Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C-utspel efter lyxfifflet: "Ändra frälsereglerna"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders W Jonsson.
Foto: Mikael Wallerstedt

STOCKHOLM. Trots att näringsminister Annie Lööf inte längre har förtroende för Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet får hon behålla sin lön på 91 000 kronor till och med 2015.

– Orimliga frälseregler som måste ändras, säger Lööfs partikamrat, gruppledaren Anders W Jonsson (C).

Christina Lugnet hamnar nu i vad som går under namnet "elefantkyrkogården". Där sitter redan sex generaldirektörer. Tillsammans med Lugnets lön uppgår de totala lönekostnaderna för de sju, inklusive sociala avgifter, till 12,9 miljoner kronor per år.

– Det här är inte rimligt när vi kräver av undersköterskan som blir arbetslös att hon ska flytta till Malmö och ta ett lågavlönat jobb. Samhällets toppar måste ha motsvarande krav på sig. Det här är högt meriterade människor som utan problem får ett nytt jobb. Vi kan inte ha den här typen av frälseregler, säger Anders W Jonsson till TT.

Försvarar systemet

Systemet inom hela den offentliga sektorn måste enligt Jonsson ses över.

– Det pågår en utredning om riksdagsledamöternas förmåner som jag har goda förhoppningar om. Sedan tror jag att det blir en dominoeffekt av den, säger han.

Men Jonsson får mothugg av regeringens egen utredare, Sten Heckscher, som i höstas kom fram till att nuvarande system bör behållas.

– I botten ligger att det måste stå regeringen fritt att kasta ut dem, eftersom regeringen har ett politiskt ansvar för allt vad förvaltningarna har för sig. Och det betyder att de lever litet osäkert. Därför måste de ha garantier för den tid som de är utsedda, säger han till TT.

– Det handlar också om att regeringen måste kunna rekrytera duktiga människor till de här jobben. Och då handlar det i regel om människor som kommer från bra jobb med ett fullt anställningsskydd, och då blir det här en rimlig balans.

"De gör nytta"


Christina Lugnet.
Foto: Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Kritiken mot att de sitter och lyfter hög lön utan att göra någon nytta avfärdar Sten Heckscher.

– Det är skitsnack att säga att de bara sitter och rullar tummarna och uppbär lön. Det finns enstaka exempel, men i allt väsentligt så gör de sedan nytta, de får olika utredningsuppdrag, och emellanåt kommer de tillbaka på nya chefsjobb, säger Heckscher.

Efter rapporterna om Tillväxtverkets vidlyftiga representation kallades myndighetscheferna under näringsminister Annie Lööf till ett möte på departementet på tisdagen.

– Vi kommer att följa upp det väldigt tydligt från politiska ledningens sida, sade statssekreteraren Håkan Ekegren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.