Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Fel att invandring och brottslighet hänger ihop”

Abir al-Sahlani är EU-kandidat för Centerpartiet. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobé, M. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Centerpartiets EU-kandidat Abir Al-Sahlani kritiserar Moderaternas Tomas Tobé för att göra invandring och brottslighet till synonymer.

– Den kopplingen måste vi se, för det är en realitet, svarar Tobé.

Det var under en debatt mellan partiernas toppkandidater till EU i Stockholm – i en meningsväxling om EU och den svenska modellen – som Centerpartiets tvåa i EU-valet, Abir Al-Sahlani, riktade sig mot Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé – och hans sätt att uttrycka sig om invandring och kriminalitet.

– Jag vill bara säga en sak – det är något som har gnagt i mig under den här tiden. Det är att du, Tomas, konsekvent hela tiden nämner invandring och sedan brottslighet. Jag hoppas att du kanske kan ha ett ord emellan, så att de inte bara framstår konsekvenser av varandra. Jag vore väldigt tacksam, för det känns inte alls bra, sa Abir Al-Sahlani.

Tomas Tobé höll med om att det är en ”stor skillnad däremellan”.

– Vi behöver ha en gemensam invandringspolitik och också hantera kriminaliteten. Däremot tror jag att vi ska vara ärliga med att säga att väldigt många människor just nu lever i skuggsamhällen i Europa, man har inte fått jobb på sin asylansökan, och blir väldigt lätt krafter för kriminella nätverk. Vi ser det i dag i Sverige med unga killar som dras in i kriminalitet. Den kopplingen måste vi se, för det är en realitet.

”Direkt felaktigt”

Abir Al-Sahlani avslutade med att kommentera sina debattmotståndares erfarenhet:

– Bara en liten kommentar. De här killarna är födda och uppvuxna och har gått i svensk skola hela sina liv, de är inte invandrare.

Efteråt förklarade centerpartisten i Expressen TV varför hon valde att ta upp frågan.

– Jag tycker att det är direkt felaktigt att påstå att kriminalitet och invandring hänger ihop. Vi har system som har fallerat i Sverige som har lett till ökad kriminalitet, vi har misslyckats med samarbetet på polis- och juridikområden, som har lett till att de här gängen förflyttar sig fritt utan att bli ställda inför rätta. Men invandringen har varit väldigt positiv.

Finns det inte en risk att nyanlända lättare rekryteras av kriminella nätverk?

 – Folk som ligger i farozonen är folk som är födda och uppvuxna i Sverige, de är inte invandrade i dag. De flesta som kom senast från Syrien söker jobb och vill verkligen vara med, säger Abir Al-Sahlani.