Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C trots kritiken: Reform ska utföras enligt plan

Nyamko Sabuni: ”Vi är oroliga för att tiden är för kort”
Nyamko Sabuni (L).
Foto: JESSICA GOW/TT
Stefan Löfven (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Annie Lööf (C).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna har krävt nya samtal om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Även Moderaterna tar bestämt avstånd från reformen.

Men trots kritiken vill varken regeringen eller Centern skjuta upp förändringarna. 

– Det blir lite bisarrt när det utmålas som att Arbetsförmedlingen fungerade fram tills nu. Då hade vi inte behövt göra någon reform, säger Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl till Dagens Nyheter.

Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl är huvudarkitekten bakom reformeringen av Arbetsförmedlingen där förändringarna ska vara fullt genomförda år 2021. 

– I ett läge där Arbetsförmedlingen själva säger att det är fullt möjligt att genomföra reformen till 2021 så är det klokaste att sikta mot det målet. Vi ska inte ge upp det målet i ett läge där Arbetsförmedlingen själv pekar ut att det är fullt möjligt. Nu handlar det om att få fram en noggrann tidsplan med tydliga hållpunkter, säger Martin Ådahl till DN.

På tidningens fråga om det är rätt läge att genomföra en så pass stor och oprövad reform säger Ådahl:

– Det mest allvarliga hade varit om vi inte inledde en sådan här reform utan stod kvar med en situation där inte ens var 20:e arbetslös får hjälp av Arbetsförmedlingen. Då hade vi gått in i en lågkonjunktur med de allra sämsta förutsättningarna. Det är för att situationen hos Arbetsförmedlingen är så pass dålig i en högkonjunktur som det är så akut att få fram bättre resultat för de arbetslösa.

Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Så ska Arbetsförmedlingen förändras

Den 30 januari i år meddelade Arbetsförmedlingen att 4 500 anställda skulle varslas om uppsägning på grund av den kraftigt minskade budget som riksdagen beslutat om.

Arbetsförmedlingen hade då 13 500 anställda och 430 konsulter.

Fram till september hade cirka 1 600 anställda sagts upp och omkring 1 400 sagt upp sig.

Enligt riksdagens budget för 2019 skulle myndighetens förvaltningsanslag, där bland annat kostnader för personal ingår, minskas med 800 miljoner kronor till 7,6 miljarder, jämfört med året före.

Resurserna till arbetsmarknadspolitiska program sänktes från 13,4 miljarder till 10,6 miljarder kronor. Regeringen sköt till några hundra miljoner i vårändringsbudgeten för i år.

Det ansträngda personalläget har dock medfört att Arbetsförmedlingen inte förmått använda de resurser man haft.

Regeringen har i budgeten för 2020 mildrat neddragningarna något, jämfört med tidigare förslag. Men både vad gäller anslaget för personal och löner och lokaler samt för program är budgeten avsevärt mindre än för 2019 och 2018.

Källa: Arbetsförmedlingen, TT

Liberalerna och Moderaterna är kritiska

Liberalerna krävde i tisdags nya samtal om reformeringen av Arbetsförmedlingen med övriga partier bakom januariöverenskommelsen. Liberalernas ledare Nyamko Sabuni skickade ett brev till statsminister Stefan Löfven och övriga partiledare bakom januariavtalet där hon också säger att tidsplanen för den hårt kritiserade reformen sannolikt kommer att spricka. 

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson utesluter inte att partiet kommer agera i riksdagen för att stoppa reformen.

– Att Centerpartiet i armkrok med Socialdemokraterna börjat riva ned dagens system utan att veta vad det ska ersättas av är mycket olyckligt. Man bedriver en experimentverkstad som kommer drabba många arbetssökande, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Varken statsminister Stefan Löfven (S) eller arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser i nuläget några skäl att bromsa omgörningen.

– Arbetsförmedlingens rapport som kom i fredags säger att det är realistiskt att genomföra det här under de kommande två åren, men för mig är det viktigt att vi själva tar fram en analys och gör en detaljerad tidplan, sade Centerledaren Annie Lööf i SVT:s Aktuellt under tisdagen.

Eva Nordmark (S): Kommunerna ska inte ta över Arbetsförmedlingen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.