge några råd eller recensera sina efterträdare.

Men när Expressen ­ställer frågan vad Centern borde göra för att locka ­tillbaka sina väljare ­kommer svaret blixtsnabbt.

- Kräva en fristående roll.

"Instängd i alliansen"

Han förklarar att block­politiken gör att missnöjda ­väljare samlas i ett parti - vilket han menar blev Sverige­demokraterna.

Tycker du att Centern ska bryta sig fri från alliansen?

- Det klarar de inte.

Varför inte?

- För att varje borgerligt parti som frigör sig från en allians drabbas av att de ­allmänborgerliga väljarna lämnar. Eftersom partiet ­ligger så lågt i opinions­mätningarna är man alltså instängd i alliansen för ­överskådlig tid. Man måste upp i tio procent i opinions­mätningarna för att kunna ta steget att göra sig fri.

Så att ta det steget...

- Det är förutsättningen för att kunna vara sin egen.

Behöver ett alternativ

Så du tycker målet för  ­ Centern bör vara att växa sig så starka att de kan bryta sig fria från alliansen?

- Jag ger inga råd, jag recenserar inte, jag bara konstaterar, att så fungerar blockpolitiken. Den låser in partier.

Tycker du att alliansen i  nu läget är dåligt för Centern?

- Jag är inte säker på att det är nu, utan det är tidigare. Hon morsan, Högfors, hela vägen.

Hade de kunnat ta makten utan att bilda alliansen?

- Nä, det är inte säkert att de hade gjort, men man kan göra på ett annat sätt, man behöver inte "committa" sig till ett enda alternativ. Man måste nästan alltid som politiskt parti ha ett alternativ att ta till om det går dåligt.

Men om de kommer upp i tio procent och bryter sig fria från alliansen, skulle de då kunna växa sig ännu starkare utanför alliansen?

- Ja, helt klart, det gjorde ju jag. Mitt första val var fullständigt fritt, ingen visste var de hade Johansson, säger Olof Johansson.

Lämnade i protest

Han vet själv hur man gör när man bryter blockpolitiken. 1994 lämnade Olof Johansson sin post som miljö­minister i Carl Bildts regering i protest mot att Öresundbron skulle byggas. Året därefter inledde han ett nära samarbete med S-regeringen.

När Annie Lööfs stab får reda på vad Olof Johansson sagt vill de ha frågorna skriftligt. Efter en stund kommer ett svar på mejl från Center­ledaren.

"Alliansen är bra för Sverige. Centerpartiet har fått oerhört mycket uträttat genom  a lliansen. Vi hade en avgörande roll när samarbetet började och min ambition är att utveckla det. Som jag sa i mitt Almedalstal behöver vi en upp gradering till  a lliansen 2.0. Vi måste alla förnya oss och ta oss an nya utmaningar".

Liknande tankar inom KD

Även inom KD finns det de som tycker att partiet borde bryta sig ur alliansen - enligt partiledaren Göran Hägglund.

- Det finns säkert som i alla partier som resonerar på det viset, att ett enskilt parti skulle kunna växa sig större utanför ­alliansen.

Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt (M) och Jan Björklund (FP), men de vill inte ge några ­kommentarer.

BILDADES HEMMA HOS MAUD

Alliansen bildades hemma hos dåvarande ­Centerledaren Maud Olofsson i Högfors den 30 augusti 2004. Tanken var att de skulle ta ett gemensamt dopp i en badtunna - men så blev det aldrig. En allians däremot bildade de, som sedan presenterade överenskommelser på område efter område.

I valet 2006 tog de makten och fick egen majoritet i riksdagen. I förra valet behöll de makten, men bildade en minoritets­regering. Förra Centerledaren har efter bildandet kallats för "alliansens moder".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.